Angela Merkel: G20 nu poate cere Germaniei sa rezolve de una singura criza. Germania e puternica, dar fortele sale sunt supraestimate
"Fortele Germaniei nu sunt nelimitate", a spus ea, intr-un discurs sustinut in Bundestag, camera inferioara a Parlamentului, consacrat viitoarei reuniuni a G20 de la Los Cabos, in Mexic. Ea s-a declarat constienta de faptul ca, "o data in plus, toti ochii vor fi indreptati asupra Germaniei" in cadrul acestei reuniuni, a carei tema centrala va fi criza datoriilor.
Ea a oferit insa asigurari asupra angajamentului european al Germaniei si a dorintei ei de a contribui la eforturile pentru relansarea cresterii.
Tuturor celor care cer mai mult angajament din partea Germaniei, euro-obligatiuni, o garantie comuna pentru datoria Spaniei, "tuturor acestora le spun: da, Germania este puternica, este motorul economiei si polul stabilitatii in Europa" si doreste sa puna aceasta forta si stabilitate "in serviciul Europei", a spus ea.
Dar, in acest context, "toate pachetele (de ajutor) rezoneaza in vid si sunt supraestimate fortele Germaniei", a avertizat ea.
Merkel a prevenit ca Germania nu se va complace in "solutiile facile", in "mediocritatea" retetelor puse in practica pentru combaterea crizei si a reafirmat intentia sa de a lupta pentru o uniune politica, singura care poate plasa cresterea pe "o baza solida si cinstita".
Ajungerea la o Europa unita este "o sarcina istorica", a afirmat cancelarul, repetand ca Zona Euro nu va iesi din criza cu o integrare mai redusa.
Dar Europa nu este singura care trebuie sa faca eforturi, a adaugat Angela Merkel, solicitand si celorlalti membri ai G20 sa-si asume responsabilitati. "Intreaga lume trebuie sa renunte la finantarea cresterii cu noi datorii", a spus ea, referindu-se in special la Statele Unite, tara al carei deficit a fost adeseori aratat cu degetul de Germania.
"Zona Euro nu poate sa poarte singura responsabilitatea cresterii. Toti partenerii trebuie sa faca eforturi", a mai spus ea.

Este sau nu campania de vaccinare anti COVID-19 în impas? / Ce arată datele
Vacanțe școlare decalate, în sprijinul turismului? Ministrul Educației: „Ar afecta șansele elevilor de a performa” / Ce spun ceilalți actori din sistem
HARTĂ Proiectele rutiere majore din zona București - Ilfov: Drulă, detalii despre inelul de centură A0, pasajele și lărgirile de pe actuala centură și drumurile radiale
Pot fi angajații obligați să se vaccineze ca să fie primiți la locul de muncă? Un subiect tabu, care se discută pe la colțuri, dar nimeni nu-l pune în dezbatere
2.E drept chiar daca UE cade, Germania va fi mentinuta in viata pt. ca numai ea produce cele mai bune arme din lume si America are nevoie de ele. Tancurile din SUA si UK au tunuri Rheinmetall, si recent GER a livrat Israelului doua submarine purtatoare de rachete atomice.
3.Germania are minte, oho, minte civilizatie si harnicie si de asta mondialistii au vrut de doua ori in sec. XX sa o transforme intr-un teren viran (in 1945 Roosevelt planuia ca bomba atomica in GER sa o dea!). Asta nu au facut - dar au exploatat-o la maximum.
Germania a livrat submarine simple isrealului.
Isrealul lea dotat cu arme nucleare.
Ce pacat ca nu mai suntem pe vremea lui Hitler sa se duca razboaiele cu tancuri si tunuri.. Acuma mai o drona, mai un Tomahawk de ...
Sa spui ca Germania "produce cele mai bune arme din lume" inseamna sa fii sau inept sau sa te fi teleportat in secolul 21 din 1940 direct ..
GER este prezenta in armata americana, deci.
Si da, se folosesc inca si tancuri cu tun clasic.
Iar armata si politia din SUA au pistol mitraliera Heckler& Koch.
etc etc
Nu mai spune postacule.
Armamentul ala a costa cam 1,7 miliarde si in contract sunt prevazute si clauze de offset (o parte din bani sa fie investiti in Grecia). De aici pana la 200 de miliarde a cale lunga.
90% din banii aia s-au dus pe pensiile si salariile umflate a milioane de greci care timp de peste 40 de ani au trait doar pe datorie, cheltuind mai mult decat produceau/castigau.
Pune mana si documenteaza-te !
Chiar daca ar fi dupa cum ai spus, nu e vina nemtilor ca grecii isi iau mertzane. In plus, comertul cu grecia conteaza cam 0,4-0,5% din totalul comertului nemtesc. O picatura intr-un ocean.
Mittelstand-ul nemtesc acopera peste 1600 de sectoare diferite in care cel putin o companie germana e in Top-3 mondial. Poate intelege oare unu ca tine ce inseamna asta ?
Diversificarea e cheia reducerii riscurilor sistemice si indicatorul sanatatii unei economii.
Daca grecia iese din Eurozone, consecintele pentru ei vor fi catastrofale: faliment, saracie, anarhie si un soc care va dura decenii.
Nemtii vor fi si ei afectati dar nici pe departe atat de mult pe cat insinuezi tu. China nu a fost in stare sa rastoarne Germania, desi statul controleaza cursul de schimb si mare parte din economie, iar tu esti atat de naiv incat sa crezi ca tari europene cu monede devalorizate vor reusi sa faca ce n-a facut China ???
Dupa capul tau, Romania, Bulgaria, Albania, Moldova sau tari precum cele din America Centrala ar trebui sa puna deja probleme serioase Germaniei, pentru ca ele au monede slabe (in raport cu euro sau whatever), iar economia Germana ar trebui sa fie invadata de produsele lor ...care sa se vanda mai bine decat cele nemtesti. ..... :))))).
Ghici ce ? In realitate se intampla exact pe dos decat in visele tale.
Cu asa "gandire" nu vei ajunge prea departe in viata.
Asta s-a intamplat.
Grecii o duc mult mai bine ca noi. Statul elen este, insa, dator. Daca ar avea un pic de curaj bazat pe armele alea luate de la germani si ar pune cartile pe fata, cred ca nu ar mai avea de returnat mare lucru.
Datoria aia de sute de miliarde nu a aparut dintr-o data dupa cum insinuezi tu. Datoria greciei tot creste incepand cu anii '70. Guverne au venit si au plecat, dar datoria a crescut an de an.
2) Goldman a ajutat grecia sa-si mascheze datoriile, dar grecia nu avea cum sa ofere bancii dreptul de a investi in numele ei sumele luate ca imprumut.
Afirmatia ta e hialara si falsa :)))
Habar n-ai cum stau lucrurile!
3) Goldman a creat un contract de tip Swap cu exchange rates (euro/dolar si euro/yen) oarecum arbitrare si prin care grecia putea imprumuta mai multi bani (cu cateva miliarde mai mult) decat ar fi putut lua in mod normal de pe piata.
Fukushima nu are nicio treaba, esti un mincinos nostim, iar afirmatiile tale sunt foarte contradictorii semn ca nu intelegi absolut nimic din ceea ce chiar tu spui.
4) Grecii o duceau mai bine pentru ca statul lor se imprumuta de zeci de ani ca sa le plateasca salarii umflate. Daca ar fi fost platiti doar din ce produceau nu sunt convins ca ar mai fi dus-o mai bine ca noi.
5) Armele pe care le-au cumparat sunt conventionale. Ca sa-ti faci idee, Serbia avea a 4-a cea mai puternica armata a Europei (dupa Rusia, Anglia si Franta) si n-a rezistat prea mult in fata NATO.
6) Daca statul grec o sa intre in faliment oricum grecii n-or sa mai returneze mare lucru. Problema e ca nimeni nu le va mai imprumuta bani si se va alege praful de ei avand in vedere ca s-au obisnuit sa cheltuiasca de 4-5 ori mai mult de cat produc.
Germania are excedent bugetar de sute de miliarde de euro anual (de mai bine de zece ani).
Spania are deficit de zeci de miliarde anual de ceva vreme.
Inflatia ar putea fi o solutie. Una urata dar totusi o solutie.
Ce te faci tu ca uiti, insa, e faptul ca tarile UE (si in special cele Eurozone) s-au angajat inca de la fondarea uniunii sa respecte anumite reguli (tinte de deficit, inflatie, etc). Ca unii (grecii, spaniolii, etc) au dat-o in bara, nu indreptateste cu nimic invinovatirea celor care pana la urma au jucat dupa reguli (tarile nordice).
Puterea economica a Germaniei isi are fundatia inainte de fondarea UE. O ducea bine inainte de UE n-o vor duce rau nici daca UE pica. Asta spre deosebire de greci spre exemplu care depind foarte multe de ajutor extern.
E clar ca nu intelegi mare lucru despre cum e structurata economia nemteasca si ce o face atat de robusta si competitiva.
cautati google
Adev. e ca euro s-a inventat pt. a se ajunge la situatia asta cand Bancile Mondiale au preluat controlul Europei, si practic toate activele sale. Pt. ca de fapt toata UE este acum Grecia. In clipa de fata niciun guvern nu ia o decizie fara sa ceara voie de la BCE si BM. Adica nu mai au nicio treaba cu natiunea care le-a votat. Adica canci democratie.
Articolul de jos vbeste. doar de semnarea unor contracte pt. acele tancuri, de fapt s-au livrat doar vreo 100 (fara munitie):
http://www.defenseindustrydaily.com/greece-signs-contracts-for-183-leopard-2s-150-leopard-1s-0978/
In anii 80 au fost multi politicieni vestici sceptici (numiti si atunci "extremisti") care s-au opus luarii Greciei in Comunitatea economica europeana, stiind ca ethosul grecesc este incompatibil cu valorile occidentale. Pina la urma insa NATO a dictat pt. interesele la Marea Egee si GR a fost luata. Pe rol de bun cheltuitor de ban public comunitar (ceea ce aducea bani altora)...
FMI isi face de cap in unele tari si pt. ca guvernantii acelor tari tradeaza interesele nationale. De ex. FMI in anii 90 a fost alungata din unele tari asiatice, unde patriotii erau la guvernare. E drept ca daca nu accepti "doctoria FMI" bancile mondiale iti dau un razboi civil urgent.
piktor [anonim]
Daca grecii ar fi luat banii si i-ar fi pus la ciorap, acum ii durea undeva de criza. Dar cu banii primiti de afara, au cumparat produse de afara. Iar Germania se face ca uita faptul ca jumatate din exporturi le face in Europa. Era un articol pe Contributors, foarte interesant, care explica de fapt de ce se prelungeste o situatie cu final cunoscut. Bancile europene spera ca grecii sa isi vanda tot ce mai au (sau in orice caz cat mai mult) ca sa primeasca in schimb o pasuire si niste zerouri intr-un cont electronic. Grecii trebuie sa fie idioti sa faca asta. Bancile - care imprumuta bani ce nu ii au - se plang acum ca grecii nu le dau inapoi banii pe care nu i-au primit! Luati in considerare ca mare parte din datoria grecilor e dobanda si nu capitalul. In alta ordine de idei, in 1990, la reunificare, Germania trebuia sa plateasca o datorie de razboi care le vremea respectiva ajungea la 100 miliarde dolari si care nu era incarcata de dobanda! Daca ar fi trebuit sa plateasca dobanda, ar fi trebuit sa-si vanda tot teritoriul ca sa o achite. Cancelarul Kohl a zis insa pas si a platit vreo 17 milioane de dolari. Nimeni n-a comentat atunci.
Germania datoreaza Romaniei - la momentul actual - 20 miliarde euro reprezentand facturi DINAINTE de razboi. Multumita regelui Mihai, avem statut de invinsi in al doilea razboi si nu avem dreptul la complensatii de razboi, desi nemtii ne-au jefuit cat au putut.
Ce se intampla acum in Grecia e o miscare a finantelor mondiale. Care invart bani inexistenti si cumpara pe cei pe care i-a lovit tavalugul intr-un anume moment. Apoi pe urmatorul. Si tot asa. Dupa Grecia, urmeaza altcineva, nu va faceti iluzii. Chiar si BNR-ul emite bani cu dobanda, deci fiecare muncitor roman e dator. Difera doar proportia.