Alexandra Gatej, presedintele AmCham: Parcurgind declaratiile premierului, trag concluzia ca masura de reintregire a salariilor bugetarilor nu este in contradictie cu reducerea CAS si ca ele sint intr-o secventa / Sint de acord cu plafonarea CAS la angajator, lucru practicat in multe tari europene

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 13 martie 2012, 18:17 Economie | Finanţe


Alexandra Gatej
Foto: HotNews.ro
Dupa ce premierul Ungureanu si-a anuntat intentia de a scadea CAS cu 3-5 puncte procentuale ca masura de relansare a economiei, presedintele Basescu a declarat ca o crestere a salariilor bugetarilor cu 15% ar avea efecte mai rapide asupra stimularii consumului. Se exclud cele doua masuri? Ce vrea mediul privat - cel care duce greul performantei economice? Alexandra Gatej, presedintele AmCham (Camera de Comert Americana in Romania) si fost consilier prezidential, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Carte de vizita Alexandra Gatej:
 • In 2005 a devenit CEO al Unilever South Central Europe
 • In 2009 a devenit coordonator al departamentului mediul de afaceri intern si international din cadrul Administratiei Prezidentiale
 • In decembrie 2010 si-a dat demisia de la Cotroceni pe fondul unui scandal privind presupusa colaborare cu fosta Securitate
 • In martie 2011 a fost aleasa in functia de presedinte al AmCham
Nota redactiei:

Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2266 vizualizari

 • mediuld e afaceri (Marţi, 13 martie 2012, 18:43)

  Andrei Pop [anonim]

  Este evident ca dvs., ca reprezentant al unor companii foarte mari, mari si mijlocii din AmCham, militati pentru scaderea CAS - adica scaderea taxarii pe munca, una dintre cele mai ridicate din Europa. Credeti insa ca scaderea CAS ar fi putut antrena efecte pe termen scurt?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:16)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Pop

   Cred in continuare ca scaderea CAS, atit la angajat, cit si la angajator, este o masura necesara, si am incredere - ascultind declaratiile premierului - ca acest lucru se va intimpla la un moment dat.
   Efectele pe termen scurt sint cel putin trei:
   1. Cresterea salariilor nete ale angajatului si, implicit, a consumului
   2. Scaderea cheltuielilor angajatorului si, implicit, posibilitatea crearii de noi locuri de munca
   3. Cresterea veniturilor bugetare prin cresterea impozitului pe venit
 • Export servicii de cercetare (Marţi, 13 martie 2012, 21:19)

  Ioan Mihalcea [anonim]

  Considerati ca sporirea semnificativa a exporturile romanesti generate de IMM-uri pe piata americana poate contribui la relansarea economiei romanesti si cum poate in mod concret AmCham sprijini asta; astfel, un CRO (Contract Research Organization) recent infiintat in domeniul farmaceutic, cu o dotare tehnica si profesionala de exceptie, poate fi sprijinit in vreun fel de AmCham pentru a intra in contact cu companii farmaceutice americane cu activitate de cercetare potential interesate sa faca outsourcing in Romania?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:20)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Mihalcea

   Va multumesc pentru comentariul exceptional de valoros. Acesta este exact felul in care IMM-urile romanesti pot contribui la export de valoare. AmCham Romania a participat recent la primul Global Business Forum organizat de Departamentul de Stat al SUA, personal de Hillary Clinton, pentru stimularea investitiilor straine in America, in special in domeniile cu mare valoare adaugata.
   Va astept la sediul Camerei de Comert Americane pentru a inteleg in ce fel poate AmCham sprijini initiativa dvs (gasiti coordonate pe site-ul amcham.ro).
 • Cum se implica ... (Miercuri, 14 martie 2012, 0:27)

  Fred Flintstone [anonim]

  ... concret (repet, concret, de sloganuri suntem satui!) AmCham, sub conducerea fostului coordonator al departamentului mediul de afaceri intern si international din cadrul Administratiei Prezidentiale, in aducerea volumului schimburilor comerciale Romania -SUA la nivelul relatiilor politice dintre cele doua tari ? Piata americana este cea mai mare din lume, iar AmCham ar putea fi tocmai "veriga lipsa" care sa catalizeze autentic relatiile economice bilaterale dintre SUA si partenerul sau strategic de la granita de est a NATO (pe punctul de a intra in recesiune tehnica), in conditii de criza. Asadar?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:23)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fred Flintstone

   Aveti dreptate, componenta economica a relatiei bilaterale Romania - SUA nu reflecta inca nivelul relatiilor strategice dintre cele doua tari. Noi intelegem ca sensul economic al documentului Parteneriat pentru Secolul 21 reprezinta exact oportunitatea de care Romania are nevoie pentru a creste nivelul schimburilor economice. Recentul Global Business Forum organizat de Departamentul de Stat al SUA, cu majoritatea camerelor de comert americane din lume, incearca sa faca exact legatura de care vorbiti, si Camera Americana din Romania este interesata ca Romania sa exporte din ce in ce mai mult in SUA si sa atraga din ce in ce mai multe investitii americane in Romania, in special in zona cercetarii si dezvoltarii tehnologice.
 • CAS (Miercuri, 14 martie 2012, 9:58)

  Lucian [anonim]

  1. Exista diferente de impact in economie rezultata din reducerea cu 2 miliarde de lei a CAS-ului la angajat fata de aceeasi reducere aplicata CAS-ului la angajator ?
  2. Care este rationamentul economic care justifica reintregirea salariilor bugetarilor prin cresterea imprumuturilor statului?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:28)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian

   1. Reducerea CAS doar la angajat va rezulta in cresterea salariului net al acestuia si, deci, in posibilitatea de a creste consumul, desi exista posibilitatea ca oamenii sa economiseasca mai mult decit sa consume dupa lectiile acestei crize.
   Scaderea CAS la angajator nu are efecte pozitive asupra angajatului, dar reduce cheltuielile cu munca ale companiei, dind astfel posibilitatea unor noi angajari.
   2. Statele traiesc din imprumuturi si din ceea ce produc rezidentii sai. Nu exista o legatura economica de justificare a reintregirii salariilor prin cresterea imprumuturilor; inteleg masura de reintregire a salariilor bugetarilor ca fiind parte a unui program de guvernare si necesitatea de a reda veniturile pierdute pentru un sfert din populatia activa a Romaniei. Reuerea CAS ar fi fost insa benefica pentru intreaga populatie activa.
 • pozitia Amcham (Miercuri, 14 martie 2012, 10:04)

  Florin [anonim]

  Am vazut pozitia AmCham de ieri, in care sustineati reducerea CAS pentru relansarea consumului. Ati avut discutii cu premierul MRU sau cu reprezentanti ai cabinetului sau de la instalarea in functie? Daca da, care au fost prioritatile pe care le-ati prezentat?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:30)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Pozitia noastra sustine reducerea CAS nu doar pentru relansarea consumului, ci si pentru stimularea muncii prin scaderea cheltuielilor companiilor cu munca si cresterea veniturilor statului prin cresterea impozitului pe venit.
   Parcurgind declaratiile premierului, trag concluzia ca masura de reintregire a salariilor bugetarilor nu este in contradictie cu reducerea CAS si ca ele sint intr-o secventa.
   Vom prezenta acest punct de vedere premierului cind vom avea ocazia sa ne intilnim. Vom continua sa sustinem reducerea CAS la angajat si angajator si impreuna cu aceasta ii vom prezenta masurile de reducere a evaziunii fiscale, cresterea absorbtiei fondurilor europene, parteneriatul public-privat etc.
 • consiliul economic (Miercuri, 14 martie 2012, 10:06)

  Mihaita [anonim]

  Premierul a anuntat saptamina trecuta ca va institui un consiliu economic-fiscal consultativ, care sa exprime la nivelul guvernului pozitiile mediului de afaceri. Dvs. sau un membru al conducerii AmCham ati fost invitata sa faceti parte din acest organism?

  multumesc
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:31)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaita

   Am aflat cu mare bucurie ca pentru prima oara un premier doreste o legatura directa cu mediul de afaceri si in primul sau interviu premierul a facut referire la AmCham. Daca vom fi invitati sa facem parte din acest consiliu, vom accepta sa facem parte cu placere.
 • Toata lumea (doar) vorbeste de scaderea CAS (Miercuri, 14 martie 2012, 10:06)

  mr [anonim]

  Cred ca ar trebui sa schimbati titlul : si in loc de sau.
  In 2011 nu a fost "spatiu fiscal" pentru scaderea CAS , anul asta trebuie mai intai reparatie morala bugetari.

  Pe langa scaderea CAS trebuie introdusa si plafonarea CAS angajator .
  Si scazut plafonul de la 5 la 3 salarii medii.

  Spatiu fiscal s-ar putea obtine prin cresterea salariului minim , hai sa nu zic nimic de pilonul II.
  Patronii care platesc acum salarii la negru nu ar pierde nimic daca le-ar scoate la lumina cu -5% CAS , salariu minim marit ?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:33)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui mr

   Sint absolut de acord cu dvs. si sint de parere ca trebuie luate ambele masuri, pentru ca ele raspund unor nevoi diferite si inteleg ca sint luate in considerare intr-o secventa de timp. Daca ar fi sa alegem doar una, sintem pentru scaderea CAS la angajat si angajator.
   De asemenea, sint de acord cu ideea dvs. de a plafona CAS la angajator, lucru practicat in multe tari europene.
 • crestere economica (Miercuri, 14 martie 2012, 10:07)

  Georgiana Vlad [anonim]

  Avind in vedere rezultatele companiilor din AmCham, care credeti ca sint, realist vorbind, domeniile de la care sa ateptam in 2012 si 2013 cresterea economica?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:34)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgiana Vlad

   Pottrivit aprecierilor membrilor nostri, anii 2012 si 2013 sint ani cu cresteri economice mici si cu politici de cheltuiala prudente ale companiilor, in general. Domeniile care evolueaza peste media economica sint proiectele de energie regenerabila, sanatatea, IT-ul.
 • comunicare (Miercuri, 14 martie 2012, 10:08)

  vladan [anonim]

  Una dintre probleme precedentului guvern era lipsa de comunicare reala cu mediul de business. O stim cu totii noi cei din businessul real. Cum caracterizati relatia cu acest nou guvern?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:36)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui vladan

   Lipsa de comunicare reala cu mediul de business a fost problema tuturor guvernelor Romaniei, intr-o masura mai mare sau mai mica. Initiativa lansata public de premierul Ungureanu cu privire la instituirea unui consiliu de afaceri este o idee foarte buna si asteptam pasii concreti in acest sens.
 • CAS (Miercuri, 14 martie 2012, 10:30)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Buna Ziua

  Doua intrebari :

  1. Din ce se compune CAS (%) in ROMANIA ?
  2. Legea sanatati este cea care poate activa la diminuare CAS, dece nu se doreste aceasta lege cat mai rapid ?

  Cu permisiunea DVS CAs in ELVETIA are cateva componenete precise:
  - Assurance-Vieillesse et Survivants (AVS) 4, 2%
  - Assurance-Invalidité (AI) 0,7 %
  - Assurance Accidents professionnels (AP) 0,8 %
  - Assurance Accidents non professionnels (ANP) 1,3%
  - Allocations pour Perte de Gain (APG) 0,25%
  - Assurance Chômage (AC) 1,1 %
  - Allocations Solidarité (AS) 1,7%
  - Assurances maternité (Amat) 0,025 %

  cu participare egala angajator si angajat.

  Sanatatea nu intra in sarcina angajatorului apartine exclusiv angajatului, de unde si necesitatea legii sanatatii pentru diminuarea CAS in ROMANIA.

  Merci

  Stefan RADOVEANU
  GENEVE
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:39)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan RADOVEANU

   Buna ziua
   1. CAS in Romania se compune din:
   - pentru angajat, din salariul brut, CAS individual de 10,5% si o contributie a angajatorului de 20,8%.
   Acesta este raspunsul legat strict de componenta CAS.

   2. Dupa cum ati vazut, exista un proiect de lege care a fost lansat in dezbatere publica si apoi retras. Mediul de afaceri considera ca este necesara, asa cum spuneti si dvs, repunerea acestei legi in dezbatere si spre adoptare cit mai rapid. Mi-e greu sa inteleg care sint motivele tergiversarilor.
 • scaderea CAS (Miercuri, 14 martie 2012, 10:31)

  emilian [anonim]

  Credeti ca sustinerea pe care BNR o arata constant in ultimele zile pentru marirea salariilor bugetarilor (via Adrian Vasilescu, omniprezent in media) are legatura cu cresterea alarmanta a numarului de restantieri la banci? Daca nu, care credeti ca este motivul pentru care BNR sprijina mai degraba cresterea salariilor decit scaderea CAS?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:42)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui emilian

   Cred ca pozitia dlui Vasilescu , pe care am citit-o, spune doar ca masura cresterii salariilor bugetarilor este mai simplu de aplicat. Spune, de asemenea, ca este nevoie de reducerea CAS, dar ca aceasta este o masura mai complicata in plan tehnic.
   Orice masura care creste salariile angajatilor - bugetari sau nebugetari - contribuie la reducerea numarului de restante, presupunind ca o parte din plusul de bani poate fi directionat catre reducerea restantelor.
   Urmarind, deci logica dvs., reducerea CAS care se aplica la peste 4 milioane de angajati, ar trebui sa fie cea favorizata.
 • evaziune (Miercuri, 14 martie 2012, 10:34)

  mona [anonim]

  Sintem in plina lupta a ANAF cu evazionistii, dupa ce premierul a fixat acel target. Ca presedinte AmCham, aveti informatii de la companiile afiliate privind intensificarea reala a luptei anti-evaziune? Ce reactii ati primit?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:44)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui mona

   Companiile membre AmCham nu fac evaziune fiscala, conform Codului de guvernanta adoptat de organizatia noastra profesionala.
   Avem insa reactii de la companiile de tigari, care au vazut progrese incepute de anul trecut cu privire la reducerea semnificativa a evaziunii in acest domeniu.
   Pe de alta parte, din punctul meu de vedere, taxarea mare a muncii este o sursa de evaziune fiscala.
 • economia reala (Miercuri, 14 martie 2012, 10:39)

  economistul [anonim]

  Spatiul public este invadat de opinii biasate din partea politicului privind mersul economiei. Care este de fapt situatia "din teren", acolo unde dvs. - avind privilegiul de a conduce AmCham - aveti in mod sigur o perspectiva corecta? Cum merge economia?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:46)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui economistul

   Va multumesc pentru intrebare. Intr-adevar, in teren, situatia companiilor continua sa fie dificila in general, atit in ceea ce priveste angajarea de noi credite, de noi investitii, pastrarea angajatilor performanti, noi angajari, extinderi etc.
   Opinia mea este ca acest an va fi inca un an in care companiile "vor trage", desi ideea ca Europa - principalul partener comercial al Romaniei - spera sa-si revina in a doua parte a anului, reprezinta pentru noi un fel de luminita.
 • crestere (Miercuri, 14 martie 2012, 11:16)

  catalin [anonim]

  Buna ziua
  Care credeti ca sint perspectivele economiei europene in 2012? Si cum va fi afectata economia romaneasca de ceea ce se intimpla in jurul nostru?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:49)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin

   In februarie 2012, Comisia Europeana a lansat un raport intermediar cu privire la previziunile economice pentru acest an. Potrivit acestui raport, economia europeana asteapta o continuare a recesiunii pentru prima jumatate a anului, urmata de o usoara recuperare in a doua parte a lui 2012, urmind a incheia anul cu crestere zero, usor negativa, de -0,3%.
   Romania, din punct de vedere al estimarilor, se afla in liga putin populata a tarilor cu o usoara crestere economica, asa ca este un an de prudenta.
 • mediu de afaceri (Miercuri, 14 martie 2012, 11:18)

  Ioan Bumb [anonim]

  Ce masuri - care pot fi luate in mod realist - ar ajuta cel mai mult mediul de afaceri? Presedintele a spus ca mediul de afaceri ar trebui sa fie multumit pentru mentinerea cotei unice la 16% in perioada crizei. E suficient doar aceasta (non)masura pt ca mediul de business sa performeze mai bine?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:55)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Bumb

   In primul rind, stimularea muncii: reducerea CAS la angajat si angajator ar reprezenta un semnal de incredere pe care mediuld e afaceri il asteapta, si s-ar concretiza in stimularea consumului, noi angajari, cresterea veniturilor statului.
   Argumentul ca reducerea CAS destabilizeaza fondul de pensii ma tem c-a devenit irelevant, atita vreme cit in ultimii 20 de ani fondul de pensii a avut deficite alimentate de catre bugetul de statsi imprumuturi.
   Masurile concrete pe care le asteptam se pot focaliza inspre eficientizarea procesului de absorbtie a fondurilor europene, combaterea evaziunii fiscale, o lege care sa permita in mod real realizarea de PPP-uri, stimularea investitiilor prin acordarea de facilitati investitorilor romani si straini, functionarea pietei de capital etc.
   Va pot da doua masuri concrete de combatere a evaziunii fiscale cu rezultate practice:
   1. Obligativitatea tuturor producatorilor agricoli de a se inregistra sub o forma de entitate juridica pentru toti cei care detin o suprafat de teren mai mare de zece hectare.
   2. Obligativitatea tuturor producatorilor agricoli inregistrati de a elibera bonuri foiscale pentru toate vinzarile. Stim ca aceasta idee a fost vehiculata in trecut si a fost nepopulara, pentru ca s-a lovit de refuzul producatorilor de a-si achizitiona case de marcat. Statul ar putea facilita la achizitionare acestor casede marcat. In Polonia s-a realizat acest lucru cu succes.
 • Nr. optim de bugetari si salariul min. pe economie (Miercuri, 14 martie 2012, 11:35)

  George [anonim]

  Buna ziua,

  Am doua intrebari pentru dvs.:

  1. Care ar fi numarul optim de bugetari pentru ca Statul sa functioneze normal (in Romania)?

  2. Ati militat pana acum pentru marirea salariului minim pe economie sau chiar desfiintarea acestuia?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 12:58)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   1. Nu sint macroeconomist si nici specialist in aparatul de stat, dar din perspectiva unui om de business este ca numarul optim de bugetari trebuie sa fie in directa corelatie cu prodcutivitatea muncii, iar in Romania productivitatea este la jumatate fata de productivitatea Europei, Europa avind la rindul ei un deficit mare de productivitatea fata de SUA.
   In acelasi timp cred ca nu este corecta cresterea cu acelasi procent a salariilor tuturor bugetarilor si astept o departajare pe baza de competente, responsabilitati si rezultate. Nu poti sa ai un stat puternic cu multi bugetari platiti prost. Este principalul model de coruptie.
   2. Ca reprezentant al mediului de afaceri cred in competitie si performanta. Nu am militat nici pentru una, nici pentru cealalta. Piata trebuie sa functioneze libera, intr-un stat mai mic, mai putin reglementat si cu oameni mai bine platiti.
 • in Romania se negociaza salariul net (Miercuri, 14 martie 2012, 12:11)

  daniel [anonim]

  in Romania se negociaza salariul net peste tot in privat, deci scaderile sau cresterile de CAS nu influenteaza salariul net pana la urmatoarea negociere eventual.

  nu vad cum o scadere a CAS chiar daca este pe partea angajatului m-ar ajuta pe mine angajatul X la firma privata Y, dar il va ajuta pe patron sa faca mai multi bani o perioada,
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 13:05)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Asa este, dar o lege care ar scadea CAS la angajat si la angajator ar duce prin efectul ei, la cresetrea salariului net al angajatului si la scaderea cheltuielii cu munca a angajatorului, iar acest lucru ar trebui implementat deindata ce legea intra in vigoare. Acessta - in cazul in care legea ar prevedea scaderea CAS atit la angajat, cit si la angajator. Am facut o simulare de calcul pe un salariu net de 1500 de lei in articolul meu din Capital.
 • CAS vs. salarii marite pentru sectorul bugetar (Miercuri, 14 martie 2012, 12:22)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua
  vedem de o bun[ perioada incoace, si mai ales de la investirea noului guvern, ca toata lumea(stakeholderii) este preocupata de luarea unor masuri care sa readuca Romanie ~pe linia de plutire~, de unde si toata discutia referitoare la relevanta unor masuri ca reducerea CAS sau marirea salariilor in sectorul bugetar.
  avand i vedere experienta dvs. vasta in sectorul privat, va intreb: daca Romania ar fi o corporatie, care ar fi primele doua masuri pe care le-ati lua, ca CEO, pentru a readuce "compania" pe "linia de plutire"?
  iar apoi, la capitolul strategie, care ar fi, in opinia dvs., cele mai importante doua obiective de atins pe termen mediu, pentru aceasta companie numita ROmania?
  • r (Miercuri, 14 martie 2012, 13:09)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   Buna ziua
   Readucerea Companiei Romania pe "linia de plutire" ar fi un proces care ar dura cel putin 5 ani. Primele doua masuri ar viza cresterea top-line-ului dintr-o companie si a bottom-line-ului, cresterea veniturilor prin largirea bazei de impozitare si scaderea CAS la angajat si angajator pentru a stimula munca, si restructurari masive in toate zonele cu mare ineficienta pentru scaderea cheltuielilor si eficientizarea companiei.
   Pe termen mediu, compania numita Romania ar trebui sa:
   1. aiba mai multi oameni care muncesc si, implicit, mai multi platitori de taxe
   2. sa aiba infrastructura necesara pentru a deveni o tara competitiva. Sa aiba autostrazi, cai ferate, transporutir aeriene si navale care sa o lege in mod real de Est si de Vest. Privit va rog, pe Google Map, coridorul de autostrada din sudul Romaniei si veti vedea cum tari mai mici si mai sarace reusesc sa se conecteze mai bine cu Europa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by