Bulgaria ar putea reduce TVA-ul in acest an pana la 18% - ministru de finante
Djankov a spus ca guvernul de la Sofia asteapta in prezent rezultatele din implementarea bugetului pentru urmatoarele trei-patru luni si ca datele de la inceputul acestui an si pana acum sunt bune, incasarile la buget fiind cu 200 de milioane de leva mai mult decat cele prevazute, astfel ca decizia privind scaderea TVA-ului ar putea fi luata cel mai devreme in luna mai.
Ministrul a explicat ca doreste o reducere a TVA-ului in doua trepte - mai intai de la 20% la 19%, iar apoi de la 19% la 18% mai tarziu in cursul anului.
"Fiecare punct procentual de TVA echivaleaza cu 700 de milioane de leva in buget, astfel ca o coborare la 19% ar insemna 700 de milioane de leva mai putine in vistieria statului. Cererea a urcat usor, asa ca ne asteptam la alte 150-200 de milioane in plus la buget. Discutam asadar de circa 0,5 miliarde de leva net ce nu vor intra in buget, dar ar fi o masura avantajoasa pentru toti consumatorii", a explicat Djankov.
Intrebat daca este posibila aplicarea unui TVA diferentiat, acesta a indicat ca Bulgaria are deja un TVA diferentiat in sectorul turistic, dar a declarat ca, atat timp cat va fi ministru de finante, nu va permite un al doilea astfel de TVA, in pofida directivelor UE care dau unda verde unei asemenea masuri.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Asemenea intenţii belicoase sunt alimentate de simplul fapt că sirienii nemulţumiţi nu constituie majoritatea necesară pentru răsturnarea liderului lor, cum s-a întâmplat în Egipt, Tunisia, Libia sau Yemen. Spre deosebire de aceste state, Siria nu are nici o datorie externă, se bucură de dezvoltare economică durabilă, preşedintele este respectat şi chiar a iniţiat reforme cruciale. Dar pentru a le submina şi pentru a-l demoniza pe Assad, duşmanii săi au recurs la mijloace mârşave.
Un jurnalist bulgar, Petrov, a vizitat personal 12 oraşe siriene şi spune că este o minciună gogonată povestea că guvernul sirian nu ar permite accesul jurnaliştilor străini. Petrov spune că mainstream media internaţională ascunde fapte şi denaturează realitatea de pe teren cu scopul de a deforma percepţia publică asupra evenimentelor. Tocmai pentru a face diferenţa, diplomaţi, intelectuali, specialişti din toate domeniile s-au reunit într-o coaliţie civică numită "Bulgaria împotriva războiului cu Siria şi Iran".
Analiştii cred că pentru Bulgaria ar fi foarte bine dacă îşi menţine relaţiile excelente pe care le-a avut timp de multe decenii atât cu Siria, cât şi cu Iran. Ceea ce este însă destul de greu deoarece Bulgaria este membru UE şi NATO, care fie au impus sancţiuni, fie au recurs la retorica agresivă. Dar societatea civilă din Bulgaria este încrezătoare că autorităţile vor păstra poziţia de independenţă în politica externă a Bulgariei.
Stai linistit, daca o tinem tot asa, se va ajunge si la momentul cand o sa cerem cetatenia bulgara sau o sa mergem la munca acolo, nu numai in concediu, sau sa cumparam mancare sau sa ne inmatriculam masinile!
Stimularea economiei inseamna reducerea de TVA nu cresterea salariilor, cum incearca sa ne prosteasca unii.