Romania isi poate permite la ora actuala sa cumpere doar avioane de lupta americane F-16 de ocazie pentru a inlocui avioanele MIG-21 invechite, de vina fiind constrangerile bugetare, a declarat premierul Victor Ponta vineri, in cadrul unei conferinte de presa cu jurnalisti straini organizata la Bucuresti, informeaza AFP.

Avioane F-16Foto: Reuters

"Singura solutie care mi se pare realista este sa ne orientam catre achizitionarea avioanelor aflate deja in uz. Doua tari sunt dispuse sa ni le vanda in acest moment: Portugalia si Olanda", a precizat Victor Ponta.

Premierul social-democrat a mai aratat ca este de acord, in principiu, cu presedintele Traian Basescu in privinta solutiei ce presupune achizitionarea de catre un grup regional, impreuna cu Bulgaria si Croatia, a unor modele noi de F-16 la pret redus de la armata americana, precizand totodata ca o astfel de optiune "pare irealista".

Presedintele Basescu a indicat in 2011 ca autoritatile incearca sa gaseasca finantare pentru a cumpara avioane F-16, Romania angajandu-se, odata cu intrarea in NATO, in 2004, sa dispuna de 48 de aparate compatibile cu cele ale Aliantei.

In martie 2010, Romania si-a anuntat intentia de a cumpara de la armata americana 24 de avioane F-16 modele noi pentru suma de 1,3 miliarde de dolari, insa cateva luni mai tarziu, Guvernul, care era atunci de centru-dreapta, a declarat ca nu poate finanta aceasta achizitie.

Anuntul ca Bucurestiul a ales avioanele F-16, facut in martie 2010, a starnit nemultumirea a doi constructori europeni de aeronave, Eurofighter si Saab, care cerusera o licitatie transparenta.