Guvernul italian doreste sa vanda pana la finele lui 2012 active publice in valoare de 30 de miliarde de euro si sa obtina alte 200 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani din acelasi tip de operatiuni, pentru a reduce datoria tarii, care a revenit in vizorul pietelor financiare, pe fondul agravarii crizei datoriilor, scrie vineri Il Sole 24 Ore, citat de AFP.

Potrivit cotidianului economic, care citeaza "surse bine informate", guvernul lui Mario Monti intentioneaza sa "reduca datoria publica cu cel putin 30 de miliarde pana la finele anului si cel putin 200 miliarde in cursul urmatorilor cinci ani cu obiectivul de a ajunge cat mai repede posibil la un raport datorie/PIB de 110%", cedand o parte din "patrimoniul public, imobiliar sau nu".

Aceste obiectiv este "foarte ambitios" dar a fost fixat "de urgenta", in conditiile in care tara a reintrat in atentia pieteler si randamentele obligatiunilor au crescut puternic, scrie cotidianul.

Aceasta "urgenta" ar putea determina guvernul sa decida inca de vineri infiintarea unuia dintre cele doua fonduri imobiliare care vor fi utilizate pentru aceste vanzari, potrivit Il Sole.

Cedarea unei parti a patrimoniului public, in special bunuri imobiliare sau societati si servicii publice locale, a fost un obiectiv al guvernului Monti de la ajungerea sa la putere, la finele lui 2011.

Anterior, guvernul lui Berlusconi deschisese acest dosar, cu doua luni inainte de caderea sa, prezentand patrimoniul public italian investitorilor, la sfarsitul lui septembrie 2011, la Roma.

Datoria italiana se ridica la 120,1% din PIB la finele anului trecut. Potrivit cifrelor publicate joi de Banca Italiei, ea a atins un nou record in aprilie, de 1.949 miliarde de euro, fata de 1.946 in martie.