Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea de venituri obtinute in acest an din vanzarea imobilelor aflate in administrarea Regiei Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS), de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei, dupa ce majortatea licitatiilor organizate de regie pana in prezent au esuat, in lipsa de ofertanti, informeaza Mediafax. Modificarea a fost aprobata la sfarsitul lunii iulie.

Potrivit estimarilor initiale, in bugetul de stat pentru 2012, ar fi urmat sa intre anul acesta 706 milioane lei, suma obtinuta din vanzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmand astfel sa creasca de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut, arata agentia de presa adaugand ca la momentul elaborarii proiectului de buget, surse guvernamentale au confirmat ca suma reprezinta estimarea privind incasarile din vanzarea imobilelor RA-APPS.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a aprobat un buget de venituri si cheltuieli pentru acest an al RA-APPS care prevede venituri de doar 296,2 milioane lei din vanzarea imobilelor, diferenta aparand in contextul in care regia a lansat din primavara acestui an mai multe licitatii deschise cu strigare, dar nu a reusit sa vanda decat foarte putine proprietati, in lipsa de oferte.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vanzare a fost aprobata de Executiv la finele anului trecut, dar primele imobile ofertate nu au inclus active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf si Mara, autoritatile precizand ca acestea urmeaza sa fie scoase la vanzare ulterior.

Reprezentantii mai multor companii imobiliare au estimat la 85-90 milioane de euro valoarea celor 600 apartamente din Bucuresti pe care RA-APPS le va scoate la vanzare prin licitatie cu strigare, cele mai scumpe fiind trei locuinte din imobile aflate pe bulevardul Kiseleff, fiecare cu preturi estimative de circa 310.000 de euro. Mediafax arata ca multe dintre imobilele ofertate au mai fost insa scoase la vanzare de RA-APPS si in anii anteriori, fara succes.

Regia Protocolului de Stat detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora, carora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.