Guvernul de la Budapesta considera "nedreapta si nefondata" propunerea Comisiei Europeane (CE), de suspendare partiala a angajamentelor din Fondul de coeziune pentru Ungaria, in 2013, se arata intr-un comunicat al cabinetului premierului maghiar.

"Este de neinteles de ce Comisia Europeana a ignorat faptele: deficitul bugetar al Ungariei a fost, pentru prima data de cand am aderat la Uniunea Europeana in 2004, sub 3% in 2011 si va ramane asa si in acest an, ceea ce plaseaza tara pe locul 8 in topul statelor UE cu cel mai mic deficit. Ca raspuns la prognoza Comisiei Europene care estima un deficit bugetar de 3,25% in 2013, am luat masuri suplimentare pentru reducerea acestuia cu 0,4% din PIB, astfel incat sa ramana sub 3% din nou. Premierul Ungariei l-a informat pe presedintele Comisiei Europene cu privire la aceste masuri", arata cabinetul de la Budapesta care apreciaza astfel ca a luat toate deciziile pentru a indeplini "cerintele si conditiile" Bruxelles-ului.

Cabinetul Orban mai sustine ca propunerea CE este controversata si din punct de vedere juridic pentru ca ar "contrazice spiritul tratatelor UE, deoarece impune sanctiuni ca raspuns la un eveniment viitor presupus". Cu toate acestea, mai precizeaza comunicatul, guvernul maghiar ramane deschis consultarilor cu institutiile UE.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a decis sa suspende aproape o treime din fondurile de coeziune ce revin Ungariei pentru 2013, reprezentand 0,5% din PIB, in termeni reali - 495 de milioane de euro - din cauza esecului Guvernului de la Budapesta de a lua masuri convingatoare pentru a aduce deficitul bugetar la un nivel de sub 3% din PIB pe 2012, o conditie obligatorie prevazuta in Pachetul privind guvernanta economica - prin care sunt impuse reguli stricte si sanctiuni in cazul nerespectarii indicatorilor macroeconomici.

Acest pachet legislativ a intrat in vigoare in decembrie anul trecut. Ungaria este primul stat UE care intra in procedura de deficit excesiv si careia i se aplica o astfel de sanctiune.