Expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3 la 4%, relateaza Mediafax, care citeaza surse apropiate negocierilor.

"Un deflator mai mare va presupune si o inflatie mai mare la final de an fata de prognoza actuala a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal ca prognoza nu a incorporat anumite evolutii care se vor resimti in inflatie", au explicat sursele citate.

La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a evitat sa spuna daca Guvernul isi mai mentine pentru acest an tinta de crestere economica de 1,5% din PIB, mentionand doar ca prognoza de deficit bugetar nu va fi modificata.

In primul trimestru, PIB a scazut cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2012, insa a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In conditiile in care autoritatile au negociat inca de la evaluarea precedenta cresterea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, rectificarea bugetara nu va presupune ajustari in jos, ci doar redistribuiri intre ordonatorii de credite.

Potrivit surselor citate, expertii FMI sunt confortabili cu o alocare mai mare spre Fondul de rezerva al Guvernului, care a in anii anteriori a reprezentat o sursa de acoperire a arieratelor.

Draftul scrisorii de intentie va fi redactat in urmatoarele doua zile, iar la finele saptamanii vor fi negociate ultimele puncte pentru care nu s-a ajuns inca la un acord.

Expertii FMI au parcurs si cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o crestere economica de 2,5%, sensibil mai jos fata de estimarea anterioara a Comisiei Nationale de Prognoza, de 3,1%.