Liderii principalelor patru economii din Zona Euro au realizat un pas inainte, la Roma, pe calea cresterii, dar raman inca multe lucruri de facut, cu cateva zile inainte de summitul european crucial din 28 - 29 iunie, subliniaza presa europeana, sambata, intr-o sinteza realizata de agentia AFP.

"Primul pas al Europei spre crestere", titra, pe prima pagina, Corriere della Sera, dupa intalnirea dintre seful guvernului italian, Mario Monti, presedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si seful executivului spaniol, Mariano Rajoy.

"Summitul de la Roma: 130 de miliarde de euro imediat" in favoarea cresterii, continua cotidianul, reamintind principalul punct al acordului dintre cei patru lideri europeni, care si-au fixat ca principal obiectiv "relansarea cresterii" prin mobilizarea a "1% din PIB-ul european, respectiv 120 - 130 de miliarde de euro", potrivit lui Hollande.

Pentru La Repubblica, acest summit marcheaza o etapa in nasterea unui al "doilea euro". Summitul UE din 28 - 29 iunie "va fi primul in care liderii europeni vor abandona speranta de a salva vechiul euro si vor cauta sa dea nastere unei noi uniuni monetare eliberate de tarele genetice" care au condus la critica din zona euro, adauga ziarul italian.

"Intalnirea de la Roma nu a oferit, bineinteles, solutii definitive si detaliate" asupra niciuneia dintre problemele ridicate, reaminteste Il Corriere, chiar daca Monti "cauta nu un acord, ci o convergenta" de vederi "si asupra a numeroase puncte aceasta exista deja".

La Stampa publica un editorial cu titlul "Micii pasi ai unei noi Europe", apreciind ca intalnirea de la Roma a inlocuit summiturile bilaterale Franta - Germania.

"Cele patru principale tari ale Zonei Euro au un ton mai legitim pentru un grup de lucru care sa pregateasca" lucrarile summiturilor UE, spune La Stampa, care subliniaza "absenta totala a arogantei" acestui grup.

Cotidianul francez Le Figaro spune insa ca "Merkel i-a tinut o lectie lui Hollande asupra reformelor" la Roma, unde cancelarul a "reamintit credo-ul sau european - disciplina bugetara, uniune politica - marcand astfel distanta care o separa inca de partenerii sai, cu Francois Hollande in frunte".

"In fata partenerilor sai europeni care asteapta cu nerabdare ca Angela Merkel sa-si bage mainile in buzunare, strategia sa inaintea Consiliului European de la Bruxelles a fost, vineri, de a nu ceda nimic", concluzioneaza Le Figaro.

Pentru cotidianul de stanga Liberation, cei patru lideri "au finalizat cu siguranta principiile unui pact de crestere" in cadrul intalnirii de la Roma.

"Un start util, indispensabil chiar, dar nimeni nu poate pretinde la modul serios ca raspunde provocarilor de viata si de moarte cu care se confrunta Zona Euro", apreciaza cotidianul.

Liberation subliniaza ca, daca necesitatea unui "avans politic" spre un "salt federal" a fost evocata, "nimeni nu a indraznit sa precizeze termenii".

Cotidianul spaniol de stanga El Pais saluta in summitul de la Roma "o Europa care a dat nastere propriului sau 'plan Marshall'", precizand insa ca, pe termen scurt, disensiunile continua sa se mentina intre statele europene.

Pentru ziarul de dreapta El Mundo, cel mai important lucru ar fi ca "bunavointa" de care au dat dovada cei patru lideri la Roma "sa se traduca prin initiative concrete" in cadrul Summitului UE.

Ziarul german Suddeutsche Zeitung noteaza, cu ironie, ca "Merkel ar trebui sa fie recunoscatoare ca a fost invitata pe Muntele Mario". "Pana acum, statele din Zona Euro au urmat-o mai degraba cu bunavointa. Acum, rezistenta creste si cancelarul ar putea fi nevoit sa ia cea mai dificila decizie din intregul sau mandat - cu consecinte asupra monedei unice, a continentului, a politicii interne si a urmatoarelor alegeri legislative".

Sub titlul "Lupta impreuna, dar fiecare pentru el", cotidianul conservator Die Welt se rezuma mai degraba la o relatare factuala a summitului. Comentariile despre Angela Merkel subliniaza problema intarzierii ratificarii legilor privind Mecanismul European de Stabilitate si Pactul Bugetar, care o pun in dificultate pe aceasta in fata partenerilor europeni.