Prim-ministrul Greciei, Antonis Samaras, nu va lua parte la Summitul liderilor UE din 28-29 iunie in cadrul caruia noul Guvern de la Atena va incerca sa obtina o renegociere a planului de austeritate cu creditorii internationali, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului grec, citat de Reuters. Absenta liderului grec este motivata de operatia de desprindere de retina pe care a suferit-o sambata.

Antonis SamarasFoto: Agerpres/AP

Purtatorul de cuvant al Executivului elen a precizat ca Grecia va fi reprezentata la summit de ministrul de Externe, Dimitris Avramopoulos, si de ministrul de Finante interimar, George Zanias.

Potrivit unui document oficial publicat sambata si citat de AFP, noul Guvern de la Atena cere limitarea concedierilor de functionari si o amanare suplimentara de "cel putin doi ani" pentru aplicarea planului de austeritate impus de creditorii sai internationali, UE si FMI.

In acest document, guvernul insista ca revizuirea planului de salvare dictat de UE si FMI sa permita amanarea "cel putin doi ani", respectiv pana in 2016, a "reformelor de ajustare bugetara".

Obiectivul acestui plan este de a se ajunge la reducerea deficitului "fara a adauga noi reduceri de salarii, pensii si investitii publice", se arata in acest document, care anunta inghetarea concedierii functionarilor si o crestere a alocatiilor de somaj.

Amintim ca Antonis Samaras a fost operat sambata pentru dezlipire de retina, interventia decurgand bine, informeaza Reuters.

Noul ministru de Finante elen, Vassilis Rapanos, este si el in spital dupa ce a fost dus de urgenta vineri, inainte de a fi investit in functie, acuzand dureri dureri abdominale intense, stare de greata si ameteala. Starea lui este buna insa medicii au decis sambata ca ministrul va mai ramane in spital cateva zile.