Criza datoriilor din Europa va domina agenda summitului G8 ce se desfasoara vineri si sambata in Statele Unite, presedintele american Barack Obama si omologul sau francez Francois Hollande pledand, in cadrul unei intrevederi avute inaintea reuniunii celor mai puternice opt state din lume, pentru gasirea unor modalitati energice de stimulare a cresterii economice, pentru a compensa masurile de austeritate, relateaza AFP.

Francois Hollande si Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

"In privinta cresterii, presedintele Obama a reusit sa marcheze o convergenta" de opinii cu Franta, a declarat Francois Hollande, la finalul primei sale intalniri cu Barack Obama, la Casa Alba, de la venirea sa in SUA, vineri.

La randul sau, presedintele american Barack Obama l-a asigurat pe oaspetele sau ca summitul G8, care va incepe vineri seara, la resedinta prezidentiala de vacanta de la Camp David (statul Maryland), se va axa pe cautarea unor "modalitati energice pentru sustinerea cresterii economice", cu scopul de a compensa impactul masurilor de austeritate impuse pentru redresarea bugetelor publice.

"Eu si presedintele Hollande am fost de acord ca acesta este un subiect de mare importanta, nu numai pentru cei din Europa, ci si pentru intreaga economie mondiala", a spus Obama, dupa discutiile avute cu liderul francez.

"Ne asteptam sa avem o discutie productiva in aceasta seara si maine cu ceilalti lideri G8 despre gasirea unei abordari responsabile cu privire la consolidarea fiscala, care sa fie insotita de un plan de masuri pentru o crestere economica consistenta", a mai spus Obama.

Aflat la prima intalnire cu Obama de la victoria sa in alegerile prezidentiale din Franta de la inceputul acestei luni, Hollande a declarat ca a vorbit cu presedintele SUA despre importanta stabilirii cresterii economice drept o prioritate.

Cei doi lideri mondiali au discutat de asemenea despre preocuparile comune referitoare la situatia Greciei, ei impartasind ideea privind importanta mentinerii statului elen in zona euro, a mai mentionat Hollande.