INTERVIU HOTNEWS.RO

Liviu Voinea, secretar de stat Ministerul Finantelor: Probabil ca vom aplica in viitor o modificare a distribuirii poverii fiscale /  Un nou acord cu FMI nu ne strica / Plata TVA la incasarea facturii va fi discutata cu FMI la sfarsitul lunii

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 8 iulie 2012, 23:39 Economie | Finanţe


Plata TVA la incasarea facturii ar putea fi introdusa dupa discutiile cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene din 24 iulie, cu cele cateva conditii din proiectul legii, spune secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Voinea anunta ca in 2012 ramane cota unica, dar pe viitor ne putem astepta la o „modificare a distribuirii poverii fiscale”. Secretarul de stat in MFP vorbeste despre o posibila modificare a modului de operare a Fiscului si relatia cu mediul de afaceri.


 • Venit din mediul privat, Voinea stie ce asteapta oamenii de afaceri de la un minister vazut ca greoi si birocratic, cum sunt Finantele. Turbulentele politice nu l-au afectat decisiv, el fiind mai degraba un tehnocrat. Are mapa de proiecte in lucru plina, dar „mandatul meu e pana la legislativele din toamna”, spune el. Cate din planurile sale de tehnocrat pus sa administreze o zona sensibila din Minister vor putea fi finalizate, ramane sa vedem.


Rep: Ce schimbari intentioneaza Ministerul de Finante sa aduca in finantele publice din 2013?
Liviu Voinea: Si in 2013 si in anii de dupa, vom continua procesul de consolidare fiscala. Deficitul comercial va continua sa scada, dar este posibil ca incepand cu 2013 structura veniturilor si eficienta cheltuielilor sa se modifice dar obiectivul final al politicii fiscal bugetare, acela de consolidare fiscala va ramane. Se va reduce deficitul bugetar cu 0,5% in fiecare an. Noi de la 4,4 ne propunem 2,25 si, la jumatatea anului, suntem in grafic.

 • „Probabil ca vom face o modificare a distribuirii poverii fiscale…”

Rep:  Haideti sa detaliem. Vom avea in 2013 parte de impozit progresiv?
Liviu Voinea: Nu as dori sa discut despre ceea ce s-ar intampla dupa 2013 din mai multe motive. Unu: fac parte dintr-un Guvern care are un mandat pana la legislativele din aceasta toamna. Doi, avem pana in martie 2013 constrangerile cu finantatorii internationali. Prin urmare orice modificare de fiscalitate trebuie agreata cu dansii si nu ar fi corect ca dansii sa afle in presa ceea ce intentionam sa facem. Probabil ca vom face o modificare a distribuirii poverii fiscale…

Rep: Citesc aici printre randuri ca discutam despre…
Liviu Voinea: Cititi ce doriti printre randuri pentru ca mai mult nu pot sa va spun.  Eu nu am venit la Ministerul de Finante pentru a vorbi in 2012 despre ce va fi in 2013. Eu pot sa va spun ceea ce a facut pana acum Ministerul si ceea ce avem de gand sa facem pana la sfarsitul acestui an. Ca in paralel exista scenarii, proiectii bugetare samd., sigur ca exista. Dar esential este sa transmitem mesajul ca vom continua procesul de consolidare fiscala, chiar daca mijloacele folosite in viitor vor diferi de cele utilizate anterior. Nu as dori sa intru in mai multe detalii.

Rep: Se va incheia un nou acord cu Fondul?

Liviu Voinea: Acest subiect nu s-a discutat inca in Guvern, asta va pot spune sigur. Insa, cu sau fara acordul cu FMI, Romania are oricum mecanismul de consultare -si care e destul de constrangator - cu Comisia Europeana. Care mecanism, va reamintesc,  nu este optional. Iar acesta este si mai constrangator pentru ca se aplica prevederile Semestrului Fiscal, bugetul trebuie aprobat in amanunt de CE, orice masuri fiscale la care te-ai gandi trebuie puse in acord cu directivele europene… Avem asadar oricum relatia cu CE care pe zona se supraveghere a politicii fiscale si bugetare care in prezent este mai puternica decat era in urma cu 6 luni si va fi peste 6 luni mai puternica decat este in prezent. Parerea mea este ca un nou acord cu Fondul nu ne strica, dar masurile din acord sunt oricum prevazute si in memorandumul cu CE. Nu e ca si cum ai avea optiunea ca nu se mai uita nimeni la tine si poti sa faci ce vrei.

Rep: Daca s-ar inrautati situatia  in zona euro, aveti un scenariu de rezerva sau v-ati gandit  la niste masuri prin care sa imbunatatiti partea de venituri bugetare? Ma gandesc de pilda la o taxa in genul celei pe tranzactiile financiare sau la un alt gen de masuri
Liviu Voinea: In ceea ce priveste taxa pe tranzactiile financiare politica oficiala a Ministerului Finantelor si a Guvernului este ca vom aplica ceea ce va decide CE. Daca ei vor spune sa o aplicam, o vom aplica, iar daca nu, nu.

Rep:  La ce lucrati acum?
Liviu Voinea: Avem mai multe proiecte in lucru. Am demarat, de pilda, un exercitiu de evaluare a tuturor proiectelor de proiecte publice  finantate de bugetul de stat. Pe cele finantate de la bugetele locale nu putem interveni, dar pe cele finantate de la bugetul de stat avem acest drept.  Beneficiem si de sprijinul oferit gratuit de Banca Mondiala si ii vom prezenta primului ministru un raport chiar inainte de vizita Fondului si a Comisiei.

Rep: Ce concluzii preliminare sunt?
Liviu Voinea: Sunt toate proiectele de investitii publice, pe care le-am ordonat dupa cateva criterii. Cat s-a cheltuit din proiect pana acum, cat e prevazut sa se cheltuiasca  anul viitor, cand a inceput proiectul..Sunt proiecte incepute prin 1979 sau 1985 - si care mai sunt si azi finantate-  care aveau in acel moment termen de 5 ani dar care au majoritatea banilor de cheltuit dupa 2014

Rep: Cate proiecte aveti de genul acesta?
Liviu Voinea: Peste 4000. E o munca foarte complexa, dar o vom termina la timp. Ideea este de a le ierarhiza si a face propuneri cu scopul de a face economii la buget in acest an si in anii urmatori prin prioritizarea lor. Cele care au eficienta ridicata, care au atras finantari europene si au avut o disbursement rate ridicata.
Scopul final este de infiintare in MFP o unitate de evaluare a investitiilor publice pentru ca tot ceea ce se face pe bani publici trebuie sa aiba in spate un studiu de oportunitate si de evaluare. Se va face si acest proiect cu ajutorul Bancii Mondiale pentru ca ei au schema acestei unitati pregatita de 3 ani si nu reuseau sa o implementeze. Acest exercitiu il facem fara a avea aceasta unitate in spate. Si  cat am lucrat in mediul privat am solicitat public infiintarea unei astfel de unitati care sa evalueze si sa ierarhizeze investitiile facute din banii publici. Acum avem ocazia sa ducem acest proiect pana la capat.

Rep: Oamenii de afaceri nu de putine ori au acuzat MFP de lipsa de transparenta, spunand ca desi au venit cu propuneri concrete de imbunatatire a legislatiei sau cu masuri care sa corecteze din actualele deficiente, nu au fost luati in seama de conducerea ministerului.
Liviu Voinea: Eu am incercat sa deschid ministerul, sa aduc mai multa transparenta in dialogul social. Am printre altele in subordine si relatia cu patronatele si am repornit Comisia de dialog Social, a carei activitate a fost blocata. De fapt, au si avut loc deja doua asemenea intalniri pe tema modificarii Codului Fiscal si a normelor metodologice ale Ordonantei. Am avut disponibilitatea de dialog cu toate organizatiile patronale si sindicale…a fost aici si FIC (Consiliul Investitorilor Straini - n.red.) si AMCHAM (Camera de Comert Americana in Romania - n.red.) si as vrea sa adaug doar ca in ordonanta de modificare a Codului Fiscal au fost introduse o serie de modificari legate de Bursa de Valori privind impozitarea castigurilor de capital, solicitare venita de la AOAR. In timpul consultarii pentru Normele Metodologice am preluat si o solicitare a Asociatiei Romane a Bancilor legata de  provizioanele la cesiunea de creante pe care am lamurit-o in favoarea mediului de business.

Rep: Pe ce curs e construit bugetul pe 2013?
Liviu Voinea: Bine, oficial cursul e  prevazut in Strategia Fiscala pe 2012-2014, dar nu e relevant acel curs. Insa proiectul de buget pe 2013 este in lucru si va fi citit in prima lectura cu ocazia vizitei urmatoare a Fondului. De zona aceasta raspunde dl. secretar de stat Gherghina.

Rep: Ce se intampla cu deductibilitatea TVA la achizitia de masini? Au fost voci care au spus ca e o supra-birocratizare, ca e nevoie de mai multe hartii ca sa demonstrezi ca esti corect.
Liviu Voinea: Unele clarificari erau asteptate de mult de mediul de afaceri - chiar si chestiunea aceea a deductibilitatii TVA  la achizitia de masini, care trebuie inteleasa ca o simplificare. Acum Statul iti spune: „Noi stim ca iti folosesti masina si ca sa te duci si la piata si sa circuli in interesul firmei. Si e 50-50% deductibilitatea. Daca tu imi dai o declaratie pe proprie raspundere si  imi demonstrezi cu foile de parcurs ca iti folosesti masina doar pentru firma, poti sa iti deduci 100%, dar este subiectul controlului si risti ca, in cazul in care descoperim ca ai folosit-o si in interes personal,  sa iti imputam diferenta de 50%. Plus ca, o serie de activitati care prin natura lor sunt de transport - taxi, curierat samd - au acum 100% deductibilitatea, adica am extins fata de ceea ce exista inainte. Aici e o simplificare fara sa fi afectat in vreun fel mediul de afaceri…

 • Steguletele rosii si controalele Fiscului

Rep: Micii contribuabili acuza controalele prea dese din partea Finantelor. Cum comentati?
Liviu Voinea: Pana la finalul anului vom introduce un sistem simplificat de TVA pe care acum il discutam cu Fondul. Vrem sa ne concentram pe contribuabilii mari, iar micii contribuabili - cei care ai si ei o mica afacere, sa nu mai fie vizitati de cate 4 ori pe an de Fisc. Trebuie atat sa dramuim resursele limitate de care dispunem, cat si sa ii lasam pe cei care au o mica afacere sa traiasca.

Rep: Pe cand reorganizarea ANAF si unificarea bazelor de date locale cu centrale?
Liviu Voinea: ANAF are in prezent in derulare, tot cu expertiza Bancii Mondiale, un proiect de reorganizare. Principiul este de a reduce pana la a anihila de tot posibilitatea legaturilor „neprincipiale” de prietenie intre directiile locale si unii oameni de afaceri locali. Acolo sunt de multe ori increngaturi care nu pot fi rezolvate decat prin reorganizarea totala. Acest proces va dura circa doi ani. El a fost blocat o perioada si acum a fost repornit. Scopul final este ca decizia de a-l controla pe X sau pe Y, ca si rezultatul controlului, sa nu mai fie atributul directiilor locale, ci sa fie luat aici.

Rep: Si cum o sa faceti asta?
Liviu Voinea: Aducem 5 baieti destepti din IT&C, aplicam niste filtre informatice si statistice si ne uitam ce firme au venituri uriase, dar sunt pe pierderi in ultimii ani. Sau au profituri si nu platesc contributiile. Punem niste stegulete rosii pe harta si trimitem punctual in control acolo unde sunt aceste stegulete rosii.  Este ceea ce au facut bulgarii si si-au crescut substantial incasarile.

 • TVA la achitarea facturii, dar cu cateva conditii

Rep: Ce alte urgente aveti?
Liviu Voinea: Avem o serie de proceduri de infringement in faza avansata  pe care e o prioritate sa le abordam. In cazul uneia am transmis deja opinia ca ne vom conforma. Altele sunt mai sensibile - cum ar fi cel legat de antrepozitele fiscale - unele ramasesera nerezolvate de doi ani si pentru mine e o prioritate sa elimin acest pericol ca Romania sa fie sanctionata pentru aspecte ce tin de directivele europene.

Rep: Pe cand plata TVA la incasarea facturii? Dl. ministru Georgescu spunea ca e „in studiu”.
Liviu Voinea: Da, e in lucru si as adauga ca e mai avansat decat faza de “studiu”.  Avem deja nota de fundamentare - cu anexe si tabele etc. Proiectul mai trebuie agreat cu FMI si cu Comisia Europeana. Ne dorim sa implementam TVA-ul la incasare, doar ca sunt o serie de aspecte: unul e sa ii convingem pe cei de la Fond ca nu exista un impact negativ sau ca, in masura in care el ar putea exista, noi il vom atenua.
Trebuie puse la punct toate mecanismele de evitare a unor potentiale gauri in buget pe termen scurt si mediu.

Proiectul va fi probabil aplicat cu urmatoarele constrangeri: discutam despre firmele cu mai putin de 500.000 euro cifra de afaceri (e o directiva europeana in acest sens care va intra in vigoare  la 1 ianuarie 2013 si care permite tarilor membre sa aleaga sau sa respinga aceasta schema. Propunerea noastra este sa o alegem, cu o serie de mecanisme suplimentare care sa asigure ca nu vom avea pierderi suplimentare la buget).

Asadar, firma A - cu sub 500.000 euro cifra de afaceri - transmite firmei B o factura. In prezent,  firma A are de platit TVA, iar firma B isi deduce TVA. Cand plateste insa B lui A facura, nu mai conteaza.  Ceea ce avem in analiza este ca firma A sa plateasca TVA numai cand primeste efectiv banii de la B, dar nici firma B sa nu isi poata deduce TVA pana la achitarea facturii. Mai mult, acest lucru sa poata fi facut doar daca banii sunt virati prin banca.

Rep:  Cota unica sau progresiv?
Liviu Voinea: In 2012, cota unica. Nu pot sa ma pronunt pentru ce va fi peste un an. Restabilirea increderii cu mediul de afaceri este o prioritate pentru mine. Inainte de a face orice, e nevoie sa ai increderea partenerilor: Fondul, Comisia, mediul de afaceri. Imbunatatirea Codului Fiscal fara consecinte bugetare negative. Se pot face punctual multe lucruri si vrem sa le facem in 2012. Ce va fi in 2013 vom trai si vom vedea.

Rep: Cum va afecteaza actualele evenimente de pe scena politica? Nu pe dumneavoastra personal desigur, ci institutional.
Liviu Voinea: Exista-inclusiv la nivel personal- o raspundere a semnaturii pe care o resimti in mod direct si e normal sa fie asa. Deocamdata insa mediul de afaceri nu ne-a semnalat dificultati provenind din aceasta zona. Eu sunt tehnocrat si incerc sa imi fac treaba dincolo de tensiunile politice. Incerc sa fac o imbunatatire a legislatiei fiscala in sprijinul contribuabililor fara sa influentez deficitul fiscal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12587 vizualizari

 • +58 (60 voturi)    
  FMI??? (Duminică, 8 iulie 2012, 23:45)

  anti copy ponta [anonim]

  Parca voi erati impotriva imprumuturilor de la FMI, aveati solutii de relansare, revigorare economie etc. Pana la urma se adevereste temerea ca stanga nu poate guverna in Romania decat cu confiscarea statului! Nu v-a interesat decat scandal si ati facut mai multe prostii pe m2 decat au facut toate guvernele din '90 incoace...
  • +2 (2 voturi)    
   asta a scris vreo factura in viata? (Luni, 9 iulie 2012, 17:55)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui anti copy ponta

   dle Voinea, ati propus o imbecilitate. Cum va tine evidenta, factura cu factura [cu scop de TVA] o firma ce scrie UNA SUTA facturi mici pe zi??? angajeaza vreo 2 contabili? cumfunctioneaza aberatia cand B este client final sau neplatitor de TVA sau A nu e platitor de TVA si deci nu e evidentiat pe factura??? IN plus, marile BELELE cu TVA le facea bugetul de stat care nu platea cu lunile. Ori tocmai firmele care au contracte cu statul nu beneficiaza (avand probabil rulaj mai mare de 500 000 euro pe an).
 • -32 (40 voturi)    
  plata tva (Duminică, 8 iulie 2012, 23:52)

  evoque [utilizator]

  la incasarea facturii ar fi mai mult decat binevenita.
  In sfarsit oameni care incep sa gandeasca nu sa execute ordine primite de la cotroceni si premii primite de la nu stiu ce fundatii, reviste.....
  Sa speram ca o sa vedem si in practica aceasta masura.
  • +27 (27 voturi)    
   "...de la nu stiu ce fundatii, reviste..." (Luni, 9 iulie 2012, 0:11)

   Comentator [anonim] i-a raspuns lui evoque

   Bineinteles ca nu stii!
  • +23 (23 voturi)    
   siiigur ca da, ne lasa gura apa.. (Luni, 9 iulie 2012, 7:46)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   daca voi va imaginati ca mediul antreprenorial poate fi mituit cu vrajeala d'asta electorala cum faceti cu asistatii, revolutionarii, militarii lu' dogaru etc. - va inselati;

   ghinionul usl, voinea & co. este ca povara prostiei nu poate fi redistribuita - concentrati-va pe aia fiscala.
  • +22 (22 voturi)    
   Politicul Antinescu nu raspunde (Luni, 9 iulie 2012, 7:53)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Pregatiti-va de inflatie.Domnul Ministru de finante e expert in asa ceva. Pensiile si salariile se vor duce toate in conturile partidului unic salvator liberal cu exact viteza cu care si-au privatizat Monitorul Oficial.
  • +19 (19 voturi)    
   de cinci ani! (Luni, 9 iulie 2012, 8:04)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   se discuta si a fost respinsa de UE (Nicolaescu dixit si nu o data). Abia din 2013 va fi permisa de UE (citeste mai sus, nu bate campii!) si numai pt. firme mici. Daca nu deduce TVA, firma B va plati impozit mai mare pe profit, dar Voinea nu intelege NICI asta.
  • +5 (5 voturi)    
   am vazut cum gandesc (Luni, 9 iulie 2012, 13:02)

   flitmania [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   si actioneaza uslasii si mi-a ajuns.Puscaria pe viata li se cuvine dupa ce nenorocire au adus in tara.
  • +5 (5 voturi)    
   plata tva (Luni, 9 iulie 2012, 13:55)

   meddio [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   la incasarea facturii ????!!!! Asta ar pune statul intr-o reala dificultate privind recupararea tva-ului . Statul vrea TVA-ul sa-l incaseze imediat . FMI nu va accepta asa ceva, propunerea lu' dl asta technocrat este numai buna de sters la fund cu ea . Este plina de populism, si domnul din imagine ar trebui sa aplice masurile pe care le tot emitea cand era guvernul Boc in functie .... la teorii este foarte bun dar trezirea la realitate l-a cam derutat ... se si vede pe fata lui .
   • +1 (1 vot)    
    bine punctat (Marţi, 10 iulie 2012, 8:08)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui meddio

    marele "codas" la plati este tocmai statul! Oricum nu se aplica firmelor "zdravene" la cifra de afaceri.
 • +33 (37 voturi)    
  e clar (Duminică, 8 iulie 2012, 23:53)

  Ruhe [utilizator]

  ii paste 40% pe cei care sar de mia de euro. Nu mai zic de cei care sar de 2-3000. Cred ca tre sa vina cu bani de-acasa.
  • -21 (21 voturi)    
   corect (Luni, 9 iulie 2012, 4:34)

   tz3p3s [utilizator] i-a raspuns lui Ruhe

   Little men with little minds and little imaginations go through life in little ruts, smugly resisting all changes which would jar their little worlds.

   Zig Ziglar
   • +3 (3 voturi)    
    just (Luni, 9 iulie 2012, 14:49)

    rakkone [anonim] i-a raspuns lui tz3p3s

    numai un spalat pe creier melemist mai lipsea din toata varza de zilele astea.
 • +23 (25 voturi)    
  ce se ascunde (Luni, 9 iulie 2012, 0:10)

  munteanu [anonim]

  Daniel Morar: Progresul inregistrat de justitie nu este ireversibil Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat vineri, in cadrul unei intalniri a Grupului de Dialog Social, ca progresul inregistrat de justitie in ultimii ani nu este ireversibil.

  "Nu e nimic categoric castigat. Nu este ireversibil pentru ca exista incercari de a inchide aceasta institutie. Conteaza institutiile, dar in primul rand conteaza oamenii. Caracterul reversibil sau ireversibil tine de masa critica a judecatorilor si procurorilor care nu vor ceda presiunilor", a subliniat Daniel Morar.

  Acesta a spus ca s-a putut face ceva la DNA pentru ca a existat o continuitate, pentru ca a avut sansa sa conduca aceasta institutie timp de sapte ani, ca ceea ce au realizat acolo nu a fost numai un inceput, ci este o parte din realitate.

  "Nu inseamna ca daca lucrurile se vor schimba radical, daca va fi un asalt al clasei politice asupra magistraturii, aceste lucruri nu vor regresa. Parerea mea este ca vor regresa. Depinde cat de mare este actiunea celor care pot sa vicieze activitatea magistratilor si ma refer in primul rand la clasa politica: ei pot sa schimbe legi, pot sa-ti ingreuneze existenta", a mai spus Daniel Morar.

  Seful DNA considera ca este foarte periculos faptul ca exista atacuri impotriva judecatorilor.

  "In urma cu ani de zile, eram oarecum invidiosi pe faptul ca inculpatii ii injurau, atacau, amenintau doar pe procurori, nu spuneau nimic despre judecatori. N-am crezut - a venit vremea in care sunt atacati judecatorii, a venit...
 • +17 (19 voturi)    
  excelent! (Luni, 9 iulie 2012, 0:14)

  Murphy [anonim]

  daca mai rezolvati calculul utilitatilor exclusiv in lei si egalitatea fiscala a firmelor cu statul sunteti eroii mei!
  • +1 (1 vot)    
   chiar ai experienta? (Marţi, 10 iulie 2012, 8:10)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Murphy

   vei avea zeci de facturi la care vei tine evidenta factura cu factura (din pdv TVA). Ce faci daca A sau B este neplatitor de TVA, sau persoana fizica sau chiar statul??? Iar marile intarzieri la plata le face statul nu privatul.
 • +15 (19 voturi)    
  era de asteptat (Luni, 9 iulie 2012, 1:18)

  catelu [utilizator]

  In buna traditie comunista, cetateanul trebuie sa fie dependent de stat. Politicianul trebuie sa decida ce si cat plateste/primeste fiecare, astfel incat sa nu ii vina nimanui ideea sa cracneasca impotriva oranduirii.
  Tot politicianul decide apoi cine este obligat sa plateasca aceste taxe si cine este trecut cu vederea.
 • +18 (18 voturi)    
  discutii inutile (Luni, 9 iulie 2012, 1:50)

  arion [anonim]

  Ca de obicei, domnii de la PSD (acum cu un alt nume USL) mimează deschiderea ,dialogul cu partenerii sociali, pana-și vad sacii în căruța.
  Au angajat, iată, tehnocrați ,ca d-nii Voinescu si Iasar care-și fac conștiincios o mulțime de planuri pentru anii ce vin...Acum - li se spune- nu se poate aplica nimic -avem un mandat limitat pana la alegeri !
  Veți vedea cum din martie 2013 , când acordurile se vor fi încheiat, toți acești domni racolați din considerente de imagine ,vor fi puși pe liber și vor fi aduși în loc politrucii de nădejde ai partidului care vor face după cum dictează interesele găștii.
  Asa ca aceste discuții și planuri despre 2013 și dincolo mi se par inutile, timp pierdut....parca nu știți cu cine aveți de-a face.... ați uitat,de exemplu, de ordonanțele de scutire de taxe vamale cu dedicație pentru nu știu ce produs pe termen limitat , ca sa-l importe cine trebuie ???
 • +9 (9 voturi)    
  NU-I ADEVARAT ! NU POT SA CRED ! (Luni, 9 iulie 2012, 7:15)

  pointless man [utilizator]

  Vasazica acest lucru absolut elementar a trebuit sa ne fie IMPUS din afara. Daca nu asi cunoaste extraordinara inventivitate (in rau) a bolsevicilor de la MF chiar m-asi bucura. Mor de curiozitate sa aflu ce tertipuri perverse vor nascoci.
 • +12 (12 voturi)    
  Traiasca comunismul! (Luni, 9 iulie 2012, 7:33)

  xolv [utilizator]

  "Povara fiscala" : sa ne intoarceam la "normalitate" : Clasa medie sa se speteasca pentru lipitorile societatii, votantii fideli.
 • +13 (13 voturi)    
  SAFI (Luni, 9 iulie 2012, 7:41)

  Intrebare [anonim]

  Minstrul asta de finante, Georgescu, nu-i cel care a devalizat SAFI, prin anii '90?
  • +9 (9 voturi)    
   pai are experienta... (Luni, 9 iulie 2012, 9:07)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Intrebare

   d-asta e ministru

   acum nu spune in ce finante are experienta
 • -13 (13 voturi)    
  raspuns (Luni, 9 iulie 2012, 7:57)

  SOCRATE [anonim]

  nu cred ca e bine ca procurorul DNA sa se smiorcaie toata ziua ca ii va aresta PSD ei tebuie sa fie corecti si impartiali, nu vinduti politic. cum sunt .
 • -5 (9 voturi)    
  Acordul cu FMI ne va scufunda definitiv (Luni, 9 iulie 2012, 8:02)

  cristi f [anonim]

  Ne-am pierdut complet suveranitatea, in a ne reglementa propria economie. Orice decizie vrem sa luam, buna sau rea, trebuie sa il intrebam pe "omul cu gaura in pantofi".
  Asta e cel mai groaznic lucru, mai grozanic decat Basescu, mai groaznic decat USL.
  • +8 (8 voturi)    
   Sigur? (Luni, 9 iulie 2012, 9:04)

   Laur [anonim] i-a raspuns lui cristi f

   Mai grav decat faptul ca suntem nevoiti sa ne imprumutam cateva miliarde anual? Mai grav decat faptul ca fara bani de imprumut de la straini nu putem trai?
   • -3 (3 voturi)    
    Juma' de bani (Luni, 9 iulie 2012, 11:27)

    cristi f [anonim] i-a raspuns lui Laur

    Jumate din banii pe care noi i-am imprumutat stii unde s-au dus? La BNR, care i-a imprumutat bancilor comerciale, care la randul lor au cumparat titluri de stat.
    Deci, jumate din bani i-am imprumutat ca scapam bancile, straine, normal. In acelasi timp, capitalizarea CEC a fost interzisa de Comisia Europeana, pt ca e ajutor de stat.
    Misto, nu?
  • +5 (5 voturi)    
   cel mai goaznic lucru (Luni, 9 iulie 2012, 9:34)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui cristi f

   e ca sint multi lenesi si multi prosti(vezi rezultatele de la bac). Si foarte groaznic e ca au drept de vot. si nemaipomenit de groaznic e ca nu au nici un dram de morala. Incredibil de groaznic e ca si-au gait si niste reprezentati gata sa profite de pe urma calitatilor lor.
   • -2 (2 voturi)    
    Si ce vrei sa spui cu asta? (Luni, 9 iulie 2012, 11:19)

    cristi f [anonim] i-a raspuns lui sorin

    Asta nu schimba faptul ca acordul cu FMI va reduce considerabil nivelul de trai al tuturor: cu Bac sau fara, lenesi sau harnici, cu sau fara morala.
    Privatizarea companiilor strategice, liberalizarea pretului la electricitate si gaze, pe care FMI o impune, nu va face decat sa ne scada nivelul de trai prin faptul ca renta diferentiala va trece in mainile noilor proprietari, ai unor companii, foste de stat.
    De ex: Petrom(OMV) isi obtine mare parte din titei din subsolul romanesc la un pret considerabil mai mic decat titeiul de import. Insa pretul titeiului romanesc se regaseste in pretul carburantilor la nivelul titeiului de import.
    La fel si cu liberalizarea gazelor. Companiile de distributie, toate straine, vor vinde gazul consumatorilor, la pretul de import, chiar daca buna parte va proveni din Romania.
    Deci, diferenta dintre costul gazului romanesc si costul gazului de import se va regazi in profitul acelor companii.
    FMI vrea sa ne interzica sa profitam, noi, consumatorii romani, de avantajul resurselor nostre, mai ieftine in fata companiilor din distributie.
    Intrebarea e: furtul pe care l-au realizat ai nostri este mai costisitor sau mai putin costisitor ,pentru noi, decat acceptarea conditiilor FMI?
  • +4 (4 voturi)    
   CEAUSISM CURAT ! (Luni, 9 iulie 2012, 9:36)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui cristi f

   "Nu permitim amestecul in treburili noastre interne si externe". Si cind am luat deciziile de capul nostru CE A IESIT ? Nici nu mai vorbesc ca unele au fost dictate de Moscova dar pe sest.
   • -3 (3 voturi)    
    Si ce propui? (Luni, 9 iulie 2012, 11:22)

    cristi f [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    Sa inlocuim dictatura comunistilor cu dictatura capitalistilor? Oare care e mai putin rea pt. omul obisnuit?
    PS: Ceea ce s-a intamplat in '89 cu comunismul se intampla chiar acum cu capitalismul salbatic, care domina in acest moment planeta.
    • +5 (5 voturi)    
     E USOR A DA CU VORBE (Luni, 9 iulie 2012, 13:08)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui cristi f

     Cind nimic nu ai a spune // Scuipind 10 lozinci goale // Ce din coada au sa sune

     Si macar de ar fi cit de cit originale dar chestia cu "capitalismul salbatic care domina lumea" s-a rasuflat inca de pe vremea lui ceacea Lenin.

     Pina una alta ati reusit sa deturnati discutia de la o problema foarte concreta si serioasa (plata TVA la incasarea facturii) in sfera istericalelor confuze. Nu-i putin lucru, felicitari ! Iata cum fantomele bolsevismului au otravit mintile oamenilor pentru nu stiu cite generatii.
 • +8 (8 voturi)    
  FMI????????? (Luni, 9 iulie 2012, 8:31)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Nu ti-ar strica un acord cu FMI?Pai parca acordurile cu FMI erau criminale stimabile ?O sa lasi tu FMI sa-ti dea miscarile economice necesare sau aranjezi la statistica sa coafezi datele ?Oricum sa-l faci repede pana nu-l incalci pe cel existent !
 • +4 (4 voturi)    
  SF (Luni, 9 iulie 2012, 8:35)

  Zede [utilizator]

  Care "in viitor"? Care "vom aplica"?

  Poate intr-un Univers alternativ aceasta grupare constituita pt a-l elibera pe infractorul condamnat definitiv Adrian Nastase si pt a impiedica ajungerea lui Dan Voiculescu langa el ar putea avea un viitor.

  Nu insa in acest Univers. Aici oamenii au devenit prea destepti.
 • +4 (4 voturi)    
  Educatie . (Luni, 9 iulie 2012, 9:01)

  durul [utilizator]

  In Romania , politicienii au avut un rol negativ in educatia populatiei . Acum romanii vor sa traiasca bine cu munca putina adica s-au smecherit si cer mereu ajutoare si locuri de munca de la stat . USL nu va putea rezolva aceasta problema asa ca putini vor reusi adica smecherii . Statul va imprumuta mereu si prostii vor plati .
 • +8 (8 voturi)    
  suveranitatea? (Luni, 9 iulie 2012, 9:09)

  sorin [anonim]

  la ce e buna suveranitatea?
  Adica se te fure ai tai mult, nu strainii putin?

  oricum suveranitatea ne-am pierdut-o dupa al 2-lea razboi mondial, si inca nu ne-am recistigat-o. Asa ca nu am avut cum sa o pierdem.

  Impozit progresiv... adica sa-i impozitam pe cei harnici si sa dam la cei lenesi. Cei cu multi bani oricum nu vor plati impozit, la ei trebuie sa ajunga DNA-ul nu fiscul.

  Sa se faca impozit progresiv dar cu nivelele de impozitare dintr-o tara OK, sa zicem Germania.
 • +6 (6 voturi)    
  DE CE? (Luni, 9 iulie 2012, 9:30)

  barbu007 [utilizator]

  ar trebui rugat dl. secretar de stat voinea să explice (la fel cum o făcea pe la emisiunile tv, înainte de a fi demnitar) cum este posibilă acea OUG dată vineri 6 iulie, în timp ce totul fierbea în suspendarea lui băsescu prin care BUGETUL NAŢIONAL ESTE DESCHIS SĂ ACOPERE DIFICULTĂŢILE FINANCIARE ALE BĂNCILOR STRĂINE!?!
  în islanda, aşa ceva s-a încercat prin referendum, dar n-a mers...
  • -3 (3 voturi)    
   Pt. ca vrea FMI si UE (Luni, 9 iulie 2012, 11:36)

   cristi f [anonim] i-a raspuns lui barbu007

   Este postibil pentru ca vor FMI si UE sa fie posibil.
   Doar nu crezi ca ii derajeaza pe vest europeni sa le salvam subsidiarele bancare. Pe ei ii deranjeaza ca vom face referendum, si cine stie, astia care vin la putere poate nu raspund la fel de bine la comenzi precum Basescu.
 • +5 (5 voturi)    
  Schelete din dulap (Luni, 9 iulie 2012, 11:52)

  Barbu [anonim]

  Echipa Ponta exceleaza la capitolul super-mediocritate: Ponta este un plagiator si un fost student mediocru, Antonescu este un student repetent, Vionea a fost END la JTI-Sevilla de unde a fost trimis repede acasa pentru "lipsa de performanta", Andronescu este vesnicul ministru al educatiei care nu stie o limba straina, Daianu este fostul secretar PCR cu probleme economice la sectorul 6 si lista poate continua. Voinea a fost omul de pe margine care ne amininta ca daca intra in teren va face minuni. Astazi entuziasmul i-a scazut vazand ca "ideile ciuce" nu-i sunt acceptate de finantatorii privati. Ce ramane? O iarna la care preturile voe exploda, veniturile tuturor vor scadea cu peste 25% chiar si dupa marirea de 8% un cost al imprumuturilor foarte scump.Daca USL-ul va reusi sa-l dea jos pe Base, USL-ul va fi dat jos de revolte populare care vor fi aduse la sapa de lemn prin incetinirea sectorului privat sufocat de taxe. Paradisul se va transforma in iad.
  • +3 (3 voturi)    
   Adendum (Luni, 9 iulie 2012, 13:12)

   Barbu [anonim] i-a raspuns lui Barbu

   Scuze, dar trebuie sa fac o corectie. Voinea nu a fost END la JTI-Sevilla ci la JRC - Sevilla. JRC inseamna Joint Research Center si a fost expert national detasat (END) incalcand regula Comisiei ca un END nu poate proveni la o institutie privata care era GEA. Fiind prins precum Adrian Severin cu minciuna i s-a reziliat contractul si s-a intors in tara. Cine are curiozitatea sa se uite in CV-ul d-lui va constata ca este si el un Copy-Paste doctor. Nici nu s-ar putea altfel. Merg mai departe cu o remarca logica: daca in guvernul Ponta ar fi existat macar un singur ministru care sa nu respecte template-ul Copy-Paste la teza de doctorat, la licenta sau in articolele publicate si-ar fi dat demisia. Cum insa nimeni nu si-a dat-o este sigur ca furtul intelectual nu-i intereseaza caci il practica (atentie deci si la educatie - Andronescu - care face parte din guvern).
 • +4 (4 voturi)    
  asta e Pop de la finante? (Luni, 9 iulie 2012, 12:10)

  nede [anonim]

  asta e un "Pop" de la finante?
 • +1 (1 vot)    
  Dl. Voinea nu provine din mediul privat (Luni, 9 iulie 2012, 14:21)

  id [anonim]

  Mai degraba din invatamant si cercetare as zice. Este cu totul altceva.
  Un manager sau specialist intr-o firma privata nu cred ca ar sustine impozitul progresiv.
 • 0 (0 voturi)    
  La fel ca si aici ! (Luni, 9 iulie 2012, 14:45)

  jeg [anonim]

  Pe forumul de la Realitatea.net se practica cenzura la greu. Moderatorul si administratorul baneaza dupa bunul plac, aplicind criterii subiective si standarde duble.
  Se pare ca sint deranjati mai ales cind postezi impotriva lui Traian Basescu si a acolitilor sai, ceea ce arunca o umbra urita asupra obiectivitatii si impartialitatii acestei publicatii.
  Cititi cu atentie ceea ce vi se baga pe git la Realitatea.net si, mai ales, intelegeti cu atentie !!! Zilele astea sobolanii trec dintr-o epava in alta cu multa naturalete ...
 • +1 (1 vot)    
  Vorbarie multa, actiune putina ! (Luni, 9 iulie 2012, 14:53)

  Igriculescu [utilizator]

  Cand aud textul 'avem de guvernat pana in octombrie si nu putem....' imi vine sa urlu.
  Pai bine ma, de asta sinteti acolo ? Sa dati declaratii, sa duceti tara in haos ?
  Aici nu mai e vorba de simple declaratii la televiziunile voastre aservite, aici e vorba de a guverna viata romanilor.
  Vrem fapte, actiuni concrete, efecte fiscale.
  Sinteti la volanul tarii si voi mergeti in viteza intai, asa la siguranta.
  In fiecare zi ar trebui sa vedem ca munciti, ca exista efecte ale deciziilor voastre la nivel economic, fiscal, social. Voi in schimb va concentrati pe razboiul cu Basescu si cam atat.
 • +2 (2 voturi)    
  Vorbarie multa, actiune putina ! (Luni, 9 iulie 2012, 14:53)

  Igriculescu [utilizator]

  Cand aud textul 'avem de guvernat pana in octombrie si nu putem....' imi vine sa urlu.
  Pai bine ma, de asta sinteti acolo ? Sa dati declaratii, sa duceti tara in haos ?
  Aici nu mai e vorba de simple declaratii la televiziunile voastre aservite, aici e vorba de a guverna viata romanilor.
  Vrem fapte, actiuni concrete, efecte fiscale.
  Sinteti la volanul tarii si voi mergeti in viteza intai, asa la siguranta.
  In fiecare zi ar trebui sa vedem ca munciti, ca exista efecte ale deciziilor voastre la nivel economic, fiscal, social. Voi in schimb va concentrati pe razboiul cu Basescu si cam atat.
 • +1 (1 vot)    
  ...Islanda iarta populatia de datoriile pt case la (Luni, 9 iulie 2012, 15:13)

  ALTUN [anonim]

  http://georgevalah.wordpress.com/2012/07/09/stiri-scurte-09-07-2012/
 • +1 (1 vot)    
  IMPOZIT progresiv (Luni, 9 iulie 2012, 15:31)

  vali [anonim]

  Nu mai are curaj nimeni din clasa de mijloc (venituri sa zic de max 2000 eur pe luna) sa ia atitudine la ce se intampla, si aici ma refer punctual la planul (ascuns opiniei publice deocamdata, pana dupa alegerile din toamna) de a introduce impozitarea progresiva, sau poate si mai grav de a elimina deducerea de impozit din domeniul IT ?! Nici nu se inchegase bine o oarescare clasa de mijloc, care pana la urma tinea economia tarii si tot aparatul administrativ, si vin socialistii usl-isti sa ne distruga. Oare e bine sa lasam lucrurile asa, haideti sa luam atitudine....
 • +1 (1 vot)    
  acoed FMI pe naiba (Luni, 9 iulie 2012, 17:25)

  dzuza [anonim]

  Ce acord cu FMI viseaza dupa tot circul lui Ponta?? Nici in vis nu mai au vreo sansa
 • +1 (1 vot)    
  Masinile de protocol (Luni, 9 iulie 2012, 18:17)

  Adi [anonim]

  Sunt curios, masinile de protocol ale institutiilor de stat care sunt folosite la piata si in alte interese ale sefilor si soferilor, deduc TVA 50%-50% ?
 • +1 (1 vot)    
  Sperante (Luni, 9 iulie 2012, 18:52)

  matei [anonim]

  Cuvinte de baza:
  Probabil,Vom face, in viitor,vom continua,Proiectul va fi probabil aplicat ...
  Mai sperati la ceva bun dragi concetateni??
 • 0 (0 voturi)    
  O modificare a distribuirii poverii fiscale (Marţi, 10 iulie 2012, 9:33)

  ion [anonim]

  "Probabil ca vom aplica in viitor o modificare a distribuirii poverii fiscale"

  Astia din clasa de mijloc, voi va cam dati seama ce zice baiatul asta? hai ca e clar. Voi sunteti "bogatii" care ii stau in gat lui Iliescu, voi trebuie sa preluati si mai mult din povara fiscala. By by cota unica.

  Dar, domnilor, fiti solidari cu natia. Trebuie trebuie crescute ajutoarele sociale, trebuie sa mai permitem inca 1-2 milioane de pensionari anticipate, trebuie bugetari angajati in plus, trebuie pomeni noi catre votanti.

  Voi platiti, ei voteaza. Ca-asa-i in tenis!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by