Banca Nationala nu mai are resursele pentru a interveni pentru a stabiliza cursul leului, iar rezervele valutare se aproprie de limita minima, afirmatiile premierului Victor Ponta fiind ale unui "naiv", a declarat marti, la The Money Channel, Traian Basescu, potrivit Mediafax. Presedintele suspendat a dat acest raspuns dupa ce a fost intrebat cum vede declaratiile recente ale premierului Victor Ponta, potrivit caruia cursul euro-leu isi va reveni dupa referendumul din 29 iulie.

"Numai un naiv spune ᅡisi va reveni leulᅡ, se va intari peste noapte. Nu, va fi foarte greu sa mai revina la valorile care au fost cad domnul Ponta a primit mandatul pentru ca cursul, stiti si dumneavoastra foarte bine, are o componenta de incredere extrem de ricata. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este data de increderea in stabilitatea politica. Nu vom reveni, dar macar stopam deprecierea", spune Traian Basescu.

Presedintele suspendat a adaugat ca "Nici macar Banca Nationala nu mai are resurse enorme sa intervina pe piata sa tina leul la un curs acceptabil, pentru ca ne apropriem de limita sub care nu putem cobori din punct de vedere al rezervelor BNR. Banca Nationala trebuie sa astepte un moment de acalmie, cu o perspectiva buna pe stabilitatea politica, sa poata sa faca eficient interventiile, altfel e poveste".

Evolutia monedei nationale in raport cu euro se va "normaliza" de saptamana viitoare, iar leul chiar se va intari dupa ce criza politica se va incheia prin votul la referendumul pentru demiterea presedintelui si dupa ce rezultatele Guvernului vor fi certificate de misiunea FMI, spune premierul Ponta, la postul public de televiziune: "Sunt absolut convins ca, saptamana viitoare, lucrurile vor reveni spre normal".

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, ca s-a intalnit cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu in prima zi de interimat pentru a intelege "foarte bine" raportul dintre criza politica si cursul de schimb si ce trebuie declarat pentru a influenta benefic evolutiile economice: "Am avut de altfel in prima zi a acestui scurt mandat interimar o intalnire, printre altii, si cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, asa, ca sa fac pe presedintele. Am avut-o pur si simplu - pentru ca eram in mijlocul unei crize politice - sa inteleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul intre aceste intamplari politice din Romania si cursul valutar. Si doi: ce trebuie sa evitam, chiar si la nivel de declaratii, sau ce trebuie sa declaram noi, cei care avem anumite pozitii in stat, pentru a influenta benefic toate aceste evolutii", a spus Antonescu, la Digi 24.

Intrebat daca dupa 30 iulie se vor calma lucrurile in ceea ce priveste cursul de schimb leu-euro, Antonescu a spus ca este convins ca lucrurile se vor "aseza", insa "doar intr-una din variante": "Cert este ca dupa 30 iulie, in chip absolut firesc, lucrurile se aseaza. Se aseaza, trebuie sa o spun, intr-una din variante. In cealalta mai putin".