Creditorii FMI si UE au decis sa permita Irlandei sa foloseasca o mare parte din banii pe care ii obtine din privatizari, in cazul in care profiturile vor fi mari, pentru investitii, mai degraba decat sa ii foloseasca pentru plata datoriilor, a declarat duminica premierul Irlandei Enda Kenny, potrivit Reuters.

Troica (Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana) creditorilor a indicat anterior ca sumele obtinute din privatizari ar trebui folosite pentru diminuarea datoriei externe a Irlandei.

"Reprezentantii troicai s-au pus de acord ca, in functie de amploarea acestor privatizari [...] o parte importanta a profiturilor obtinute [...] va putea fi investita in crearea de locuri de munca", a declarat Enda Kenny pentru postul de stat irlandez RTE.

"Aceasta reprezinta o schimbare importanta fata de pozitia troicai de la inceputul discutiilor", a adaugat prim-ministrul irlandez.

Guvernul irlandez si-a impus ca tinta obtinerea a 2 miliarde de euro din privatizari insa a precizat ca ia in considerare cresterea acestei tinte in conditiile in care i se va permite sa foloseasca o parte din profituri pentru a stimula economia mai degraba decat pentru a-si acoperi datoria externa.