Grecia ia in calcul reducerea pensiilor pentru a respecta angajamentele de austeritate luate fata de creditorii externi, iar scaderea ar putea varia de la 2-3% pentru pensiile mici pana la 15% pentru cele mai mari, au declarat surse apropiate situatiei, citate de cotidianul elen Kathimerini, transmite Mediafax.

Reducerea pensiilor ar face parte din efortul de a identifica economii de 11,5 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani. Creditorii externi au cerut economiile pentru a continua ajutorul financiar pentru statul elen.

"Nu exista solutii usoare. Eforturile noastre sunt concentrate pe evitarea oricaror reduceri pentru cei cu pensiile cele mai mici, dar, din pacate, acesta este cel mai numeros segment. Cheltuielile pentru pensii au fost limitate puternic, dar trebuie scazute si mai mult", a declarat, la un post de radio, ministrul Muncii, Yiannis Vroutsis.

Vroutsis ar trebui sa propuna, pana luni, liderilor celor trei partide din coalitia de guvernamant scenarii alternative pentru economisirea a peste 5 miliarde de euro la cheltuielile pentru pensii.

Potrivit surselor, taierile de pensii vor varia de la 2-3% pentru cele mai scazute si vor ajunge pana la 15% pentru cele mai mari. Va fi propusa, de asemenea, reducerea pensiilor suplimentare si a altor beneficii sociale.

O idee luata in calcul anterior, de crestere a varstei de pensionare, pierde teren, intrucat ar face mai dificla scaderea numarului de angajati din sectorul public, noteaza Kathimerini.

Guvernul de la Atena analizeaza si plasarea a circa 45.000 de angajati intr-o rezerva de forta de munca pentru urmatorii trei ani, perioada in care acestia vor primi salarii diminuate. In plus, 25.000 de contracte pe termen scurt nu vor prelungite, parte a planurilor de a reduce cu 150.000 numarul angajatilor publici pana in 2015.