Banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, a anuntat miercuri ca va prelungi pana la sfarsitul anului programul de preschimbare de obligatiuni ale Trezoreriei, in incercare de a reduce si mai mult ratele dobanzilor pe termen lung, scrie AFP.

Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a anuntat ca acest program care trebuia sa se incheie in 30 iunie, va continua pana in 31 decembrie, in acelasi ritm ca si in prezent.

Fed intentioneaza sa preschimbe pe piete, in cel de-al doilea semestru, pentru o suma de 267 miliarde dolari, obligatiuni ale Trezoreriei care au o maturitate mai mica de trei ani cu o suma egala de obligatiuni cu o maturitate de 6 pana la 30 de ani.

Aceasta suma se va adauga celor 400 de miliarde de dolari in titluri de datorie publica care vor fi fost preschimbate pana la finele acestei luni de la lansarea, in octombrie, a acestui program, supranumit "operation Twist".

Pentru a mentine dobanzile cat mai jos, Fed a anuntat ca mentine dobanda de interventie cvasi-nula, in vigoare de trei ani si jumatate, si si-a reinnoit angajamentul de a o mentine la un nivel "exceptional de redus (...) cel putin pana la finele lui 2014" daca este nevoie.

In comunicatul final publicat la capatul reuniunii de doua zile de la Washington, FOMC afirma ca se asteapta de acum inainte la o redresare "foarte" progresiva a economiei americane, dupa cateva trimestre de crestere moderata.

"Comitetul este pregatit sa ia masuri suplimentare daca este nevoie pentru a promova o relansare economica mai puternica si o ameliorare durabila a pietei fortei de munca intr-un mediul stabil al preturilor", se arata in acest comunicat.

Un cadru de conducere al Fed, Jeffrey Lacker, a votat impotriva deciziilor colegilor sai, asa cum a facut de la inceputul anului, de aceasta data, precizeaza comunicatul, deoarece se opune continuarii operatiunii Twist.