Reprezentantii internationali ai Greciei, Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europrana, si-au amanat vizita la Atena, programata luni, din cauza faptului ca atat premierul Antonis Samaras cat si noul ministrul de Finante, Vassilis Rapanos, sunt in spital, informeaza Reuters citand un oficial UE.

Oficialii Troicai erau asteptati in capitala Greciei pentru a se intalniti cu cei doi oficiali eleni din Guvernul de coalitie format saptamana aceasta.

"Vizita Troicai a fost amanata cu cateva zile", a precizat reprezentantul UE pentru Reuters. "Noua data va fi anuntata zilele urmatoare".

Grecia va incerca sa obtina din partea Trocii o reevaluare a situatiei finantelor publice ale tarii. Guvernul de la Atena cere, deasemenea, renegocierea celui de-al doilea memorandum, semnat in februarie.

Potrivit unui raport publicat duminica de saptamanalul de centru stanga To Vima, in contextul asteptarii noii misiuni a Troicii la Atena, Grecia a incalcat acordul cu UE si FMI angajand aproximativ 70.000 de functionari in perioada 2010-2011.

Publicatia citeaza un prim raport intern al misiunii permanente a Troicii (UE, BCE si FMI), precum si un al doilea, realizat de ministrul de finante ad interim, George Zannia.

In doi ani, un ajutor de 347 miliarde de euro - doua imprumuturi de 110 si 130 de miliarde, plus o reducere a datoriei de 107 miliarde - a fost acordat Greciei, echivalentul a o data si jumatate din Produsul Intern Bruta al tarii sau 31.000 de euro pentru fiecare grec.

Potrivit ultimului memorandum semnat de Grecia, tara s-a angajat sa reduca cu 150.000 numarul total al salariatilor din sectorul public, dintre care 15.000 in acest an.

Amintim ca Antonis Samaras a fost operat sambata pentru dezlipire de retina, interventia decurgand bine, informeaza Reuters. Noul ministru de Finante elen, Vassilis Rapanos, este si el in spital dupa ce a fost dus de urgenta vineri, inainte de a fi investit in functie, acuzand dureri dureri abdominale intense, stare de greata si ameteala. Starea lui este buna insa medicii au decis sambata ca ministrul va mai ramane in spital cateva zile.