Politica fiscal-bugetara a Guvernului Ungureanu: "Preocupare pentru majorarea prudenta a salariilor din sectorul public si a pensiilor", reducerea temporara a cotei de cofinantare cu 10 puncte procentuale si "analiza modalitatilor de taxare a marilor averi"

de Red. Economic     HotNews.ro
Miercuri, 8 februarie 2012, 16:20 Economie | Finanţe


Programul de guvernare al guvernului Ungureanu prevede o "preocupare pentru majorarea prudenta a salariilor din sectorul public si a pensiilor, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru", adica o cerere stringenta a partidelor din Coalitia de guvernare, dar si promisiunea analizarii modalitatilor de taxare a marilor averi - o propunere mai veche a UNPR.

In program mai este mentionata si introducerea in legislatie a unui nou regulament UE care ar permite reducerea temporara a cotei de cofinantare la proiectele europene cu 10 puncte procentuale, o masura care ar facilita absorbtia fondurilor europene.

Alte prevederi de politica fiscal-bugetara prevazute in programul de guvernare al guvernului Ungureanu:

 • Reducerea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB in anul 2012 (in sistem ESA).
 • Preocupare pentru majorarea prudenta a salariilor din sectorul public si a pensiilor, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru.
 • Adoptarea unor politici salariale responsabile in sectorul public, care sa asigure sustenabilitate fiscala si sa ajute la pastrarea competitivitatii.
 • Elaborarea si aprobarea Legii privind amnistia fiscala pentru functionarii publici.
 • Introducerea unui nou regulament UE ce va permite reducerea temporara a cotei de cofinantare cu 10 puncte procentuale.
 • Inlocuirea treptata a subventiilor de la buget acordate sectorului agricol cu fonduri primite din partea Uniunii Europene.
 • Asigurarea unui sistem fiscal predictibil si stabil.
 • Revizuirea sistemului fiscal, cu asistenta tehnica a FMI, pentru a acoperi lacunele si a spori eficienta acestuia.
 • Atingerea nivelului minim al accizelor pentru motorina conform Tratatului de aderare la UE.
 • Asigurarea unui nivel de 4% din PIB in anul 2012 a cheltuielilor de capital ce corespund investitiilor cofinantate din fonduri UE, inclusiv din imprumuturi externe.
 • Analiza, actualizarea si publicarea strategiei de management al datoriei in mod anual, pana la finele lunii decembrie 2012.
 • Implementarea Planurilor de Actiune adoptate ca raspuns la constatarile analizelor functionale, cu realizarea rapoartelor trimestriale de progres.
 • Reducerea numarului taxelor si tarifelor cu caracter nefiscal, de la 237 in prezent la cel mult 100, conform bunelor practici internationale.
 • Combaterea evaziunii fiscale:
- Imbunatatirea selectiei si managementul dosarelor pe baza de analiza de risc informatizata, pentru mai buna alocare a resurselor de inspectie fiscala,
- Implementarea controlului comertului electronic.
- Intarirea controlului in trafic prin cresterea numarului de actiuni ale echipelor mobile si prin prezenta mai activa in teren.
- Extinderea informatizarii, imbunatatirea si interconectarea sistemelor informatice utilizate in activitatea de inspectie fiscala.
 • Cresterea eficientei si dinamicii colectarii veniturilor:
- Imbunatatirea managementului arieratelor (prin monitorizarea mai buna a arieratelor mari si recente) si reducerea volumului arieratelor (in special prevenirea formarii de noi arierate).
- Continuarea imbunatatirii organizatorice a A.N.A.F. in vederea cresterii eficientei prin reducerea constanta a costului colectarii.
- Extinderea activitatii de imprimare centralizata a actelor administrative fiscale (Centrul de imprimare rapida de la Ramnicu Valcea).
 • Analiza modalitatilor de taxare a marilor averi
 • Incurajarea conformarii voluntare:
- Stimularea depunerii on-line a declaratiilor si a platilor electronice.
- Actualizarea si dezvoltarea metodologiei privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Republicarea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2463 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Analiza modalitatilor de taxare a marilor averi (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:04)

  dac [anonim]

  cum adica ?! legalizam hotia ?Mai intai verificarea obtinerii marilor averi, apoi taxarea, deci mai intai confiscarea acestor averi stimate dl (poate) viitor premier!!!!!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  MINCIUNI PREELECTORALE (Miercuri, 8 februarie 2012, 18:14)

  gjhjhjhjhh [anonim]

  Sunt cadru didactic si nu-i mai cred pe acesti mincinosi , indiferent de ce promisiuni vor face.
  Basescu a promis mariri de salarii in invatamant inainte de realgerea sa , ba mai mult chiar a promulgat si legea cresterilor salariale in invatamant apoi mi-a redus veniturile cu 40% si mi-a marit si norma cu 12% (am gradul didactic I ).
  Orice ar promite nu-l voi crede, chiar daca se straduieste sa impacheteze frumos noile minciuni (guvern tanar cu alte obiective).
  Daca vrea sa-l cred sa-mi dea inapoi toti banii luati si cu dobanda aferenta, ca oricum sacrificiul nostru nu ne-a folosit la nimic. Banii (si banii mei) s-au dus pe parcuri in paduri, pe sali de sport in sate fara tineri, pe unele din cele mai scumpe sosele din lume (la km), pe telegondole sau au intrat in banci si populatia tot nu a fructificat efortul facut.
  Daca nu ar fi fost aceste taieri si cheltuieli nejustificate poate ca circuitul economic facea sa beneficieze mult mai multa lume de produsele cumparate de mine , in mare majoritate fabrici, magazine, producatori din Romania.
  Prin taierile facute Basescu urmate de asa zisele investitii (enumerate si mai sus-patinoare , telegondole, sali de sport, sosele scumpe si alte comenzi de stat) , nu a facut decat sa concentreze foarte multi bani in cateva maini care au cheltuit sau depozitat profiturilr castigate in strainatate cred eu.
  • -1 (3 voturi)    
   norma (Miercuri, 8 februarie 2012, 20:30)

   calin [anonim] i-a raspuns lui gjhjhjhjhh

   Ti-a marit norma de la 16 la 18 ore pe saptamana? Sa stii ca astialalti lucram cel putin dublu (40 ore/saptamana) si nici nu avem 4 luni de vacante...
 • +1 (5 voturi)    
  Premierul de dreapta al Romaniei !!!! (Miercuri, 8 februarie 2012, 19:19)

  costica [anonim]

  „Cuvântul tovarăşului Mihai Ungureanu", premier desemnat, din Scânteia Tineretului
  Pe site-ul de socializare Facebook a fost postată miercuri a pagină din Scânteia Tineretului din 19 mai 1985, în care este prezentat discursul lui Mihai Ungureanu, delegat al Organizaţiei Judeţene Iaşi a Uniunii Tineretului Comunist (UTC).
  Pe pagina de Facebook evenimentele zilei a fost postat un articol din Scânteia Tineretului în care apare „Cuvântul tovarăşului Mihai Ungureanu“, actualul premier desemnat.
  „Tovarăşul“ Ungureanu, ca membru delegat al Organizaţiei judeţene Iaşi a UTC salută hotărârile adoptate de Congresul al XIII-lea al Partidului Comunist şi "înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generaţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu".
  În discursul său, Mihai Ungureanu susţine că „Suntem conştienţi că pentru a realiza o economie modernă, intensivă, sunt necesare cadre a căror pregătire să se reflecte în capacitatea de a răspunde noilor exigenţe ale muncii, ale activităţii sociale în general, care trebuie să dovedească înaltă competenţă profesională, gândire creativă, deschidere spre nou, spirit de iniţiativă, responsabilitate, ordine şi disciplină“.
  otodată, „noi, elevii din judeţul Iaşi, ne angajăm că vom depune toate eforturile pentru a ne forma ca specialişti cu o înaltă pregătire politică şi profesională, cu conştiinţă înaintată, hotărâţi să muncească fără preget, cu entuziasm şi pasiune tinerească, revoluţionară“.
  Inca ceva despre MRU, Premierul de dreapta al Romaniei, cum s-a anuntat, dupa o stanga de succesuri pe vremea lui Ceausescu!!!!
  Curat de dreapta !!!!
  http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Cuvantul_tovarasului_Mihai_Ungureanu-premier_desemnat_din_Scanteia_Tineretului_0_642536111.html
  • 0 (0 voturi)    
   Pai, omu' e consecvent... (Joi, 9 februarie 2012, 12:35)

   Il Ragazzo della Via Gluck [anonim] i-a raspuns lui costica

   ... i-auzi aici: „Suntem conştienţi că pentru a realiza o economie modernă, intensivă, sunt necesare cadre a căror pregătire să se reflecte în capacitatea de a răspunde noilor exigenţe ale muncii, ale activităţii sociale în general, care trebuie să dovedească înaltă competenţă ", bla, bla, bla... Unde-i contradictia intre tov. Ungureanu '85 si domnul Ungureanu '012? Doar se stie de mult ca 'cadrele hotaraste'...
 • +2 (2 voturi)    
  Noul program de guvernare (Miercuri, 8 februarie 2012, 21:15)

  Simplistul [anonim]

  E simplu programul, merge pe tendinte istorice ca PM e istoric si nu economist.
  Scopul programului de guvernare il vad simplu: cocosarea contribuabilului cu mii de inspectii inutile.
 • +1 (1 vot)    
  prevederi pt protectia mediului si cultura? (Joi, 9 februarie 2012, 10:54)

  deceneus [utilizator]

  ce prevederi sunt in programul de guvernare legat de protectia mediului si cultura?

  O sa semneze un istoric pentru dinamitarea masivului Carnic?

  Care este opinia d-lui Ungureanu fata de proiectul de la Rosia Montana?


  ... ca pe a marinerului deja o stim, ne-o repeta la fiecare discurs ...doar, doar s-ar opri din cadere actiunile Gabriel Resources


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by