In ceea ce priveste tara noastra, comisarul european a afirmat ca "Pentru Romania am prevazut o crestere puternica ajutata de cresterea cererii interne in 2012. Romania este la o intersectie critica si are perspective mai bune pentru anul viitor si celalalt. Tara a parcurs o perioada dificila, a facut reforme structurale. Sper ca noul Guvern va ramane pe aceeasi cale. Consultandu-mi dosarele sa ma uit putin pe cifrele Romaniei, nu am gasit-o in dosarul tarilor vulnerabile, deci Romania nu este pe teritoriu vulnerabil."
Comisia Europeana se asteapta la o crestere economica a Romaniei de 1,4% in acest an, potivit prognozei economice de primavara, crestere mai redusa fata de estimarea din februarie de 1,6% sau de cea de 2,1%, din toamna anului trecut.
Cele mai importante declaratii ale lui Olli Rehn:
- Unele state membre sufera de pe urma cresterii ratei somajului. Tinerii sunt principalii afectati.
- Aceste previziuni sunt in concordanta cu cele anuntate de Comisie in februarie. Atunci am fost criticati pe motiv ca am fost excesiv de pesimisti. Din pacate, previzunile noastre au fost confirmate in ultimele luni.
- Economia a incetinit fata de cresterea exceptionala care s-a produs la finalul lui 2011. Comertul global s-a accentuat la inceputul acestui an iar sectorul manufacturier a inceput sa creasca recent.
- Economia SUA reflecta o crestere a consumului si conditii ceva mai favorabile pe piata muncii. Economiile emergente ne asteptam sa ramana destul de robuste, in special China. Per total, economia globala ne asteptam sa creasca cu 4,5% anul acesta si 4,3% anul viitor.
- In Zona Euro, acordarea de credite de catre banci a scazut semnificativ in primul trimestru din 2012 insa exista o imbunatatire a accesului bancilor la finantare.
- UE ne asteptam sa fie intr-o usoara recesiune insa increderea ar trebui sa revina in a doua jumatate a anului si sa continue anul viitor.
- In anul in curs, PIB-ul in Zona Euro este asteptat sa sufere o usoara contractie de 0,3% si sa ramana neschimbat in UE ca intreg.
- Ne asteptam ca economia UE sa inceapa sa creasca in a doua jumatate a anului si sa continue anul viitor.
- Aceste previziuni se bazeaza pe cresterea increderii si pe implementarea masurilor de politica monetara in intreaga UE.
- In Marea Britanie cresterea PIB-ului ar trebui sa fie din ce in ce mai puternica in viitorul apropiat.
- Polonia va avea cea mai mare crestere economica din UE in acest an si va mentine acelasi ritm si anul viitor.
- Franta si Germania se previzioneaza ca vor inregistra o crestere, in Italia PIB va creste, iar in Tarile de Jos cresterea va avea o valoare negativa, dar ne asteptam sa revina spre sfarsitul anului. Spania va ramane in recesiune iar cresterea se va relua in 2013.
- Statele baltice si-au revenit cu bine de pe urma crizei si au din nou indicatori semnificativi de crestere. Ele beneficiaza de pe urma implementarii cu succes a reformelor economice.
- Pentru Romania am prevazut o crestere puternica ajutata de cresterea cererii interne in 2012.
- Romania este la o intersectie critica si are perspective mai bune pentru anul viitor si celalalt. Tara a parcurs o perioada dificila, a facut reforme structurale. Sper ca noul guvern va ramane pe aceeasi cale. Consultandu-mi dosarele sa ma uit putin pe cifrele Romaniei, nu am gasit-o in dosarul tarilor vulnerabile, deci Romania nu este pe teritoriu vulnerabil.
- In Ungaria lucrurile sunt amestecate. Exista o crestere negativa usoara anul acesta dar ar trebui sa isi revina anul viitor.
- Irlanda se afla in zona cresterii pozitive.
- Portugalia a reusit sa implementeze cu succes programul desi cresterea ar trebui sa fie nagativa anul acesta. Ne asteptam ca anul viitor sa revina la crestere economica.
- Grecia are niste probleme importante de rezolvat. Trebuie sa formeze in curand un Guvern de coalitie pentru a-si aduce economia intr-o zona sustenabila.
- In ceea ce priveste realitatea acestor previziuni si a economiei la nivel european e vorba de fapt despre necesitatea reechilibrarii economice, prin masuri stricte.
- Este vorba despre nevoia de a reechilibra economia statelor membre pentru a preveni cresterile artificiale cu care ne-am confruntat in anii anteriori.
- Directiile de evolutie au inceput sa se contureze inca de anul trecut. Cresterea din 2007-2008 nu este sustenabila, dupa cum am vazut, si acum trebuie sa lucram la reechilibrarea economiei.
- Aceasta evolutie este sustinuta de evolutia costurilor muncii, evolutie care se reflecta in special in economia tarilor cu deficite mari.
- Avem si ajustari in ceea ce priveste costurile salariale unitare. Vedeti o intarire in tarile cu excedent si in zona euro, anul trecut, scaderile cele mai mari erau in Spania, Irlanda si Grecia, mai ales in Irlanda. Unde e o modificare foarte importanta. Si se asteapta niste ajustari si in 2012-2013.
- In zona euro in 2011 cele mai importante evolutii in privinta costurilor legate forta de munca le-am intalnit in Spania, Irlanda si Portugalia. In aceste tari nu ne astepta sa vedem ajustari in acest an si anul viitor.
- Alte tari, precum Germania, evolueaza in directia opusa si inregistreaza cresteri ale costului fortei de munca fapt care va continua sa sustina cresterea interna in aceste state, un lucru pozitiv pentru reechilibrarea generala a economiei Zonei Euro.
- Vestile nu sunt foarte bune dinspre piata muncii pentru ca somajul creste iar procesul de restructurare si reorganizare are un impact negativ asupra acestei piete.
- Ne asteptam ca rata somajului sa scada usor in zona euro si in UE in anul in curs. In anul urmator aceasta rata va scadea mai mult ajutand la refacerea economica. Ne asteptam la o scadere de 11 procente a somajului.
- Deficitul bugetar: Se pare ca situatia s-a imbunatatit semnificativ in 2011 fata de 2009, datorita masurilor de consolidare fiscala si revenirii economiei. Ne asteptam ca deficitele bugetare sa-si continue scaderea.
- Politicile fiscale pentru anul in curs ne asteptam sa insumeze 3,5% in Zona Euro si in jur de 3% pentru intreaga UE.
- Ne asteptam ca deficitul sa scada usor anul viitor.
- Deficitele au scazut de la 6% in Zona Euro in 2009 si 2010, 4,5% in 2011 si ceva mai mici anul acesta. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue si anul viitor.
- Trebuie sustinuta reechilibrarea economiei prin politici puternice. Este nevoie de politici structurale care sa continue in statele membre.
- Pe data de 30 vom prezenta estimarea noastra generala a economiilor din statele membre si vom face recomandari specifice.
- Trebuie ca reformele structurale sa continue in statele membre. Ele trebuie completate de investitii targetate pentru a duce la crestere economica sustenabila.
- Vedem o reechilibrare a economiei europene si trendul este acelasi si in tarile cu deficit si in celelalte.
Nu conteaza ce vor guvernele.Conteaza numai ce vrea populatia. Si populatia romana vrea ce se vede.populatia greaca vrea ce se vede,populatia poloneza vrea ce se vede,populatia ceha.. samd.
Suntem creatia propriei civilizatii si suntem responsabili de asta .binenteles ca exista proportii dar la noi marea majoritate este asa cum este si cum se vede.nimic altceva. azi miam luat punga cu cadouri electorale ,o galeata si un fas .am fost la toate partidele.iam pacalit .dai in masa pe toti.nici nu ma duc la vot.asa vorbea vecinul meu.si tot el isi blesteama soarta.
Astept plusuri de la ... baietii destepti... ai forumului...
Nu e nimic spectaculos in legatura cu Romania si nici 'crestere puternica'. Dar inteleg raspunsul politicos si mobilizator totodata care a venit in conferinta de presa, probabil la intrebarea unor jurnalisti romani.
Altfel cresterile economice ale Lituaniei, Letoniei, Cehiei, Slovaciei sunt peste cea a Romaniei (1,6%), iar Slovenia si Bulgaria au estimari relativ similare cu a noastra si asta fara prea multe reforme sau laude referitor la ele. Ungaria este singura exceptie negativa iar Estonia are preconizata o crestere ceva mai mica (1,2%) dar dupa o crestere de 7,5% anul trecut.
Indicele pretului de consum este estimat a varia in anul acest spre limita superioara a variatiei in zona (de vazut) dupa ce in ultimii trei ani (de criza) a avut cea mai mare variatie din zona.
In concluzie nu avem nimic remarcabil, mai ales daca tinem cont ca celelalte tari din zona au un PIB/capita sensibil mai mare decat noi (cu exceptia Bulgariei care era cam ca noi, un pic peste)
si drept consecinta cresterea lor procentuala are un efect mai mare in valoare absoluta si diferenta dintre noi si ei va creste.
In mod cert nu suntem oaia neagra, dar nici nu sunt preconizate rezultate extraordinare pentru noi. Nu e absolut nimic de aclamat deocamdata, a ramas cum am stabilit. Din pacate.
cat despre functionari publici, au crescut din 2005 incoace, cu un maxim in 2008 dar si in ...2009-2010, anii presupusi de sacrificiu, dar in care aparatul public a fost populat cu noi oameni de partid. In 2004 erau cu 40.000 mai putini functionari publici in administratie decat acum.
In 2004 cheltuielile cu totalul personalului bugetar era de 7% din PIB, anul asta este tinta sa devina 7,2% din PIB.
Marea majoritate a concedierilor din sistemul public a reprezentat-o pensionarile si reduceri prin administratia locala (personal auxiliar gen soferi, femei de servici) si invatamant.
uite aici un link interesant: http://www.zf.ro/buget-2012/guvernul-boc-trebuie-sa-mai-dea-afara-40-000-de-functionari-ca-sa-ajunga-la-numarul-de-pe-vremea-guvernului-nastase-8945524
Asadar sunt ingrijorat ca reforma nu prea exista si s-a bazat aproape exclusiv pe taierea de salarii si pe pensionari cuplate cu stoparea angajarilor. Nu s-a facut o reasezare si o regandire a sectorului public, nu a fost crescut gradul de informatizare ca sa preia sarcinile functionarilor ce dispar din sistem, nu s-a facut o reasezare a grilei de salarizare si au crescut salariile celor din functii politice, inca mai sunt foarte multi angajati in companiile de stat care mai generaza si pierderi, multi salariati speciali (servicii secrete si armata).
Prea putin ma intereseaza ca e guvernul Ponta sau Ungureanu sau ar fi ramas Boc. Realitatea asta e si daca iesim de pe net nu prea se vad semne de mare bucurie. Cel putin asta e perceptia mea.
Imi doresc si ma bucur sa ne laude toti, problema e daca sunt laude reale sau diplomatice.
Daca a fi a patra din 27 (din punctul de vedere al cresterii economice) nu e o performanta, nu stiu ce asteptari aveti Dvs. de la o tara ca Romania.
Retineti ca anul trecut Romania a avut o crestere economica de 2.5%, in contextul celei mai lungi si mai grave crize economice globale din ultimii 75 de ani.
Aceste cifre demonstreaza ca Guvernul Boc a luat masurile potrivite, chiar daca ne-au durut pe moment, pentru a salva economia Romaniei de la dezastrul in care se afla acum unele state din zona eura si din restul UE.
Desigur, pentru a vedea si mai ales a recunoaste asta, e nevoie de obiectivitate, nu de ochelarii ideologici prin care priveste majoritatea publicului telespectator, cu psrijinul larg al trusturilor de presa detnute si finantate de politicieni si oameni de afaceri cu propriile interese economice si politice.
" Tara a parcurs o perioada dificila, a facut reforme structurale. Sper ca noul guvern va ramane pe aceeasi cale."
reforma in justitie(codurile civil si penal) cea mai importanta,dna,ani
legea educatiei,salarizarii unitare,+ ceea ce ai mai enumerat chiar tu.
Daca ai senzatia ca poti peste noapte sa schimbi lucrurile cand exista o mare opozitie la nivelul mentalitatilor te cam inseli.
Si cred ca ar mai putea fi schimbata si Constitutia pana la alegeri daca USL ar vrea pe bune fiindca acum ar vota si PDL alaturi de ei.
Ciudat ca cei care merita totusi niste aprecieri pozitive in legatura cu deciziile luate(politice) sant aruncati in opozitie (de turnatori si corupti) si conform sondajelor vor fi aruncati si de catre votanti in curand la alegeri!