Tarile in dezvoltare ar trebui sa se pregateasca pentru o incetinire a cresterii economice si pentru o "perioada dura", avertizeaza Banca Mondiala (BM) in raportul privind perspectivele economice globale, citat de BBC. Aceasta a spus ca va fi o lunga perioada de volatilitate in economia globala daca in zona euro criza datoriilor suverane se va agrava.

Banca prognozeaza ca in acest an tarile in curs de dezvoltare vor avea o crestere economica de 5,3 procente, in scadere fata de 2011, cand cresterea a fost de 6,1%. In anul 2010 cresterea medie a acestor state a fost de 7,4%.

Totodata, BM a solicitat decidentilor politici sa ia masuri adecvate prin care sa se asigure ca pot sustine cresterea economica.

"Tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa se concentreze asupra reformelor de crestere a productivitatii si investitii in infrastructura in loc sa reactioneze la schimbarile care apar zilnic in mediul international", a declarat Hans Timmer, director al grupului privind perspectivele de dezvoltare al BM.

Avertismentul Bancii vine intr-o perioada in care cresc temerile cu privire la contagiunea crizei datoriilor suverane din zona euro spre economii mai mari ale regiunii, precum Spania si Italia.

Costurile de imprumut ale acestor doua state au crescut semnificativ, sporind si ingrijorarile referitoare la abilitatea lor de a-si refinanta datoriile.

Marti, randamentele obligatiunilor la 10 ani pentru Spania au atins 6,81%, cea mai inalta rata de la introducerea monedei euro, in anul 1999.

In acelasi timp, randamentele la titlurile similare ale Italiei au crescut la 6,28%, cel mai mare nivel din luna ianuarie 2012.

Aceste cresteri au urmat ajutorului financiar de 100 de miliarde de euro promis bancilor spaniole sambata.

Exista temeri ca, daca aceasta criza se va intensifica, increderea investitorilor va fi afectata in Europa si cererea va scadea.

Vestile nu sunt deloc bune pentru economiile emergente, in special cele din Asia, care deja au avut scaderi puternice ale cererii de export din partea zonei euro.

"Aceste probleme sunt serioase si economiile in dezvoltare ar trebui sa ia in considerare o lunga perioada de crestere redusa in Europa", a mentionat Timmer.

Directorul a adauga si faptul ca a existat posibilitatea "unei noi crize in Europa" si ca statele in curs de dezvoltare ar trebui sa se pregateasca pentru orice scenariu.

De asemenea, pentru ca lucrurile sa devina si mai complicate, cresterea economica din China, a doua cea mai mare economie a lumii si unul dintre cei mai mari consumatori de bunuri, a incetinit. In primul trimestru economia chineza a avut o crestere anuala de 8,1%, cea mai redusa rata din ultimii trei ani.

Exporturile, unul din principalele motoare de crestere ale Chinei, a scazut pe fondul reducerii cererii de pe pietele din Europa si SUA, iar cererea interna nu a putut creste suficient de repede pentru a compensa declinul vanzarilor in exteriorul tarii.

Prin urmare, exista temeri ca rata de crestere a economiei Chinei va incetini pe termen scurt. Pentru acest an Banca Mondiala prognozeaza o crestere economica de 8,2 procente, dupa ce in anul 2011 economia Chinei a avut o rata de 9,2%. In anul 2010 rata de crestere a fost de 10,4%.

"O incetinire in China se va raspandi si asupra restului regiunii in sensul reducerii cererii de exporturi, iar tarile dependente de bunuri vor fi expuse la riscul unei incetinirii a investitiilor din China", a afirmat BM.

In ceea ce priveste regiunea Europei si Asiei Centrale, BM estimeaza o crestere economica in medie de 3,3 procente in acest an, in scadere fata de ultimii doi ani cand economiile regiunii au crescut cu 5,6% (2011) si 5,4% (2010). Pentru Romania, in acest an este estimata o rata de crestere de 1,2 procente, iar in anul 2013 se prognozeaza o expansiune a economiei de 2,8%.

Aditional, pentru Turcia se estimeaza in acest an o incetinire relativ brusca a economiei, Banca Mondiala asteptandu-se la o crestere economica de 2,9 procente, mult sub ratele din 2011 (8,5%) si 2010 (9,2%).