Cresterea economica a Statelor Unite va urma un "ritm moderat in trimestrele urmatoare", a declarat joi, la Washington, presedintele Bancii centrale a Statelor Unite (Fed), Ben Bernanke, citat de AFP.

Nivelul inflatiei nu ar trebui sa puna probleme, a spus acesta, dar situatia din Europa genereaza "riscuri importante" asupra cresterii americane, la fel ca si perspectiva unei contractii "bruste" a bugetului Statelor Unite la finele anului, a adaugat Bernanke, solicitand Congresului sa evite acest lucru.

"Cresterea economica pare sa continue cu un ritm moderat in trimestrele urmatoare", a subliniat presedintele Fed Reserve.

Notand o reducere a cotatiei petrolului, dupa avansul din primul trimestru, care a afectat cresterea americana, Bernanke a spune ca inflatia va ramane "la, sau usor sub 2%" - rata care corespunde obiectivului de crestere a preturilor fixat de Fed pe termen mediu.

"Situatia din Europa ridica riscuri importante asupra sistemului si economiei Statelor Unite si trebuie supravegheata indeaproape", a adaugat el.

"Ca intotdeauna, Federal Reserve este pregatita sa ia masurile care se impun pentru a proteja sistemul financiar si economia in cazul unei intensificari a tensiunilor financiare", a precizat presedintele bancii centrale americane.

In conditiile in care se profileaza un mare vid bugetar in Statele Unite, in cazul in care persista dezacordurile din Congres asupra politicii fiscale si a cheltuielilor publice, Bernanke le-a cerut parlamentarilor sa depaseasca aceste neintelegeri.

"Impiedicarea unei contractii bruste si violente a politicii bugetare va facilita o revenire a angajarilor care, ele insele, ar urma sa contribuie la viabilitatea finantelor publice pe termen lung", a pledat el.