Comisia Europeana a propus miercuri noi reglementari penale pentru a lupta impotriva fraudelor care afecteaza bugetul european, precum deturnarea de fonduri europene, care s-a ridicat la aproximativ 600 de milioane de euro in 2010, potrivit datelor furnizate de catre statele membre, informeaza AFP.

Pentru a proteja mai bine contribuabilii, comisarii europeni Viviane Reding (Justitiei) si Algirdas Semeta (Fiscalitate) au initiat o propunere de Directiva europeana care creeaza un cadru mai armonizat pentru a-i impiedica pe fraudatori sa exploateze diferentele dintre sistemele juridice nationale.

"Este in afara oricarei discutii ca raufacatorii sa isi insuseasca resurse care apartin Uniunii Europene (UE)", a declarat Viviane Reding, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, recunoscand ca, in prezent, "anumite state membre pedepsesc aceeasi infractiune cu inchisoarea, in timp ce altele nu o sanctioneaza".

Pentru a remedia aceasta situatie, Bruxelles-ul vrea sa impuna in toate tarile UE sanctiuni minime, cuprinse intre 6 luni si 5 ani de inchisoare, in caz de frauda majora sau deturnare de fonduri europene.