Autoritatile de la Atena reiau negocierile cu creditorii privati pentru restructurarea datoriilor Greciei, insa toti ochii sunt atintiti asupra Bancii Centrale Europene, dupa ce seful FMI, Christine Lagarde, a declarat ca si creditorii publici ar putea fi implicati in efortul de reducere a datoriei tarii, potrivit Reuters.

Grecia trebuie sa incheie un acord pentru reducerea datoriei in urmatoarele zile, pentru a preveni un default dezordonat in luna martie, cand ajunge la scadenta o emisiune de obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.

Charles Dallara, negociatorul din partea bancilor si a institutiilor financiare, are programata joi seara o intalnire cu premierul Lucas Papademos, dupa o intalnire la nivel de experti unde vor fi discutate detaliile tehnice.

Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a declarat marti ca creditorii publici europeni ai Greciei ar putea fi implicati mai mult in "efortul financiar" de a reduce datoria acestei tari, in cazul in care acordul in curs de negociere cu creditorii privati nu va fi suficient.

"Daca nivelul datoriilor Greciei nu va fi redus suficient" in urma negocierilor cu creditorii privati, "creditorii publici vor participa la efortul financiar", a spus Christine Lagarde, raspunzand la o intrebare referitoare la posibilele pierderi acceptate de BCE pe obligatiunile grecesti pe care le detine.

Financial Times a scris tot marti ca FMI exercita presiuni asupra BCE pentru a accepta pierderi pe obligatiunile elene in valoare de 40 miliarde de euro pe care le detine. Oficialii BCE se opun insa ideii de a suferi pierderi pe obligatiunile grecesti dupa modelul creditorilor privati, arata publicatia care citeaza oficiali europeni implicati in negocierile pentru restructurarea datoriei Greciei.