Grupul celor mai puternice 20 de state ale lumii (G20) va discuta mixul de masuri necesar prin care sa se asigure recuperarea economiei globale, care va include reducerea deficitelor pentru unele state si un apel pentru stimulente aditionale in tarile cu finante solide, a declarat un oficial canadian, citat de Bloomberg.

Oficialii G20, intruniti la Los Cabos, in Mexic, continua sa negocieze mesajul care sa fie transmis in concluziile summitului. Discutiile fac referire la problemele bugetare, similare cu cele care au avut loc la summitul de la Cannes, desfasurat anul trecut in Franta, a declarat reporterilor oficialul canadian, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

La Cannes, tarile membre G20 si-au luat diferite angajamente pentru a sprijini economia globala, unele tari europene vizand reducerea deficitelor, in timp ce pietele emergente si cele cu finante publice sanatoase au precizat ca vor incuraja cererea daca acest lucru este necesar. Liderii G20 vor face o declaratie la sfarsitul summitului de doua zile de la Los Cabos, pe 19 iunie.

Primul ministru Mario Monti a spus reporterilor, la sosirea sa, ca, in cadrul acestui summit, cresterea economica va fi o "tema importanta".

"Cred ca ne apropiem de o pozitie comuna", a declarat Monti.

Canada preseaza ca mesajul comunicatului sa solicite statelor europene necesitatea unor actiuni ferme, a adaugat oficialul.

Si presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, care conduce cea mai mare economie din regiunea Asiei de Sud Est, a spus ca doreste un mesaj clar din partea Europei.

"Sper ca, intr-un mod sau altul, colegii nostri europeni vor ajunge la o intelegere privind metode riguroase pentru administrarea crizei. Absenta unor astfel de metode va avea consecinte ingrijoratoare pentru noi toti", a spus presedintele indonezian.