Reprezantantii FMI, ai CE si ai BM le-au precizat parlamentarilor din Comisia de buget-finante ca nu sunt deocamdata de acord cu scaderea TVA la 9% pentru alimentele de baza sau impozitarea progresiva a veniturilor in trei trepte, deoarece s-ar ajunge la un deficit bugetar de peste 3% din PIB, relateaza agentia Mediafax, care citeaza surse din Comisia Europeana.

Sursele citate au declarat ca oficialii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale ar fi respins deocamdata propunerile Guvernului Ponta privind reducerea TVA la alimentele de baza la nivelul de 9%, dar si introducerea cotelor de impozitare diferentiata pentru veniturile populatiei.

Motivatia ar fi aceea ca s-ar depasi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB impus de reglementarile europene, au mai precizat aceleasi surse.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma in luna iulie ca bugetul pentru 2013 va include cu siguranta TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an.

Premierul Victor Ponta anunta in luna mai ca Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma sa fie introdus de la 1 ianuarie 2013 daca USL va castiga alegerile din toamna.

Guvernul a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetara.

Expertii FMI aflati la Bucuresti au parcurs si cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o crestere economica de 2,5%, sensibil mai jos fata de estimarea anterioara a Comisiei Nationale de Prognoza, de 3,1%, au declarat surse apropiate negocierilor cu institutia financiara.