Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat miercuri majorarea TVA de la 18% la 21%, in cadrul noilor masuri de austeritate impuse tarii, care a obtinut din partea Bruxelles-ului o relaxare a obiectivului sau de deficit, relateaza AFP.

Spania creste TVA pe fondul protestelor minerilorFoto: Reuters

TVA-ul redus la o serie de produse va creste de la 8% la 10% in timp ce taxa va fi mentinuta la 4% pentru produsele de prima necesitate, a precizat Rajoy, in fata deputatilor spanioli.

De asemenea, Mariano Rajoy a precizat ca se va proceda la o reforma a administratiei publice care ar trebui sa genereze economii de 3,5 miliarde de euro.

Aceasta reforma prevede o reducere a numarului de intreprinderi publice si o diminuare cu 30% a numarului de consilieri locali.

Anumite prime ale functionarilor si inaltilor demnitari din administratia publica vor fi reduse.

"Avand in vedere circumstantele exceptionale ale economiei", a doua parte a primei extraordinare nu va fi virata functionarilor si inaltilor responsabili publici in 2012, a precizat Rajoy.

De asemenea, se vor reduce alocatiile de somaj pentru noii inscrisi, prin reducerea bazei de calcul la 50%, fata de 60% in prezent.

Mariano Rajoy a anuntat si o noua ajustare negativa a cheltuielilor ministeriale de 600 milioane de euro precum si o taiere cu 20% a subventiilor pentru partidele politice, sindicate si organizatii patronale in 2013.

Aceste conditii au fost impuse Spaniei de catre Bruxelles, in schimbul unei relaxari a obiectivului de reducere a deficitului, la 6,3% din PIB in acest an, fata de 5,3% asumat initial de guvern, la 4,5% in 2013 si la 2,8% in 2014.