Creditorii publici europeni ai Greciei ar putea fi implicati mai mult in "efortul financiar" de a reduce datoria acestei tari, in cazul in care acordul in curs de negociere cu creditorii privati nu va fi suficient, a declarat miercuri Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, citata de AFP.

"Daca nivelul datoriilor Greciei nu va fi redus suficient" in urma negocierilor cu creditorii privati, "creditorii publici vor participa la efortul financiar", a spus Christine Lagarde, raspunzand la o intrebare referitoare la posibilele pierderi acceptate de BCE pe obligatiunile grecesti pe care le detine.

Financial Times a scris marti ca FMI exercita presiuni asupra BCE pentru a accepta pierderi pe obligatiunile elene in valoare de 40 miliarde de euro pe care le detine. Oficialii BCE se opun insa ideii de a suferi pierderi pe obligatiunile grecesti dupa modelul creditorilor privati, mai arata publicatia care citeaza oficiali europeni implicati in negocierile pentru restructurarea datoriei Greciei.

Financial Times mai arata ca FMI neaga existenta unor astfel de presiuni.

BCE a cumparat obligatiuni emise de Grecia sub valoarea nominala, ca parte a unui program ce avea ca scop prevenirea prabusirea pietei titlurilor de stat grecesti in 2010. De asemenea, institutia a acceptat obligatiuni elene drept colateral pentru a oferi credite ieftine bancilor grecesti. Obligatiunile, care au un randament mai mare de 7%, vor oferi un castig ridicat in cazul in care Grecia nu intra in incapacitate de plata si sunt pastrate pana la scadenta.