Economia franceza, puternic afectata de calvarul zonei euro, se indreapta spre recesiune, potrivit Bancii Frantei, ale carei previziuni sunt de rau augur pentru guvern, in momentul in care incearca sa realizeze un buget pentru 2013 deja complicat, relateaza AFP.

Banca Frantei (BdF) a anuntat miercuri ca estimeaza un recul al produsului intern brut (PIB) de 0,1% in trimestrul trei, care urmeaza unei reduceri de acelasi ordin deja anticipata pentru al doilea trimestru.

Daca aceste previziuni revin realitate, Franta, cu doua trimestre consecutive de contractie a economiei, va reintra oficial intr-o recesiune pe care nu a mai cunoscut-o din primavara lui 2009.

Institutul national de statistica (Insee) va publica marti prima sa estimare pentru trimestrul II, o cifra foarte asteptata de guvern, de pietele financiare si de partenerii Frantei din zona euro.

In primul trimestru, economia Frantei stagnase, dupa ce afisase o crestere onorabila de 1,7% anul trecut.

Aceasta neta incetinire a economiei complica ecuatia bugetara a executivului, al carui obiectiv este aducerea deficitului public la 4,5% din PIB in 2012 si la 3% in 2013, pentru a respecta angajamentele europene ale tarii.

In fata acestei situatii, Parlamentul reunit in sesiune extraordinara a votat deja la finele lui iulie o rectificare a bugetului 2012 care prevede 7,2 miliarde de euro in cresteri de impozite si 1,5 miliarde de euro din inghetarea cheltuielilor.