UPDATE Producatorii agricoli care vind in piete ar putea fi impozitati, potrivit unui proiect comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Agriculturii. Oficialii MADR spun ca e vorba doar de impozitarea unor PFA
"Cred sincer ca cei care desfasoara activitate agricola ca persoane fizice autorizate, firme, intreprinderi individuale, asociatii familiale etc. si care produc pentru piata, deci au un volum de activitate comerciala semnificativ, trebuie sa intre in randul platitorilor de impozite. Venitul agricol nu trebuie sa faca nota discordanta in cazul in care aceasta activitate este desfasurata in scop comercial", a spus Tanczos Barna.
Secretarul de stat a spus ca, in cazul agriculturii de subzistenta, cind fermierul produce pentru consumul propriu, "impozitarea trebuie sa fie mai relaxata sau sa nu se perceapa impozit".
"Dar in cazul in care activitatea e pentru realizarea de venituri prin valorificarea productiei, atunci e clar ca trebuie impozitata si vorbim aici de cei care exploateaza zeci, sute de hectare de teren (...), care au sute de oi, vaci si porci si care trebuie sa intre in randul platitorilor de impozit", a mai spus Tanczos Barna.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii considera ca abordarea este absolut corecta, deoarece acesti agricultori beneficiaza de subventii consistente de la bugetul central, fara sa contribuie cu nimic la visteria statului.
Tanczos a mai spus ca in prealabil propunerea a fost discutata cu reprezentantii fermierilor, iar acestia sunt si ei de acord sa intre intr-un sistem de evidenta si impozitare corect.
Redam comunicatul primit de la MADR:
Referitor la informatiile aparute in mass-media conform carora "producatorii agricoli care vand in piete ar putea fi impozitati", Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) face urmatoarele precizari:
Avand in vedere ca sute de mii de fermieri care au beneficiat de sprijin de la MADR au trebuit sa devina persoane fizice autorizate (PFA), s-au cerut clarificari privind impozitarea PFA. La solicitarea MADR, Ministerul Finantelor Publice a trimis in teritoriu o circulara prin care se clarifica, dupa multe discutii si ambiguitati, ca persoanele fizice care desfasoara activitati agricole in baza unei autorizatii (PFA; II; AF) nu platesc impozit pe veniturile realizate in agricultura.
Subliniem faptul ca in acest moment, la nivelul MADR nu exista un proiect de act normativ care sa introduca o noua forma de impozitare pentru producatorii agricoli.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
A si in piete sa ramana doar producatorii iar intermediarii sa-si deschida magazine de comert.
Cit despre cartoful romanesc mai scump si la fel de prost, despre asta scrisesem si eu....
Nu vorbim aici de a impune ceva, ci de a sfatui cumparatorul roman cind isi ia, de exemplu, un kil de ulei de floarea soarelui, sa se uite pe eticheta si sa aleaga un ulei romanesc, de exemplu. Nu e greu, teoretic. Dar la unii lenea e mare...
1) Producatorii ne fiind particulari, pamantul nefiind al lor, se faceau ca-l muncesc, productia fiind mica, dar raportata la centru mult umflata (se mintea la greu). Tocmai pentru ca taranii nu munceau pamantul erau scosi din intreprinderi oamenii si armata si dusi sa faca munca patriotica pe campurile, viile si livezile patriei.
2) un procentaj urias din productia agricola era trimis la export iar de importat nu se importa nimic. Ce ramanea pentru intern ere insuficient.
Circula in acele vremuri un banc:
Ceausescu, intr-o vizita de lucru la o ferma de porci vede o scroafa gestanta si-i spune secretarului de partid al CAP-ului ca e convins ca scroafa va avea 10 purcei. Dar scroafa, din cauza bunei ingrijiri de care a beneficiat, naste doar un purcel. Secretarul General, din grandomanie, sau poate si de frica, il anunta pe Ceausescu ca scroafa a nascut 10 purcei. Ceausescu multumit hotaraste: un porc pleaca la export, restul raman in tara pentru consumul populatiei.
1. in piete nu-s tarani decat f. putini, restul sunt mafioti;
2. produsele romanesti din piete (fara TVA si alte impozite) sunt mult mai scumpe decat produsele aduse de la mii de kilometrii distanta. Cu toata evaziunea (de ambele parti) cum naiba cartoful adus de langa ploiesti e mai scump decat ala adus din Argentina? Din Argentina cartoful ala s-a teleportat?
3. cum eu platesc impozite, trebuia sa plateasca toti; nu e normal ca unii sa platesca impozite si altii sa faca venituri fara sa plateasca.
Acum ca te-ai linistit, citeste si continutul articolului, nu doar titlul, si poate te lamuresti cum stau lucrurile si despre ce este vorba in propozitie.
PS: Sa te ajut. Poate cuvintele "sute de hectare" ar trebui sa-ti transmita ceva.
:)
Iar marfa provine din pacate in special din importuri din afara spatiului comunitar!
In conditiile astea este de mirare ca administratiile locale mai investesc in pitete!S-ar putea renunta oricand la ele atata timp cat marfa este aceeasi cu cea expusa la supermarketuri!
Colcac peste pupaza pentru pietele astea sunt platiti o gramada de trepadusi la directiile primariilor,la politia locala sau gardieni publici! O aiureala,pietele actuale nu sunt decat o amintire si ne incapatanam sa vedem realitatea!
Iar impozite ar trebui sa plateasca toti,inclusiv biserica!De ce la suedezi se pot face donatii la cutia milei cu cardul si la noi nu? Pentru cine dam bani la cutia milei,pentru saraci sau pentru saracii popi? Si mai terminati cu plagaceala,faci un ban platesti impozite,asta-i viata!Cui nu-i convine sa se faca sihastru!
Bai cate prostie in capul unora. La Ford mitica de Tariceanu a dat subventii iar la pulime se da cu impozite.
Neamt de politicieni cretini.
La Ford s-au dat scutiri (nu subventii directe) ca sa angajeze oameni (carora nu li s-a mai platit somaj) si sa plateasca impozite.
Taranul roman nu plateste impozite, vrea asistenta medicala (pe care i-o platesc prostii care platesc impozite), vor pensii (desi n-au cotizat la fondul de pensii ca parintii mei), vrea scoli (tot din impozitele mele) si, colac peste pupaza, imi vinde acele produse la preturi duble sau triple fara de pretul produselor aduse de la mii de kilometri.
Unde e egalitatea? Uita-te la tara la porti: aia care muncesc au masini noi la poarta, copiilor le-au cumparat case la oras, etc. Cati din cei care muncesc si platesc impozite la oras si-au permis sa cumpere case la copii si sa-i trimita la scoli in alte localitati?
Exemplul suedez e perfect: toti banii circula prin banca si sunt impozitati.
In ce or fi constand aceste subventii oare?!
Sa plateasca toti samsarii care iau din supermarket si vand in piata! Numai ca asta e cam greu de implementat.
Sa va fie rusine, porcilor! Mai ales ungurului Tanczos Barna... Afara cu voi din tara. Nesimtitilor.
Ati facut toti tara praf, agricultura tot, acu vreti sa impozitati si toti micii producatori care au mai ramas? Ca sa cumparam rahaturile produse in eu?
Da impozite pe averile voastre cand dati? Pe care le-ati facut pe spinarea oamenilor de au muncit toata viata in tara asta ca sa aveti voi ce vinde?
Nu stiu cum de suporta Pamantul? Intr-o zi se va crapa si veti cadea in el.
Nu-mi vine sa cred! Cata nesimtire, cat tupeu...
Platesc o gramada de bani la stat sub forma de impozit, dar asta mi se pare groasa rau de tot.
Incurajati domnle agricultura, sau macar n-o distrugeti mai rau decat e acum.
Sictir!
Haolew. Ca noi astilea care vindem la greu nu avem scoale prin sectoru' 5. Descremenare, va dam in gat la drepturile homului.
Ca idee, de ce nu-i impozitati si pe stomatologi, frizeri, florarese si alte categorii care niciodata (dar niciodata) nu dau bon fiscal?!
Cumpara trandafiri cu 1 leu si le vand cu 10 lei si prefera sa tina florile pana se ofilesc si le pot arunca decat sa le dea mai ieftin.
Cu acele producatoare este totul in regula? Ele nu trebuie sa plateasca taxe sau sa elibereze bonuri?