Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a pus la punct vineri un plan de 6 puncte pentru un "pact european de crestere", dar a declarat ca Grecia trebuie sa isi mentina angajamentele sale de reforma, in cazul in care doreste sa primeasca in continuare ajutor financiar extern si sa ramana in zona euro, potrivit Reuters. Intr-un discurs sustinut in Bundestag, camera inferioara a Parlamentului german, cu cateva zile inaintea vizitei la Berlin a noului presedinte al Frantei, Francois Hollande, Westerwelle a afirmat ca Germania se va concentra de asemenea pe cresterea economica, dar acest lucru nu va insemna cheltuieli mai mari.

"La nivel european, trebuie sa ne concentram pe crestere economica. Uniunea Europeana nu poate insa sa cheltuie mai mult decat inainte, ci trebuie sa utilizeze mijloacele mai bine decat pana acum", spune ministrul german de Externe.

El a adaugat ca Germania doreste sa mentina zona euro unita, insa Grecia trebuie sa hotarasca daca isi doreste cu adevarat sa ramana acolo: "In ce priveste viitorul Greciei in zona euro, totul sta in mainile Atenei. Noi vrem sa ajutam Grecia, dar Grecia trebuie sa fie gata sa accepte ajutorul. In cazul in care Grecia se abate de la calea reformelor, plata urmatoarelor transe din ajutorul extern pentru Atena nu va fi posibila. Solidaritatea nu este singura conditie".