- Crin Antonescu: Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala
"Sunt presedintele in functie, presedinte interimar intr-o situatie politica speciala. Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala, pentru ca Guvernul are un program politic, are angajamente si viziune, iar criza politica care sper sa se termine la finalul acestei luni nu influenteaza, nu afecteaza aceasta discutie", a explicat presedintele interimar.
"In al doilea rand, Constitutia Romaniei da presedintelui rolul reprezentativ si politic. Presedintele nu este seful Guvernului, seful Guvernului este prim-ministrul", a adaugat Crin Antonescu.
- Erik de Vrijer, seful misiunii FMI: Suntem ingrijorati de impactul situatiei politice asupra economiei
Seful misiunii FMI a salutat intentia oficialilor romani de a-si mentine angajamentele cu institutiile financiare.
"In ultimii ani, Romania a facut progrese in a-si reveni din criza financiara de acum cativa ani si economia a facut progrese in sensul stabilizarii inflatiei, situatiei bugetare dar agitatia politica curenta din tara si-a spus cuvantul asupra economiei si a afectat totodata increderea, iar acest lucru poate fi observat in comportamentul ratei de schimb valutar - deprecierea leului-, cu efecte asupra finantarii economice si, intr-un final, asupra cresterii economice. Credem ca este important ca guvernul sa se concentreze asupra prioritatilor macroenomice si sa implementeze politici bugetare solide si reforme care vor permite economiei sa creasca mai repede decat acum", a mai precizat Erik de Vrijer.
O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.
Misiunea FMI se va incheia pe 13 august. Cea de-a sasea revizuire va fi prima condusa de olandezul Erik de Vrijer, care l-a inlocuit in vara pe americanul Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Romaniei in ultimii trei ani.
Premierul Victor Ponta a declarat recent ca Romania ar trebui sa continue relatia de colaborare cu Fondul Monetar International si sa mentina si anul viitor un acord de tip preventiv cu aceasta institutie financiara.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.
In urma cu cateva saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.
Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.
no shit !
zis political craisis, dont influiens zi negosieishan, because ( pronuntat in queen's engleish)
aplauze !
i houp hi'l bi sun aut !
jos clica lui ilici !
Minciuna sfruntata si continua in care se balacesc acesti maimutoi va inceta odata cu eliminarea lor din viata publica dupa alegerile generale din toamna.
Sa speram ca nu ne vor duce linga Grecia pana atunci.
Intr-un climat normal, seful statului ar fi dat aceleasi semnale (idei de politica externa) convenite in prealabil cu BNR si Guvern, ca asa da bine.
Cei de la FMI trebuie sa se tina de acest protocol, pentru ca ei respecta regulile jocului....
Adică dacă preşedintele se numeşte C. Antonescu este şeful statului, dacă se numeşte T.Băsescu, nu.....
"We need a president which can actually" - "which" aici este folosit incorect. In cazul persoanelor se folosete "who". Eu recunosc ca nu "stiu" engleza, desi o vorbesc si incerc sa nu ma arunc ca berbecul undeva unde stiu ca nu stiu.
Noi avem "privilegiul" sa practicam si exersam engleza zilnic si sa incercam sa imbunatatim cunostintele noastre de engleza. Antenescu nu prea are aceasta posibilitate, mai ales ca el sta toata ziua la latrinele tv, unde nu engleza, ci alte limbi se folosesc...
Cu alte cuvinte : " Nu-mi spuneti mie d-astea. Fraierul de Ponta raspunde de asta. Plangeti la el, nu la mine. Hai, ca ma grabesc. "
..ar trebui sa nu duci grija ''atributiilor presedintelui'',in scurt timp vei face o plimbare la Tulcea cu ''pluta''.
Penibil.
Nu are nicio treaba cu o functie de importanta celei prezidentiale.
Se pare ca invatarea englezei dupa standardele PSD a fost o clauza pentru aderarea la USL.