Protestele din Romania, descrise ca cele mai ample si mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul tarii, deoarece fac mai dificila continuarea reformelor structurale si fiscale, se arata intr-un raport Moody's citat de Mediafax. Moody's este prima agentie de evaluare financiara care face referire la protestele din Romania.

"Chiar daca evenimentele recente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica drept urmare a participarii lui Arafat la formulare", se spune in raport.

Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum intr-o expresie de nemultumire asupra politicilor de consolidare fiscala ale Guvernului. Nemultumiri de acest fel apar in Europa si sunt chiar mai puternice in unele tari, ca urmare a incetinirii cresterii economice si taierii beneficiilor sociale, noteaza agentia.

In plus, reprezentantii Moody's spun ca sustinerea protestelor de catre partidele politice de opozitie nu este deloc surprinzatoare avand in vedere alegerile din acest an.

"Nu este, insa, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern in ultimul an", se arata in comunicat.

Demonstratiile din Romania au fost initial declansate de demisia lui Arafat, ca urmare a opozitiei acestuia la planurile de privatizare partiala a serviciilor de asistenta medicala de urgenta, parte a eforturilor Guvernului de a reduce costurile sistemului national de sanatate.

Reformarea sistemului de sanatate este parte a unui acord cu FMI, UE si Banca Mondiala, pentru o linie preventiva de credit de 5 miliarde de euro pusa la dispozitia statului roman. Linia de credit este o garantie deosebit de importanta pentru finantarea deficitului bugetar, dar si a deficitului de cont curent al tarii, in cazul in care volatilitatea de pe pietele financiare, cauzata de problemele din zona euro, ar reduce sursele de finantare in acest an.

In ultimii doi ani, Romania a indeplinit toate conditiile din acordul de finantare, chiar si atunci cand au fost necesare masuri nepopulare politic, dar pozitive pentru ratingul tarii, precum reducerea numarului de angajati si a salariilor in sectorul public, diminuarea beneficiilor sociale si cresterea TVA. Aceste masuri au coborat deficitul bugetar de la 9% din PIB in 2008 la 4,4%, estimat, anul trecut. Taierea costurilor cu sanatatea ar fi urmatorul pas in reducerea viitoarelor pasive ale Guvernului, noteaza Moody's.

Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.