Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit in sens negativ prognoza cu privire la evolutia economiei romanesti in acest an, de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro, potrivit Mediafax. Institutia a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, respectiv Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune.

In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata intr-un raport al BERD.

Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, insa sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.

Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2% si bazat pe presupunerea ca nu va avea loc o agravare puternica a crizei din zona euro. Aceasta temperare a cresterii economice se datoreaza in mare parte avansului mai redus din Europa de Sud-Est, expusa in mod deosebit la problemele din zona euro.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Dintre cele sapte state din regiune, doar in Albania se asteapta o imbunatatire a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia banca a inrautatit prognoza economica cu 0,6-1,8 puncte procentuale. Bulgaria va avea o crestere de 1,2% in acest an, iar Serbia de 1,1%.

In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Doua tari din regiune, Ungaria si Slovenia, vor inregistra o contractie economica in acest an, arata BERD.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, institutia financiara anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.