Peste 630.000 de romani, angajati cu norma intreaga, sunt incadrati pe salariul minim pe economie, potrivit Registrului General de Evidenta a Salariatilor, informeaza luni Inspectia Muncii, la solicitarea Mediafax.

"Numarul celor care au salariul minim, cu norma intreaga, asa cum reiese din interogarea Registrului General de Evidenta a Salariatilor, este 631.761", se arata in raspunsul transmis Mediafax.

Potrivit Inspectiei Muncii, la 30 martie erau inregistrati 4.981.903 de salariati activi si 5.403.588 de contracte.

Din numarul total de angajati activi, 37.446 sunt persoanele de peste 65 de ani care lucreaza cu norma intreaga.

Romania este singura tara in care aproape un sfert dintre angajati au salariul minim, numarul acestora crescand cu peste 200.000 numai in ultimul an, dupa modificarea Codului muncii, a declarat, vineri, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul BNS a spus ca actualul Cod al muncii, intrat in vigoare in 2011, a devenit principalul instrument care a generat numai in ultimul an un plus de 200.000 de locuri de munca remunerate cu salariul minim pe economie.

"Aproape un sfert din piata muncii este angajata pe salariul minim. Romania este singura tara cu un asemenea procent de angajati cu salarii minime, restul tarilor avand procente cuprinse intre 8 si 10 la suta", a declarat Costin, la un seminar privind legislatia muncii.

Presedintele BNS a precizat ca o astfel de situatie nu poate duce decat la concluzii neplacute pentru viitorul Romaniei, explicand ca in aceste conditii nu poate fi tinut in echilibru sistemul de pensii sau cel de sanatate si nici fondul public de somaj.

"Toate aceste elemente, dublate de cresterea numarului de conflicte intre angajati si angajatori, conduc la un mediu ostil care continua sa stimuleze migratia fortei de munca", a mai spus Dumitru Costin.