Noul ministru de Finante al Greciei Vassilis Rapanos a renuntat luni sa-si asume aceasta functie cheie din motive de sanatate, a precizat biroul de presa al premierului Antonis Samaras, citat de AFP.

"Primul ministru a acceptat demisia dl Rapanos", potrivit unui comunicat de presa.

Rapanos, in varsta de 65 de ani, internat vineri, inainte de a putea depune juramantul, a trimis luni o scrisoare premierului Antonis Samaras, in care "ii multumeste pentru onoarea pe care i-a facut-o prin acordarea acestui portofoliu".

"Recenta mea internare a aratat ca problema de santatate nu a fost depasita si, in urma discutiilor cu medicii, am decis ca starea mea de sanatate nu-mi permite pentru moment sa preiau aceste indatoriri", a explicat Rapanos, in scrisoarea adresata lui Samaras.

Cu cateva ore inainte, purtatorul de cuvant al guvernului, Simos Kedikoglu, a declarat la postul de radio Flash ca Samaras "s-a interesat pentru prima oara de problema medicala a lui Rapanos in cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc vineri".

"Dl. Rapanos l-a asigurat atunci ca este vorba de o problema cronica si ca va putea sa preia functia" de ministru, a precizat Kedikoglu.

Presedinte al celei mai mari banci private din tara, Banca Nationala a Greciei (BNG) din octombrie 2009, Rapanos este un specialist cu traditii vechi in gestiunea finatelor tarii, apropiat de socialisti.

El a fost internat in urma unor dureri la stomac. Din cauza acestui eveniment, el nu ar fi putut asista la summitul european de joi si vineri, de la Bruxelles, la fel ca si Antonis Samaras, care a fost operat la ochi sambata si a iesit din spital luni dupa-amiaza.

Samaras, in varsta de 61 de ani, va trebui sa nu paraseasca locuinta sa timp de o saptamana, pentru a-si reveni dupa operatie.

In aceste conditii, tara va fi reprezentata la Bruxelles de presedintele Carolos Papoulias, "asa cum prevad reglementarile europene", a precizat luni cabinetului lui Samaras.

Papoulias va conduce o echipa guvernamentala formata din ministrii Afacerilor Externe, Dimitris Avramopoulos, si Dezvoltarii, Kostas Hatzidakis.