Decizie istorica pentru un stat UE indisciplinat: Comisia Europeana a decis sa taie Ungariei aproape jumatate de miliard de euro din fonduri europene din cauza deficitului excesiv
Ce ar putea pierde Ungaria
UPDATE 14.15: Comisia Europeana a propus suspendarea a 495.184.000 de euro din angajamentele fondului de coeziune reprezentand 0,5% din PIB si 29% din fondurile alocate tarii pe 2013. Este pentru prima data cand Comisia Europeana aplica o astfel de sanctiune.
"Acum depinde de autoritatile maghiare sa ia masurile necesare, fara intarziere, pentru a putea sa se bucure pe deplin de beneficiile Fondului de coeziune. Propunerea de astazi este proportionala si lasa posibilitatea continuarii investitiilor si ofera Ungariei timp si sansa de a redresa situatia'', a precizat Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala. Potrivit acestuia, Colegiul comisarilor a discutat doua variante de sanctiune: suspendarea fondurilor reprezentind un plafon echivalent cu 0,5% din PIB sau 50% din angajamentele pe fondul de coeziune.
Potrivit CE, regulamentul actual prevede in mod explicit posibilitatea suspendarii partiale sau totale a Fondului de coeziune, in cazul unui stat cu deficit public excesiv si lipsa masurilor eficiente de corectie. Daca Ungaria ia in cele din urma masuri convingatoare, suspendarea decisa astazi poate fi ridicata.
"Din punctul de vedere al supravegherii fiscale, Ungaria s-a aflat in situatie de deficit inca de la aderarea ei, in 2004. Termenul pentru a corecta aceasta situatie a fost aminat de doua ori, cu trei ani in total. Consiliul EcoFIN a hotarit, in urma cu o luna, ca Ungaria nu luase inca suficiente masuri ca urmare a recomandarilor noastre din 2009 de a-si corecta deficitul", a explicat Olli Rehn. El a adaugat ca pozitia structural a Ungariei s-a deteriorat intre timp.
Decizia trebuie privita ca un stimulent si nu ca o pedeapsa, a mai adaugat Olli Rehn.
Guvernul Ungariei poate evita aceasta sanctiune prin prezentarea unui buget rectificat pe anul 2012 si un proiect de buget pe 2013, care sa permita reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, potrivit AFP.
Decizia Colegiului Comisarilor trebuie aprobata luna viitoare de toate statele membre UE si va intra in vigoare incepand cu 2013. De altfel, exista deja un acord de principiu dupa ce Consilliul European a convenit asupra declansarii procedurii de deficit excesiv privind Ungaria.
Procedura de deficit excesiv: primele verificari
Comisia Europeana a avertizat in luna ianuarie ianuarie cu privire la posibilitatea sanctionarii Ungariei in cadrul procedurii privind deficitul excesiv stabilita in cadrul Pachetului privind guvernanta economica, asa numitul "Six Pack" care a intrat in vigoare pentru toate statele membre UE in decembrie 2011. Ungaria s-a aflat printre primele state monitorizate de Comisia Europeana in cadrul acestei proceduri alaturi de Belgia, Cipru, Malta si Polonia. In timp ce acestea din urma au urmat recomandarile Comisiei iar masurile nationale sunt considerate de Bruxelles potrivite pentru a duce deficitele pe traiectorii sustenabile, Ungaria nu a facut aceasta dovada.
CE: Nu au existat masuri suficiente pentru un deficit de pina la 3% din PIB
"Comisia a considerat ca Ungaria nu a facut suficiente progrese pentru a corecta de o maniera durabila si sustenabila a deficitului sau excesiv. Comisia propune trecerea la etapa urmatoare si recomanda ca ministrii Uniunii Europene sa decida ca nu au existat actiuni eficiente pentru aducerea deficitului public sub pragul de 3% din PIB", a precizat in ianuarie un comunicat al CE.
Budapesta avea probleme si cu legile comunitare
La acel moment, Guvernul de la Budapesta se confrunta si cu critici virulente legate de citeva legi controversate, in principal cele legate de banca centrala si independenta judecatorilor care au si fost apoi anuntate in procedura de infringement de catre Executivul de la Bruxelles. La scurt timp, premierul ungar Viktor Orban, acuzat de adversarii sai politici pentru tendinta autoritara, a fost somat de Uniunea Europeana sa modifice mai multe legi controversate, cum ar fi reducerea independentei bancii centrale si controlul puterii judiciare. De asemenea, independenta bancii centrale ungare reprezinta o conditie prealabila impusa de Bruxelles si FMI pentru acordarea de ajutor financiar.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Guvernul aliantei socialiste Gyurcsany (PSD-ul maghiar si liberalii) au distrus complet economia si finantele tarii, ajungand sa puna Ungaria in genunchi la FMI pt 20 de miliarde (bani luati inaintea Romaniei, care nu a folosit decat mai putin de 14 miliarde din total).
Dreapta nationalist-xenofoba a lui Orban Victor a promis tot felul de aiureli care tinteau stimularea orgoliului patriotard ungar, cu masuri economice haotice si suprataxari.
Rezultatul guvernarii orbaniste de 2 ani?
Inca un imprumut de la FMI/UE, tot de vreo 15-20 miliarde, si o izolare diplomatica si politica a Ungariei in interiorul UE, tara devenind un fel de paria, un exemplu de fascism si sovinism agresiv.
Ungaria, tara ex-comunista de circa 9,4 milioane locuitori, fara resurse naturale, are cea mai mare datorie pe cap de locuitor din estul Europei (de 4 ori mai mare fata de Romania), o datorie externa de peste 84%PIB, are crestere economica anemica (spre 0%, probabil recesiune in 2012) si relatiile ei cu statele UE sunt proaste, neavand in acest moment vreun aliat strategic.
Exista numeroase similitudini intre cazul ungar si cel grec, plecand de la nationalism si xenofobie, trecand prin salarii fara legatura cu economia reala si ajungand la faimoasele laude sterile despre "autostrazi" (si despre Grecia auziti placa asta) si "superioritatea" fata de toti vecinii.
Ungaria insa nu e in zona euro, nu va fi salvata de la prabusire
Mandru si fericit ca sunt Roman !
Ei au pierdut 500 milioane, noi tocmai am pierdut 3.5 miliarde, DE 7 ORI MAI MULT
Prabusirea statului ungar, ca urmare a unui faliment financiar si demonstratiilor violente pro-stangiste sau pro-fasciste, nu afecteaza nici macar UDMR (organizatie care participa la coruptia vietii politice in Romania, nu Ungaria).
In clar, Europa nu-si permite deocamdata sa lase Grecia sa crape (poate peste 3-4 ani, dupa o relansare economica mai robusta a UE), in timp ce de Ungaria nu-i pasa, ba chiar ii da palme ca sa priceapa si ceilalti din estul continentului ca daca sunt in UE trebuie disciplina si respect pt marile puteri fondatoare.
Vina pentru actuala situatie dezastruoasa a Ungariei nu o poarta UE sau vreo banca anume, ci clasa politica ungara, incompetenta si atinsa grav de coruptie.
Politicienii unguri au adus Ungaria in situatia penibila de a fi ciuca batailor presei europene, de a fi prima tara din UE careia i se taie definitiv fonduri de coeziune (la alte state au fost doar suspendari).
Daca la inceputul anilor '90 Ungaria era data ca model de democratie si economie de piata, 20 de ani mai tarziu tara vecina a pierdut continuu si acum e practic scoasa din randul analizelor Europei centrale si pusa in rand cu tari balcanice, precul Bulgaria sau Grecia.
Reuters titra recent ca "Ungaria ar trebui sa ia lectii de economie de la Romania".
Sfatul se refera la disciplina bugetar-fiscala arata de Romania, la masurile de ajustare a aparatului bugetar, la prioritizarea investitiilor publice si combaterea coruptiei.
Ungaria nu are nici un BNR-Isarescu, nici un DNA, si cred ca observati cu totii cu cata inversunare incearca UDMR distrugerea ANI si DNA in Romania.
mda, e trist. Cine ar fi crezut ca UDMR va presa pt protectia coruptilor? Atatia ani ne-am amagit ca politicienii unguri sunt altfel.
Nu sunt pro bozgor, dar nu inteleg cum doamne iarta-ma la unguri le tai juma de miliard pentru disciplina (de orice fel o fie ea) iar la greci le torni vre-o cateva sute de miliarde care nu au respectat nici o disciplina si nu vor respecta nici o disciplina in veci
e ca si cum ai avea ceva necuvantatoare care trag un atelaj.
daca fac nazuri si trag una hais, alta cea, aplici biciul pentru corectarea situatiei. (aka Ungaria)
insa daca necuvantatoarele sunt prabusite, pui mana si le ajuti sa se ridice, altfel ramai cu ele in drum si blochezi circulatia, nu? :) (aka Grecia)
E la fel ca pedepsele aplicate unui copil neastimparat. Daca insa copilul se raneste, nu-l mai pedepsesti. Il ingrijesti.
Olica, citeste Biblia. Intrebarea si raspunsul tau sint in Biblie, pe linga multe povesti de intelepciune simpla. Chiar daca esti ateu, Biblia ramine de o valoare inestimabila. Trebuie citita.
Ungaria a crezut ca este un stat suveran si a vrut sa ia cateva decizii atare. Sa inselat! In UE (ca si peste tot) interesele celori mari stabilesc regulile jocului. Cum fluiera ei, asa dansam noi!
Grecia nu este o problema asa mare ca si Ungaria. Grecia este cazut si face ce spune UE. Ungaria este inca in picioare si trebuie ingenunchiata ... asta se intampla acum!
De exemplu Romania cotizeaza peste 3 miliarde de euro pe an la bugetul UE, si are dreptul la mai multe miliarde sub forma de fonduri UE. Dar mecanismul de absorbtie e in asa fel gandit incat Romania sa nu poata atrage decat putin din ce ii este alocat si anume CU CEVA SUB CAT A COTIZAT!
Mass-media trambiteaza incontinuu ca romanii sunt incapabili sa atraga fonduri si ca sunt corupti, iar plebea arunca vina in ograda personala fara sa vada ca de fapt noi nu avem nevoie de a plimba banii prin bugetul UE pentru a face ceva cu ei.
UE - cea mai mare cacealma de la caderea URSS.
Ce e asa de greu la facut niste hartii? Adevarul e ca UE deliberat sau nu, foloseste mecanisme complicate ca sa nu putem folosi banii.
romania a primit mai multi bani decat a cotizat pana in prezent de la aderare.
mai mult, bani de la ue nu intra doar prin absortie de fonduri pe baza de proiecte.
mai documenteaza-te.
http://goo.gl/ux8ej
"Suma totala alocata Romaniei in bugetul anului 2008 a fost de 2,6 mld. Euro, mai mult decat dublu fata de contributie."
Nu mai prostiti lumea, ce nu se spune in raportul ala e ca aia e suma "alocata" si nu suma absorbita. Stim cu totii cum stam la absorbtia fondurilor europene.
Apoi uiti de afaceri gen Bechtel, Petrom, imprumuturile de la FMI si BCE - asa ca stai linistit ca din afacerea cu Bechtelul baietii destepti au sifonat cateva sute de milioane, cu Petromul cateva miliarde iar de la FMI si BCE ne-am imprumutat foarte "avantajos" tot timpul.
Si distractia nu e gata. Urmeaza liberalizarea pretului la energie si "privatizarea" restului de sector energetic la cererea baietilor din FMI.
Asa ca tovarasi postaci, abtineti-va de la a ne convinge ce avantajos e sa fim in UE.
documentele ? da un search pe Google.
de exemplu: http://goo.gl/ux8ej
mama ce infrangere majora pentru orban...
nu mai pot de plans ca le-a taiat 500 de milioane euro adica mama ce suma mare - jumatate de miliard de euro, adica in bani romanesti 2 miliarde de lei noi adica in forinti ...
si care este problema???
romaniei cat ia taiat romaniei de la POSTDRU ca nu stiu exact???
sa imi spuna cineva sa vad daca stie.
si romaniei de ce ia taiat??? ca romania a stat si in genunchi si a pupat dosul ue???
deci lasati-o mai moale si plangeti-i de mila romaniei nu ungariei
trebuie tot eu sa va dau mura ingura
http://stiridinziare.ro/ue-taie-romaniei-fondurile-posdru/
citit aici despre cat a taiat romaniei
e vorba de 3,4 MILIARDE NU MILIOANE
Poate o sa ne aducem aminte si poate ar trebui sa fie judecat corect si Boc si poate ca specialisti gen Vozganian, Tariceanu, Patriciu sau Tiriac ar trebui sa mai si taca!
In primul rand ar trebui sa stii ce probleme economice are Ungaria si de unde provin ele. Sunt complet diferite situatiile din Romania si din Ungaria.
Iar Orban o ia in freza acum fiindca a inercat sa stea singur pe picioare, fara sa mai ia alte credite. Ungaria si-a redus constant datoria externa in ultimii 3 ani. Facand acest lucru chiar si in trimestrul 4 al anului trecut. Cand a avut un excedent comercial monstruos. Cel mai mare din istorie, cu cel mai mare export valoric inregistrat vreodata in istoria tarii.
2012 pentru Ungaria nu prezinta dificultati in a-si plati datoria externa, suma de rambursat fiind de ordinul catorva sute de milioane de euro. Basca, tot in acest an Mercedes va incepe livrarile de la Kecskemet.
Te intreb, cat are de rambursat Romania numai catre FMI si UE, din imprumutul care i-a imbogatit pe pedelisti???!!! Si ce perfomante are industria romana in comparatie cu ceea a Ungariei? Deocamdata, Renault scoate productia de Dacii si o duce in Rusia si Maroc. Fordul de abia reuseste sa produca ceva.
In acest timp, Audi si Mercedes produc masini (scumpe!!!) cu cifre de export semnificative intr-o tara, care acum 20 de ani nu era pe nici o harta a producatorilor de automobile.
Situatia de rahat a Ungariei e determinata din pacate de perceptia externa, areia nu ii place ca s-au introdus taxe ce ating interesele multinationalelor si care vin in sprijinul capitalului autohton.
De fapt mecanismul acesta il reamintesc eu, traiul pe datorie, dezvoltare pe datorie si de fapt indatorarea generatiilor urmatoare, mecanism extrem de pagubos dar urmarit de unii care doresc cu tot dinadinsul sa-si rotunjeasca averile.Au incercat sa inoculeze omului simplu ideea ca poate sa-si permita orice luand credite, desi oameni responsabili atrageau atentia inca din anii 2007 cat de periculoasa este acesta obisnuinta, insa speculatorii imobiliari, importatorii de bunuri de folosinta indelungata nu-i interesa nimic.
Sunt de acord ca si stimularea consumului este o parghie de-a asigura dezvoltarea. Insa stimularea consumului pentru produsele autohtone si nu stimularea importurilor fara discernamant poate fi o parghie de dezvoltare.
Acest mecanism s-a intamplat si in Grecia si nu am auzit decat glasuri razlete care au reclamat vinovatia unor politicieni verosi si nepriceputi.
Dar chiar daca toata clasa politica a Greciei va fi ,,decimata,,, raul a fost facut.De fapt acesta este realitatea.
ca astia au creierele spalate,
noua ne-au taiat platile pentru sase luni la POSDRU - da asta e ca nu stiu exact suma
350 milioane de euro sau 3, 5 miliarde de euro.
deci cine latra i se taie 500 de milioane
si cine da din coada i se taie 350 milioane
Pentru stiri economice despre Ungaria aici este sursa de baza. IN LIMBA ENGLEZA!.
http://www.portfolio.hu/en/economy/european_commission_proposes_to_suspend_eur_495_m_development_funds_for_hungary.23832.html
Romania, care se crede mai cu mot, inca nu are un site in limba engleza cu stiri economice la modul profesionist. Pana si Bulgaria are situri in limba engleza (politica, economie, teme sociale) de calitate NET superioara fata de ale noastre (pe ZF ceva, pe HN ceva) care exceleaza prin AMATORISM si DELASARE!
In titlul articolului scrie:
"Comisia Europeana a decis sa taie .."
iar mai jos, la update-ul de la 14:15
"Comisia Europeana a propus suspendarea.."
Este o mare diferenta intre a propune si a decide.
Cum e pana la urma? Din cate am inteles din articol, este doar o propunere si urmeaza a fi ridicata spre aprobare de catre toate statele membre.
Este o mare invalmaseala de termeni in tot articolul, "s-a decis", "s-a propus"; mai trebuia un "s-a hotarat" si ghiveciul era complet.
Ar trebui sa fie revizuit articolul pentru ca e jenant de ambigu
hungary budget in surplus at 5% of gdp, figures suggest
comisia poate doar propune statele membre voteaza.
sant roman din ardeal si nu-mi place politica unor maghiar din ungaria si din romania, dar dincolo de asta : aici trebuie spus adevarul ...
ungaria este trasa pe roata....pentru ca guvernul maghiar nu si-a populatia sa plateasca datoriile facute de bancile straine
cate diferenta intre udmr si viktor orban....pe plan economic...
bibliografie:
ziarul "the guardian - mare britanie"
budapesta a reusit sa coboare sub pragul de 3% [deficit] anul trecut dar comisarul european oli rehn a spus ca asta se datoreaza "unor masuri care se pot aplica o singura data" - si ca fara aceste masuri deficitul ar fi apropiat de 10% "este acum randul ungariei sa ia masurile necesare inainte ca suspendarea fondurilor de 495 milioane de euro din fondul de coeziune al ue) sa intre in vigoare:
nota mea: "masurile care se pot aplica o singura data" sant :
- impozitul suplimentar aplicat bancilor
- impozitul suplimentar aplicat firmelor de telecomunicatii
- alte impozite suplimentare aplicate in ungaria firnelor (straine)
budapesta a varsat in 2011 la bugetul de stat si pilonul iii de pensii private si acesti bani s_ar include in castigurile statului (ceea ce s_a intamplat deja) ungaria are un castig de 5% din pib pe 2011:
http://online.wsj.com/article/bt-co-20120217-703710.html
hungary budget in surplus at 5% of gdp, figures suggest
normal ca situatia asta buna nu mai poate continua...
http://www.guardian.co.uk/world/2012/feb/22/hungary-faces-loss-of-aid-eu-budget?newsfeed=true
"budapest says it managed to get below the 3% ceiling last year but rehn dismissed this as due to one-off factors – without which the deficit would be closer to 10%. "it is now for the hungarian government to act before the suspension (of €495m from the eu cohesion fund) takes effe