Raport intern guvernamental: Evazionistii, in complicitate cu organele vamale. Cum se fraudeaza in Vama

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 31 iulie 2012, 16:18 Economie | Finanţe


Romania se afla in topul tarilor UE ca nivel al economiei subterane si evaziunii fiscale, fiind depasita doar de Bulgaria, situatie facilitata chiar de catre organele vamale care, in complicitate cu importatorii, incadreaza marfurile la pozitii tarifare inferioare si nici macar nu verifica TIR-urile, scrie agentia Mediafax.

Concluziile apartin chiar autoritatilor guvernamentale si sunt incluse intr-un raport redactat din interiorul sistemului in luna aprilie, cand Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in subordinea careia functioneaza Autoritatea Nationala Vamala, era condusa de Sorin Blejnar.

Raportul analizeaza eficienta statului in prevenirea si combaterea fraudei si evaziunii, in conditiile in care fosta conducere ANAF isi asumase sa obtina venituri suplimentare de 1,5% din PIB prin combaterea evaziunii fiscale.

In document se arata ca, desi are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare din Uniunea Europeana atat pentru taxa pe valoarea adaugata, cat si pentru contributiile sociale obligatorii, Romania este ultima tara a UE in ceea ce priveste veniturile colectate ca pondere in PIB, evaziunea fiscala fiind principala cauza a reducerii incasarilor.

Economia subterana este evaluata la 30,2% din PIB,
Romania fiind devansata la acest capitol doar de Bulgaria, in timp ce state ca Austria, Germania, Franta, Irlanda si Olanda au redus acest indicator la o pondere de sub 15%.

Ponderea in PIB a evaziunii fiscale identificate a crescut constant in ultimii ani, de la 1,8% in 2003 la 2,34% in 2010, in timp ce evaziunea fiscala neidentificata este estimata in crestere de la 9,53% din PIB in 2003 la 15,67% din PIB in 2010. Per total, ponderea in PIB a evaziunii fiscale identificata si neidentificata este indicata in crestere de la 11,33% in 2003 la 18,01% in 2010.

Nivelul evaziunii fiscale a continuat sa ramana ridicat chiar daca taxele vamale au scazut, ca urmare a acordurilor comerciale la care Uniunea Europeana este parte, documentul citat indicand ca acest fapt este posibil prin diferite modalitati de evaziune, inclusiv cu ajutorul organelor vamale.

Raportul respectiv, redactat la nivelul Guvernului, prezinta in detaliu operatiunile prin care statul este fraudat, precum si rolul important al organelor vamale in facilitarea actelor de evaziune.

Una dintre modalitatile considerate "clasice" de evaziune consta in diminuarea valorii marfurilor in vama
prin transferuri de la anumite pozitii tarifare cu cote ridicate catre pozitii tarifare cu cote reduse, prin complicitatea furnizorului extracomunitar, care inscrie in facturile externe valori mult mai mici decat cele reale (exemplul indicat in acest sens fiind marfurile provenite din China si Turcia), sau prin complicitatea organelor vamale, care incadreaza ele insele marfurile la pozitii tarifare la care taxele vamale sunt inferioare celor aferente marfurilor efectiv importate.

Valoarea in vama a marfurilor importate are afecte directe si asupra taxei pe valoarea adaugata datorata in vama de catre importator.

Alta modalitate de evaziune fiscala prezentata in documentul autoritatilor este declararea nereala a naturii marfurilor importate, metoda utilizata cu precadere in cazul produselor accizabile (tigari, alcool), a celor foarte scumpe (parfumuri) sau a produselor contrafacute (tigari, tricotaje, parfumuri). In aceste situatii, importatorii declara marfuri de o cu totul alta natura decat cele importate, valoarea in vama a marfurilor declarate in baza unor documente de achizitie fictive fiind mult inferioara marfurilor importate in realitate.

"Sistemul este facilitat de atitudinea functionarilor vamali, mai ales in cazul firmelor ale caror marfuri sunt selectate de sistemul informatic vamal pentru control pe culoarul galben (doar cu control al documentelor si liber de vama)", se arata in document.

Acest "culoar galben", pentru care este prevazut un sistem simplificat de control, este folosit intens de firmele care declara ca vor face vamuirea la un birou vamal de interior si nu la un birou de frontiera, ceea ce inseamna ca pe teritoriul Romaniei, pana la biroul vamal de destinatie, marfurile sunt declarate ca fiind in tranzit, sub sigiliu vamal.

"La biroul vamal de destinatie, functionarii vamali, prevalandu-se de faptul ca firma a mai avut importuri si nu comporta niciunul din indicatorii de risc selectati automat de sistemul informatic, selecteaza marfurile pentru control pe culoar galben, ceea ce implica exclusiv control documentar si liber de vama dupa plata taxelor vamale pentru bunurile declarate", arata sursa citata.

Folosindu-se de lacune legislative, functionarii vamali nu verifica insa nici macar daca autovehiculul de transport marfa "selectat" pentru culoarul galben se afla efectiv in curtea vamii sau daca mai are cumva sigiliul vamal.

"Deoarece legislatia vamala nu prevede in mod expres, pentru marfurile la care este necesar doar control documentar si liber de vama, caruia dintre functionarii vamali de pe fluxul de vamuire ii revine obligatia de a verifica daca TIR-ul se afla efectiv in curtea vamii la momentul depunerii documentelor si procesarii declaratiei vamale, daca TIR-ul mai are sigiliu vamal, daca acesta este intact sau este acelasi sigiliu care a fost aplicat la plecare de unitatea vamala, nici functionarul de la controlul documentar nu verifica aceste aspecte (prevalandu-se de faptul ca el are atributii de verificare exclusiv a documentelor) si nici functionarul de la liberul de vama (prevalandu-se de faptul ca el verifica doar daca declaratia vamala este corect intocmita si taxele sunt achitate)", se arata in raportul guvernamental.

Consecinta prezentata in document este ca un TIR avand ca marfuri declarate textile poate avea in interior de fapt tigari, iar cand soferul se prezinta cu documente vamale de tranzit la un birou vamal de interior, precum cel de la Brasov, fiind selectat pe un culoar galben de vamuire desi se afla sub sigiliu vamal, "nimeni nu se va deplasa in curtea vamii pentru a constata daca TIR-ul exista, daca mai are sigiliu vamal, daca sigiliul este intact si daca este acelasi sigiliu aplicat de unitatea vamala la plecare. Astfel, este posibil ca marfurile nedeclarate sa fi fost demult sustrase in timp ce TIR-ul se afla in tranzit, prin ruperea sigiliului vamal, sau TIR-ul sa nu se fi aflat niciodata in vama, fiind prezent doar reprezentantul firmei cu documentele.

"In acest fel este lipsita de orice eficienta metoda de supraveghere vamala, pentru ca nimeni nu se oboseste sa verifice la destinatie sigilarea", este chiar concluzia autoritatilor.

Documentul prezinta in acest caz si un exemplu concret de evaziune, in care un importator declara in vama ca aduce 20.000 litri de apa minerala din Brazilia, in bidoane de cinci litri in valoare totala de 18.000 euro, dar in realitate doar 5.000 de litri sunt apa minerala, restul fiind alcool etilic rafinat. Pentru apa minerala, taxa vamala este de 9,6% (1.728 euro) aplicata asupra valorii in vama, astfel ca importatorul achita in acest caz o datorie vamala de 6.463 euro incluzand toate taxele vamale si TVA.

Daca insa 15.000 litri din cantitatea totala de apa minerala declarata reprezinta de fapt alcool etilic rafinat, taxa vamala care ar trebui aplicata este de 2.880 euro, iar acciza s-ar ridica la 108.000 euro, astfel ca importatorul ar trebui sa achite o datorie vamala de 142.406 euro incluzand toate taxele vamale, acciza si TVA.

"Fata de cele declarate, in conditiile in care marfa declarata de importator ar fi fost verificata de organele vamale si impozitata corect, diferenta de taxe ar fi fost de 135.943 euro", se arata in raportul elaborat de autoritatile statului, cu observatia ca aceasta suma rezulta din cantitatea de alcool etilic analizata ca exemplu, de 15.000 litri, care este una "nesemnificativa" deoarece poate fi transporata intr-o cisterna de capacitate medie, evaziunea fiscala putand fi astfel cu mult mai mare la un singur transport.

In raport sunt prezentate si alte exemple de evaziune fiscala,
precum declararea utilizarii produselor accizabile ca materii prime pentru fabricarea de produse care nu sunt purtatoare de accize si existenta pe teritoriul national a unor "fabrici clandestine mobile" de produse accizabile, in special in cazul tigaretelor si al producerii si imbutelierii bauturilor alcoolice, legislatia in vigoare lasand la "latitudinea factorului uman" modul in care sunt verificate neregulile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5693 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Risk Management (Marţi, 31 iulie 2012, 18:18)

  Atpharael [anonim]

  Desi Risk Managementul ar trebuii sa reprezinte instrumentul principal de lucru al autoritatiilor vamale(pentru ca este prevazut expres in legislatia europeana), acest lucru nu se intampla. Cei ce ce fac analiza de risc si selectia pentru control sunt numai sefuleti(sefi de punct, sefi tura) este un domeniu SF pentru ei :). Acest lucru este tolerat de varful ANV, dupa ce au avut probleme serioase cu un Compartiment Analiza de Risc dintr-un mare birou vamal, dar in final au reusit sa il destructureze.
  P.S Intrebati-l pe dl.Fronea ce este AR si va veni cu tone de materiale preluate de afara :)
  • +1 (1 vot)    
   coruptie.....si incompetenta generalizata.... (Miercuri, 1 august 2012, 7:44)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Atpharael

   Asa-i toata administratia din Romania, asa este in toate institutiile centrale si locale, indiferent de domeniu, de sus pana jos.
   Toata admisnistratia este plina de persoane incompetente, rubedenii ale politicienilor de toate culorile politice.....
   Competenta si onestitatea nu-si au locul in administratia romaneasca.
   Zeci de ani ne vor trebui (daca chiar se va intampla vreodata?!) pana la curatarea adminsitratiei de clientela incompetenta si politizata....
   Responsabilitatea este a clasei politice, corupte si plina de politruci incompetenti, dar cu bani, adunati de partidele politice .... o adevarata fauna....
   Cum este clasa politica, asa este si Romania....
  • +1 (1 vot)    
   Risk management la vamesii anlafabeti?! (Miercuri, 1 august 2012, 8:22)

   costica [anonim] i-a raspuns lui Atpharael

   Vamesiii din vamile Romaniei sunt angajati pe pile, nu pe competenta, crezi ca stiu ei ce-i ala RISK Management, ei sau sefii lor?1
   Or fi avand metoda ca procedura de lucru, dar ma indoiesc eu ca stiu ei sa o aplice, nu cred ca se practica sa ceva in vamile romanesti.....
   Vamile Romaniei sunt sursa de bani pentru cei descurcareti, pentru "baietii destepti" ai vamilor, numai uitandu-te la proprietatile lor(viloaie a la Hollywood, masini de lux....) vezi coruptia din vami...
   Si ma indoiesc eu ca Guvernul Ponta va face "ceva" cu acest Raport despre vami, de parca pana acum nu stiau ce se intampla in vamile Romaniei...
   Presa a descris toate matrapazlacurile din vami, numai ca numele implicate mergeau pana sus..... La fel si acum, pana mai ieri Ponta si ai lui acuzau vechiul guvern ca il tine pe Blejnar coruptul ca sa aduca bani la partid din vamile si din evaziunea din Romania, dar ce de-acum incolo nu va fi la fel?
   Unde se vor duce banii, ca nu vor mai merge la PDL?!
   Vor merge spre USL !!
   Aceeasi Marie cu alta palarie.....
 • +1 (1 vot)    
  Si nu se va intampla nimic..... (Miercuri, 1 august 2012, 8:28)

  simferopol [anonim]

  Ce se mai aude de vamesii ridicati cu elicopterele? Regina, cine e ?
 • 0 (0 voturi)    
  adica "structurile abilitate" nu stiau? (Miercuri, 1 august 2012, 9:55)

  MG [utilizator]

  adica "structurile abilitate" nu stiau?
  Stiau toti romanii, toti turcii, sirienii, israelienii, egiptenii, irakienii si iranienii si nu stia guvernul?

  Hai mai las-o...
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte bine ! (Miercuri, 1 august 2012, 18:22)

  Jenica [anonim]

  Excelent ! Cand aud "accize", "taxe", "contributii", ma apuca nervii ! Eu fumez doar tigari aduse de la Moldova, muncesc doar la negru, fara urma de contract, prefer sa beau tuica de la producatorii locali, totul in scopul ca Fiscul sa nu obtina decat, eventual, putina <cenzurat, dar rimeaza cu "cuie">. Din pacate achit TVA la tot ce cumpar, dar incerc pe cat posibil sa o sar si pe asta. NU MAI ACHITATI NIMIC ! Daca tot romanul va refuza sa achite TVA, ne vor baga pe toti la puscarie ? GREVA FISCALA ! ZERO LEI LA BUGET, CA SI ASA NU FAC NIMIC DE BANII ASTIA !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by