In loc sa ceara ajutor suplimentar, noul guvern elen ar trebui sa inceapa sa implementeze reformele convenite in schimbul transelor acordate de partenerii europeni, a declarat ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble, duminica, pentru publicatia Bild am Sonntag, relateaza The Telegraph.

Ministrul Schaeuble considera ca Grecia a pierdut o mare parte din increderea Europei in timpul crizei datoriilor suverane, lucru ce reiese si dintr-un sondaj de opinie realizat in patru dintre cele mai mari tari europene si publicat de Bild am Sonntag.

"Cea mai importanta sarcina pe care o are noul premier Samaras este sa puna in aplicare rapid si fara intarzieri suplimentare programul convenit in loc sa intrebe cat de mult mai pot face ceilalti pentru Grecia", a declarat Wolfgang Schaeuble, un aliat al cancelarului german Angela Merkel si unul dintre cei mai puternici ministri de Finante din Zona Euro.

"Mingea este acum in terenul Greciei", a afirmat ministrul german adaugand ca "depinde de ei sa recastige increderea popoarelor europene. Vor putea realiza acest lucru prin actiuni concrete si prin fapte."

Sondajul realizat pe 4000 de persoane in Germania, Franta, Spania si Italia arata ca 78% din germani si 65% din francezii intervievati vor ca Grecia sa paraseasca Zona Euro. 51% din spanioli si 49 % din italienii chestionati sprijina, de asemenea, un exit al Greciei din uniune.

Sondajul mai arata ca majoritati semnificative din cele patru tari nu se astepta ca Grecia sa ramburseze vreodata imprumuturile primite.

Cercetarea a fost realizata de Institutul Ifop pentru Bild am Sonntag si alte cateva publicatii importante din Franta, Spania si Italia. Informatiile prelevate mai arata ca doar o mica parte din locuitorii celor 4 state doresc sa renunte la moneda euro si sa revina la monedele nationale.

"Sondajul arata doua lucruri, o majoritate covarsitoare doreste pastrarea monedei euro [...], iar in al doilea rand, arata cat de multa incredere a pierdut Grecia in randul europenilor", a mai declarat Schaeuble.

Un studiu separat, realizat de Ministerul de Finante german, a aratat ca un colaps al monedei euro ar putea provoca o contractie de 10% a PIB-ul Germaniei.

Studiul, vazut de saptamanalul german Der Spiegel, arata, de asemenea, ca somajul s-ar putea dubla afectand pana la cinci milioane de locuitori.

Potrivit unui document oficial publicat sambata si citat de AFP, noul Guvern de la Atena cere limitarea concedierilor de functionari si o amanare suplimentara de "cel putin doi ani" pentru aplicarea planului de austeritate impus de creditorii sai internationali, UE si FMI.

In acest document, guvernul insista ca revizuirea planului de salvare dictat de UE si FMI sa permita amanarea "cel putin doi ani", respectiv pana in 2016, a "reformelor de ajustare bugetara".

Obiectivul acestui plan este de a se ajunge la reducerea deficitului "fara a adauga noi reduceri de salarii, pensii si investitii publice", se arata in acest document, care anunta inghetarea concedierii functionarilor si o crestere a alocatiilor de somaj.