Participarea sectorului public la reducerea datoriei Greciei, care in prezent se afla in negocieri cu creditorii privati, nu este un subiect de discutie in acest moment, a declarat un purtator de cuvant la Ministerului german de Finante, citat de Reuters.

"Sectorul public a facut tot ceea ce se putea si are o participare destul de mare in procesul de stabilizare a Greciei. Accentul se pune in acest moment pe participarea sectorului privat. Prin urmare, nu exista discutii pentru o participare a sectorului public", a spus purtatorul de cuvant intr-o conferinta de presa.

Aceasta declaratie vine dupa ce Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a declarat in urma cu o saptamana ca creditorii publici europeni ai Greciei ar putea fi implicati mai mult in "efortul financiar" de a reduce datoria acestei tari, in cazul in care acordul in curs de negociere cu creditorii privati nu va fi suficient.

"Daca nivelul datoriilor Greciei nu va fi redus suficient" in urma negocierilor cu creditorii privati, "creditorii publici vor participa la efortul financiar", a spus Christine Lagarde, raspunzand la o intrebare referitoare la posibilele pierderi acceptate de BCE pe obligatiunile grecesti pe care le detine.

In aceeasi zi, Financial Times a scris ca FMI exercita presiuni asupra BCE pentru a accepta pierderi pe obligatiunile elene in valoare de 40 miliarde de euro pe care le detine. Oficialii BCE se opun insa ideii de a suferi pierderi pe obligatiunile grecesti dupa modelul creditorilor privati, arata publicatia care citeaza oficiali europeni implicati in negocierile pentru restructurarea datoriei Greciei.