Ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov, a declarat sambata ca Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) ar putea fi redusa in acest an, chiar pana la 18%, depinzand de bugetul pe 2012, transmite Novinite.com.

Djankov a spus ca guvernul de la Sofia asteapta in prezent rezultatele din implementarea bugetului pentru urmatoarele trei-patru luni si ca datele de la inceputul acestui an si pana acum sunt bune, incasarile la buget fiind cu 200 de milioane de leva mai mult decat cele prevazute, astfel ca decizia privind scaderea TVA-ului ar putea fi luata cel mai devreme in luna mai.

Ministrul a explicat ca doreste o reducere a TVA-ului in doua trepte - mai intai de la 20% la 19%, iar apoi de la 19% la 18% mai tarziu in cursul anului.

"Fiecare punct procentual de TVA echivaleaza cu 700 de milioane de leva in buget, astfel ca o coborare la 19% ar insemna 700 de milioane de leva mai putine in vistieria statului. Cererea a urcat usor, asa ca ne asteptam la alte 150-200 de milioane in plus la buget. Discutam asadar de circa 0,5 miliarde de leva net ce nu vor intra in buget, dar ar fi o masura avantajoasa pentru toti consumatorii", a explicat Djankov.

Intrebat daca este posibila aplicarea unui TVA diferentiat, acesta a indicat ca Bulgaria are deja un TVA diferentiat in sectorul turistic, dar a declarat ca, atat timp cat va fi ministru de finante, nu va permite un al doilea astfel de TVA, in pofida directivelor UE care dau unda verde unei asemenea masuri.