Ministerul de Finante german lucreaza la un concept propriu in vederea introducerii impozitului pe tranzactiile financiare. Solutiile propuse ar urma sa fie mai simple si mai usor de pus in practica decat cele ale Comisiei Europene, care si-a prezentat conceptul anul trecut. Intr-o scrisoare adresata presedentiei daneze a UE, ministrul de finante german Wolfgang Schauble (CDU) si alti opt ministri europeni au solicitat accelerarea demersurilor pentru introducerea acestui impozit, care e dorita la mijlocul acestui an. Guvernul german e sub presiune, caci de "impozitul pe speculatii" depinde votul Opozitiei in Parlament, pentru Euro-pactul fiscal.

"Suntem convinsi ca ar trebui introdus un impozit pe tranzactiile financiare la nivel european", scriu ministrii semnatari ai scrisorii adresate ministrului danez de finante, Margrethe Vestager. In capul listei sunt Wolfgang Schäuble, Francois Baroin (Franta) si Mario Monti (Italia). Li se alatura ministrii de finante ai Belgiei, Spaniei, Finlandei, Austriei, Portugaliei si Greciei. Pentru a ajunge la o hotarare rapida, "ne-am bucura daca Presedentia (n.r. UE) ar accelera acest proces". In vara lui 2012, procesul ar trebui incheiat si solutiile de compromis sa fie puse pe masa, se mai cere in documentul pus la dispozitia publicatiei Spiegel.

Noua taxare, in viziunea politicienilor crestin-democrati germani, ar urma sa cuprinda toate profiturile rezultate din afacerile financiare, de la vanzari de actiuni si certificate de proprietate pe burse, pana la speculatiile cu devize si derivatele financiare. Pana in clipa de fata exista, intr-o serie de tari, diferite modele de taxare a tranzactiilor de pe piata de capital. Cel mai des aplicat e impozitul pe operatiunile de la bursa. Insa o mare parte din piata financiara, de devize si capital, scapa neimpozitata.

Comisia Europeana (CE) a propus in 28 septembrie 2011 un impozit pe tranzactiile financiare aplicat unitar, in toate tarile UE, incepand cu anul 2014. Dupa calculele CE, procentul de impozitare ar fi de 0,1% pe actiuni de bursa si certificate de valoare, respectiv 0,01% pentru derivatele acestor produse financiare. In conceptul CE, o serie de alte derivate, ca si tranzactionarea de devize ar urma sa fie in continuare scutite de taxe. Suma estimata a se strange, intre 2014-2020, prin aplicarea acestei formule de impozitare, este de cca 50 de miliarde de euro.

Marea Britanie a refuzat introducerea noului impozit, care i-ar slabi pozitia pe piata de capital. Se pare ca politica britanica e dictata de City-ului londonez. In Germania, social-democratii, socialistii si Verzii canta la unison, cel putin pe aceasta tema. Pentru trecerea prin cele doua camere ale Parlamentului german a Euro-pactului fiscal, Angela Merkel are nevoie de doua treimi din voturi. Prin urmare, crestin-democratii cer impulsionarea aplicarii impozitului pe tranzactii, intr-un spirit mai degraba "de stanga".

Liberalii (FDP) sunt singurii care se opun, momentan, impozitarii "doar in cele 17 tari ale zonei Euro". Liberalii germani insa, aflati in sondaje in jurul a 3%, sub pragul electoral, si-au mai aratat insa si cu alte prilejuri "muschii", fortand impresia ca unele actiuni politice nu pot fi decise in afara lor. Este usor de presupus ca, tot asa ca si in cazul sustinerii candidatului la Presedentia Germaniei al SPD, Joachim Gauck, liberalii nu fac decat un joc de imagine, iar in ultima clipa isi vor da si ei votul "impozitului european pe speculatii".