Mariano Rajoy, seful guvernului spaniol, a cerut marti Europei sa "sustina tarile aflate in dificultate", in conditiile in care tara sa se confrunta cu serioase dificultati de finantare pe piete, scrie AFP.

"Europa trebuie sa spuna unde merge, pentru a oferi unitate, trebuie sa spuna ca euro este un proiect ireversibil, care nu este in pericol, trebuie sa sustina tarile aflate in dificultate", a declarat acesta, in fata Senatului.

"Dupa mine, ea are nevoie de o integrare fiscala, cu o autoritate bugetara, si o integrare bancara, o uniune bancare cu euro-obligatiuni, o supervizare bancara si un fond european de garantare a depozitelor", a subliniat el.

"Asta voi apara in fata Consiliului European", a a precizat premierul conservator.

Problema cea mai urgenta a tarii este "o problema de finantare si de mentinere a datoriei publice", a recunoscut el, reamintind ca datoria externa a tarii reprezinta "92,2% din PIB", respectiv "aproape 1.000 de miliarde de euro": "acesti bani trebuie dati inapoi si cu aceste piete, asa cum sunt ele in prezent, refinantarea este foarte dificila".

"Spania este intr-o situatie de extrema dificultate", a dar "aceasta nu depinde numai de noi. Trebuie facute reforme la nivel european", a mai spus Rajoy.