Intensificarea instabilitatii politice nu este, pe termen mediu, o amenintare pentru ratiungul de tara BBB-, arata agentia de rating Fitch intr-un comunicat dat publicitatii miercuri. Pentru ca instabilitatea politica sa influenteze ratingul ar trebui ca ea sa ameninte tintele fiscale si sa intarzie reformele structurale, sau ca tara sa aiba dificultati de finantare. Acest lucru nu s-a intamplat inca, arata Fitch, dar s-ar putea intampla daca instabilitatea devine o trasatura permanenta a vietii politice din Romania.

Agentia de rating afirma insa ca amenintarile la adresa ratingului de tara sunt deficientele structurale si expunerea la economia Greciei si a zonei euro.

Totusi, principala preocupare exprimata de Fitch este ca situatia politica din ROmania - pe care agentia o inventariaza in detaliu - ar putea intarzia reformele structurale cerute de acordul cu FMI si UE, "inclusiv privatizarea companiilor de stat". "Privatizarea a fost deja stopata prin vanzarea esuata a Cupru Min si prin insolventa Hidroelectrica", apreciaza Fitch.

Agentia de rating crede ca USL va respecta programul de asistenta financiara cu FMI si UE. "Pe langa reforme structurale, asta presupune si repsectarea angajamentelor fiscale si meninerea relatiilor cu creditorii. Cresterea salariilor din sectorul public anuntata in mai a fost convenita in avans cu FMI si UE. Ne asteptam ca deficitul calculat potrivit ESA 95 va ajunge sub 3% din PIB in 2012, permitandu-i Romaniei sa iasa din procedura de deficit excesiv la jumatatea anului 2013", mai arata Fitch.

In schimb, riscurile privind bugetul pe 2013 sunt mai mari, din cauza alegerilor parlamentare programate pentru luna noiembrie. "Alegerile locale recente sugereaza ca USL poate castiga confortabil si ca unii oficiali USL au propus masuri care necesita economii in plus pentru a evita derapajele fiscale", se mai arata in comunicat.

Fitch anticipeaza ca, in ciuda populismului, programul va continua si dupa alegeri. Iar previziunile sunt ca deficitul general guvernamental va scadea ca proportie din PIB in 2013-2014, chiar daca intr-un ritm mai lent.