Grecia trebuie sa-si respecte angajamentele internationale in materie de austeritate pentru a ramane in Zona Euro, a reafirmat vineri cancelarul german Angela Merkel, citat de AFP.

"Am spus intotdeauna ca dorim ca Grecia sa ramana un membru al Zonei Euro. Conditia pentru aceasta este ca viitorul guvern grec sa respecte memorandumul semnat cu FMI, BCE si Comisia Europeana", a declarat cancelarul, intr-o conferinta comuna de presa cu premierul neo-zeelandez, John Key.

"Am spus-o tuturor partidelor grecesti. Este necesar. Acest memorandum reprezinta intr-un fel baza pentru o evolutie pozitiva", a adaugat ea.

Seful stangii radicale din Grecia, Alexis Tsipras, a afirmat saptamana trecuta ca doreste sa "anuleze" memorandumul care impune Greciei masuri de austeritate in contrapartida cu sprijinul UE si al FMI, daca partidul pe care il conduce, Syriza, va castiga alegerile din 17 iunie.

Partidul conservator Noua Democratie (ND) si stanga radicala Syriza sunt favorite la alegerile cruciale din 17 iunie, dar fara perspectiva unei majoritati absolute, potrivit celor mai recente sondaje.