Varsta de pensionare va urca pana la 70-80 de ani, iar criza datoriilor din Europa demonstreaza ca oamenii trebuie sa accepte acest lucru, odata cu cresterea sperantei de viata, a declarat Robert Benmosche, directorul general al American International Group (AIG), citat de Bloomberg. "In acest fel, pensiile vor fi mai bune, serviciile medicale mai accesibile. Oamenii vor lucra mai mult, chiar daca acest lucru poate deveni o povara pentru tineri", a afirmat Benmosche (68 de ani), intr-un interviu acordat weekend-ul acesta in casa lui de vacanta din Dubrovnik, Croatia.

In Grecia, unde speranta de viata este, in medie, de 81,3 ani, varsta de pensionare este de 59,6 ani, cea mai mica din Europa in acest moment, scrie Bloomberg. In Franta, socialistul Francois Hollande, proaspat ales presedinte, propune scaderea varstei de pensionare de la 62 la 60 de ani. Pentru a "compensa", Hollande propune cresterea taxelor pentru banci si pentru cei cu venituri foarte mari.

Intre timp, criza, intrata in cel de-al treilea an, ameninta sa distruga cele 17 tari membre ale zonei Euro, in cazul in care Grecia paraseste uniunea monetara, iar Spania se clatina si ea, mai scrie Bloomberg.

"Grecii trebuie sa inteleaga ca nu exista modalitate mai usoara decat aceasta (cresterea varstei de pensionare - n.red.). Daca Grecia nu va creste varsta de pensionare si va reveni la moneda proprie, cred ca se vor confrunta cu inflatie uriasa, lucru devastator pentru persoanele cu venituri fixe", a avertizat Robert Benmosche.

Abandonarea monedei euro de catre Grecia ar insemna un dezastru pentru Atena, iar Europa trebuie sa lupte pentru ca acest lucru sa nu se intample, mai spune Benmosche.