Ministrii de finante din Uniunea Europeana au deschis calea unor sanctiuni fara precedent pentru deficit excesiv impotriva Ungariei, prin aprobarea unei recomandari in acest sens a Comisiei, a declarat un diplomat european citat de AFP.

"Decizia a fost luata" la reuniunea de la Bruxelles, a declarat sursa citata. Sanctiunile ar putea lua forma inghetarii subventiilor europene, inclusiv a fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene.

CE considera ca Ungaria nu a depus suficiente eforturi pentru a-si corecta deficitul public. Autoritatile de la Bruxelles estimeaza ca deficitul din 2011 a fost, din punct de vedere tehnic, sub limita de 3% din Produsul Intern Brut, nivelul maxim acceptat, dar arata ca aceasta cifra a fost calculata pe baza unor elemente exceptionale.

Aceasta pozitie a fost adoptata de statele UE.

Aceasta reprezinta o lovitura pentru premierul Viktor Orban, a carui tara se confrunta cu mari dificultati financiare si incearca sa obtina un imprumut de la UE si FMI.

In timpul reuniunii ministrilor de finante din UE de marti, au aparut "tensiuni politice reale" intre Ungaria si partenerii sai, potrivit unei alte surse diplomatice, care a aratat ca raportul de forte este de 26 la unu in cadrul Uniunii Europene.

"Deficitul este un lucru, insa exista ingrijorari cu privire la directia politica a Ungariei", a spus sursa citata.

Din 17 ianuarie, Budapesta face obiectul a trei proceduri de incalcare a dreptului comunitar (infringement). Comisia Europeana, care se teme pentru independenta bancii centrale, a justitiei si a autoritatii pentru protectia datelor, i-a oferit premierului Orban termen de o luna pentru a modifica legislatia, sub amenintarea unor noi actiuni in justitie.