Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI pentru Romania, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), gestionat de Ministerul Dezvoltarii, ar trebui sa fie inclus in bugetul de stat pentru a fi "supravegheat" corect. Franks a mai spus ca proiectele din PNDI ar trebui prioritizate.

Jeffrey FranksFoto: Hotnews

Reporter: FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana sunt foarte atente la cheltuielile de la buget. Credeti ca banii din Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii sunt bine cheltuiti?

Jeffrey Franks: Principala noastra problema in cazul acestui program nu tine de proiectele pentru care vor sa aloce bani - este abia la inceput si este prea devreme sa evaluam daca banii sunt folositi eficient sau nu - ci tine de faptul ca PNDI nu este inclus in buget.

Vrem ca toate proiectele de investitie sa fie incluse in buget, vrem ca bugetul de investitie sa fie alocat dupa prioritati, un exemplu ar fi un criteriu obiectiv care sa spuna: "acestea sunt cele mai importante lucruri pentru care Romania sa cheltuiasca bani - nr. 1, nr. 2, nr. 3, nr. 4". Iar apoi sa putem spune ca investitia se duce acolo unde este mai mare nevoie de ea. Acest lucru nu s-a intamplat niciodata in mod sistematic in Romania. Vrem ca acest lucru sa se intample pe viitor, inclusiv in cazul PNDI.

Si vrem ca PNDI sa fie inclus in buget si mentinut in cadrul bugetului de investitii, nu cheltuit pe alaturi, fara supraveghere deplina.

Rep: Este o chestiune-cheie pe care o discutati cu guvernul?

Jeffrey Franks: Ce am spus noi guvernului, dupa cum stiti, este ca in 2012 dorim o limita stricta pentru sumele cheltuite in cadrul acestor proiecte si in cadrul PNDI, pentru a ne asigura ca nu scapa de sub control. Deoarece, in mod normal, ele ar trebui controlate prin intermediul bugetului. Deoarece PNDI nu este in buget, trebuie sa avem un control separat. Si am discutat cu guvernul ca dorim acest control nu doar pentru 2012, ci si pentru 2013.

Context: Investitiile realizate din PNDI au fost deseori criticate de presa atit din cauza costurilor umflate, cit si din cauza inadecvarii.