Cancelarul Angela Merkel a avertizat joi G20 impotriva tentatiei de a arunca raspunderea rezolvarii crizei mondiale doar pe umerii Germaniei, ale carei forte nu trebuie supraestimate, relateaza AFP.

"Fortele Germaniei nu sunt nelimitate", a spus ea, intr-un discurs sustinut in Bundestag, camera inferioara a Parlamentului, consacrat viitoarei reuniuni a G20 de la Los Cabos, in Mexic. Ea s-a declarat constienta de faptul ca, "o data in plus, toti ochii vor fi indreptati asupra Germaniei" in cadrul acestei reuniuni, a carei tema centrala va fi criza datoriilor.

Ea a oferit insa asigurari asupra angajamentului european al Germaniei si a dorintei ei de a contribui la eforturile pentru relansarea cresterii.

Tuturor celor care cer mai mult angajament din partea Germaniei, euro-obligatiuni, o garantie comuna pentru datoria Spaniei, "tuturor acestora le spun: da, Germania este puternica, este motorul economiei si polul stabilitatii in Europa" si doreste sa puna aceasta forta si stabilitate "in serviciul Europei", a spus ea.

Dar, in acest context, "toate pachetele (de ajutor) rezoneaza in vid si sunt supraestimate fortele Germaniei", a avertizat ea.

Merkel a prevenit ca Germania nu se va complace in "solutiile facile", in "mediocritatea" retetelor puse in practica pentru combaterea crizei si a reafirmat intentia sa de a lupta pentru o uniune politica, singura care poate plasa cresterea pe "o baza solida si cinstita".

Ajungerea la o Europa unita este "o sarcina istorica", a afirmat cancelarul, repetand ca Zona Euro nu va iesi din criza cu o integrare mai redusa.

Dar Europa nu este singura care trebuie sa faca eforturi, a adaugat Angela Merkel, solicitand si celorlalti membri ai G20 sa-si asume responsabilitati. "Intreaga lume trebuie sa renunte la finantarea cresterii cu noi datorii", a spus ea, referindu-se in special la Statele Unite, tara al carei deficit a fost adeseori aratat cu degetul de Germania.

"Zona Euro nu poate sa poarte singura responsabilitatea cresterii. Toti partenerii trebuie sa faca eforturi", a mai spus ea.