Guvernul britanic pregateste masuri de urgenta pentru controlul imigratiei pentru a preveni o crestere a migratiei economice dinspre Grecia si alte state UE, ca urma a unei eventuale prabusiri a monedei euro, a declarat secretarul de stat Theresa May intr-un interviu acordat The Daily Telegraph.

Theresa May a declarat pentru publicatia citata ca "se lucreaza" la restrictionarea imigratiei din tarile europene in eventualitatea unui colaps financiar. Secretarul de stat britanic nu a precizat care sunt pasii pe care autoritatile i-ar putea face in aceasta directie, in conditiile in care cetatenii statelor UE, cu cateva exceptiile aplicate ultimilor veniti - Romania si Bulgaria -, au dreptul de a lucra intr-un alt stat membru.

"Precum in orice alta parte a Guvernului, este corect sa facem cateva planuri de urgenta pe aceasta tema. Este o activitatea in curs", a declarat ministrul britanic de Interne pentru The Telegraph.

Declaratiile ministrului britanic sunt facute in contextul ingrijorarilor cauzate de posibilitatea ca Republica Elena sa paraseasca Zona Euro. Intr-un astfel de scenariu, Grecia ar intra in faliment iar milioane de oameni ar urma sa isi piarda locurile de munca luand astfel in calcul posibilitatea emigrarii.Criza s-ar putea raspandi repede in alte state vulnerabile precum Spania, Irlanda sau Portugalia.

Cu toate ca Marea Britanie pare o destinatie atractiva in cazul unui colaps al monedei unice, pe motiv ca nu a preluat euro, regatul depinde de Zona Euro pentru circa 40% din exporturi. De asemenea, Marea Britanie a intrat in recesiune dupa primul trimestru din 2012, pentru a doua oara de la inceputul crizei economice, si are o rata a somajului de 8,2%, informeaza Reuters.

Presa britanica relateaza ca metodele de control al imigratiei ar putea include vize temporare sau permise de munca.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters ca nu poate comenta pana nu analizeaza declaratiile Guvernului Britanic.

Problema imigratiei ocupa un loc important in lista de preocupari a alegatorilor britanici. Acesta a fost unul dintre subiectele de interes in alegerile parlamentare din 2010 cand Partidul Conservator (din care face parte si Theresa May), care formeaza guvernul de coalitie impreuna cu democrat-liberalii, a promis sa reduca imigratia, promisiune pe care nu a indeplinit-o pana acum.