INTERVIU VIDEO Erik de Vrijer, FMI: Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 14 august 2012, 20:41 Economie | Finanţe


Erik der Vrijer
Foto: Hotnews
​Erik de Vrijer, seful misiunii FMI de evaluare, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca nu a discutat propuneri specifice ale Guvernului pentru schimbarea cotei unice de 16%, dar daca guvernul vrea sa o modifice, "nu trebuie ca acest lucru sa duca la o scadere a veniturilor, pentru ca nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist". Erik de Vrijer spune ca noul Cod al Muncii si legea Dialogului Social reprezinta un progres si "este important sa nu anulam acest progres inregistrat pana acum".

 • Despre schimbarea taxelor: schimbarile in regimul fiscal nu trebuie sa fie foarte dese

Reporter: Ati discutat cu guvernul roman vreo schimbare in codul muncii sau in legislatia conexa?
Erik de Vrijer: Am discutat Codul Muncii si legea pentru dialog social. Ceea ce am convenit cu guvernul este ca aceste legi sunt inca noi, deci trebuie sa asteptam o vreme sa vedem care sunt efectele. Am convenit cu guvernul ca, deja, Codul Muncii a dovedit un progres semnificativ in functionarea pietei muncii. Si ceea ce am subliniat mereu in cazul legii pentru dialog social este sa ne asiguram ca este consistenta cu conventiile fundamentale ale Organizatiei Internationale a Muncii.

In rest, credem ca aceste legi reprezinta un progres si este important sa nu anulam acest progres inregistrat pana acum.

Reporter: In cazul taxelor, un subiect fierbinte in orice tara, ati discutat cu guvernul vreo schimbare a cotei unice, probabil anul viitor?
Erik de Vrijer: Nu, nu am discutat propuneri specifice in privinta cotei unice. Inteleg ca exista unele idei care circula pe aceasta tema. Ceea ce am sublinia este ca FMI nu are o preferinta anume in pentru o cota unica sau pentru o impozitare progresiva. Ambele au avantaje si dezavantaje si este la latitudinea tarii ceea ce trebuie sa decida. Totusi, vrem sa subliniem ca schimbarile in regimul fiscal nu trebuie sa fie foarte dese, pentru ca determina multa instabilitate si face dificil pentru investitori, dar si pentru gospodarii sa estimeze care va fi situatia lor pe viitor.

In al doilea rand, avand in vedere cat limitarile financiare ale bugetului, trebuie avut in vedere cat de important este sa investesti in educatie, in sistemul de sanatate, intr-o infrastructura buna, asa incat, daca se schimba taxa, nu trebuie ca acest lucru sa duca la o scadere a veniturilor. Daca scade venitul, acest lucru va avea efecte asupra deficitului si atunci trebuie sa reduci cheltuielile. Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist - ar duce la un mare deficit si la multe probleme.

Reporter: Dupa cum ati spus mai devreme, in conferinta de presa, daca guvernul va alege sa introduca o impozitare progresiva cu impozite sub nivelul de 16%, va aparea nevoia unor impozite de peste 16%.
Erik de Vrijer: Ceea ce discutam este ipotetic, deoarece nu am discutat cu guvernul pe aceasta tema si ca atare nu are prea multa relevanta. Dar daca acum aveti o cota unica de 16% si reduceti veniturile din impozitul pe venit, dorind sa mentii echilibrul bugetar, trebuie sa gasesti venituri din alte surse sau trebuie sa reduci cheltuielile. Acestea sunt optiunile, pentru ca nu poti sa te imprumuti pentru a plati pentru a acoperi scaderea veniturilor care rezulta astfel.

Reporter: Cat timp ar trebui sa fie supusa dezbaterii publice o schimbare majora precum cea a cotei unice?
Erik de Vrijer: Romania a iesit din criza financiara cu multe eforturi si costuri. A fost inregistrat un progres foarte bun in reducerea inflatiei, reducerea deficitului bugetar, reducerea vulnerabilitatilor externe. Acum, cresterea este inca slaba si cred ca este foarte important ca atentia sa fie indreptata catre reforme structurale, pentru a intari cresterea.

Unul dintre elementele necesare pentru o crestere economica solida este sa ai un bun climat pentru investitii si afaceri. Si un ingredient important in acest sens este ca legile sa nu se schimbe foarte des sau sa se schimbe doar din motive intemeiate. Deci unul dintre lucrurile pe care le-am subliniat in concluziile noastre este ca acum este momentul propice pentru pregatirea normala, bine conceputa a legilor, mai degraba decat pentru masuri de urgenta, ad hoc, de schimbare a legilor.

Daca vrei sa schimbi regimul fiscal, cred ca ar fi nevoie mai intai sa ai consultari adecvate cu experti, cu partile implicate, sa desfasori analize cantitative de impact si doar daca esti convins ca este o masura care va ajuta economia si oamenii mai mult decat ii va costa pe acestia, poti sa mergi mai departe. Dar decat sa discutam despre idei care circula - si mereu exista idei care circula in privinta economiei - noi salutam hotararea guvernului sa abordeze in mod serios politica economica si sa se concentreze asupra implementarii programului sau economic.

 • Despre reforme: Acum este timpul pentru actiune
 
Reporter: Vorbind despre reforme structurale, ce senzatie aveti despre dorinta Romaniei de a continua aceste reforme? E deja a doua vizita a dumneavoastra aici...
Erik de Vrijer: Prima data eram doar in vizita, de aceasta data chiar lucrez. Am avut discutii bune cu vicepremierul, ministrul de Finante, ministrul Economiei, ministrul Transporturilor si credem ca exista un veritabil angajament de a face ca sectorul intreprinderilor publice sa contribuie mai mult la cresterea economica, sa-i imbunatateasca  performanta. Nu avem o idee apriori despre cum sa fie realizat acest lucru, puteti sa-l faceti imbunatatind managementul acestor companii, permitandu-le sa aplice preturi care sa le acopere costurile - in cazul sectorului energetic, de exemplu, sau prin privatizare.

Privatizarea are in unele cazuri avantajul de a importa capital sau tehnologie. Credem ca, desi ritmul reformelor structurale a fost mai degraba lent pe parcursul ultimilor ani, in acelasi timp guvernul a continuat, intr-un fel, pregatirile pentru astfel de reforme. Iar acum, in cazul Transgaz sau in cazul Oltchim, de exemplu, aceste pregatiri au ajuns in punctul unde chiar poti sa faci ceva. Iar la urma urmei pregatirile sau discutiile nu ajuta economia, actiunea este necesara. Acum este timpul pentru actiune.

Reporter: Dupa cum ati spus, privatizarea a fost amanata in mod repetat de toate guvernele, in ultima vreme. Ce masuri va lua FMI daca guvernul va amana in continuare si ceea ce ati convenit pe parcursul acestei misiuni?
Erik de Vrijer: Actiunile preliminare in cazul privatizarii Transgaz sau Oltchim sunt un semnal foarte bun ca guvernul este serios in legatura cu politica sa economica si ca face progrese. Din moment ce exista aceste actiuni preliminare, ne asteptam sa faca aceste lucruri inainte sa discutam analiza evolutiilor in board. Acest lucru ne va permite sa mergem la board. Si daca nu exista aceste lucruri, va trebui sa amanam sedinta board-ului. Dar este o chestiune ipotetica, am avut discutii bune cu guvernul si ne asteptam sa faca aceste lucruri, pentru ca fac parte din programul sau.

 • Despre stoparea investitiilor: Mai bine termini zece lucruri decat sa ai 100 de lucruri neterminate

Reporter: Multe investitii au fost reduse pentru a atinge tinta de deficit. Stiu ca FMI a cerut in mod repetat prioritizarea investitiilor, dar exista multe semnale de la companii ca platile au fost sistate si ca banii au disparut de pe piata. Cum poate fi rezolvata acesta problema?
Erik de Vrijer: Inainte de toate, sa fim de acord ca Romania are mare nevoie de investitii publice, mai ales in infrastructura - sosele si multe alte lucruri. Dar, ca orice alta tara, are mijloace limitate. Pentru ca aceste mijloace limitate sa fie utilizate cat mai bine, decat sa fie distribuite cate putin in foarte multe directii, asa incat fiecare sa avanseze foarte, foarte incet, mai bine spui ca unele lucruri sunt foarte importante pentru economie, iar altele sunt mai putin. Iar resursele sa fie indreptate catre proiectele prioritare.

Am cerut acest lucru deja guvernului, iar el a facut un inventar al tuturor proiectelor si a formulat criteriile pentru a spune ce e si ce nu e prioritar. Iar apoi va continua facand eforturi, punand energie si bani in proiecte, incercand sa le finalizeze pe cele care sunt mai importante si sa le taie pe celelalte. Mai bine termini zece lucruri decat sa ai 100 de lucruri neterminate.

Reporter: Dar ce spuneti de decizia de a taia investitii mari precum soselele majore care leaga Romania de UE? Pentru ca avem semnale de la companiile care lucreaza la acestea ca platile au fost sistate in ultimele luni si ca se acumuleaza arierate si nimeni nu stie ce se va intampla?
Erik de Vrijer: Nu sunt la curent cu proiecte sau companii individuale, deci nu pot sa comentez pe aceasta tema. Faptul ca guvernul vrea sa faca alegeri pe baza prioritatilor cred ca este important. Soselele care leaga Romania de restul Europei sunt o prioritate, pentru ca este calea de a avea exporturi si comunicatii mai bune. Este o alta chestiune, cea a resurselor disponibile din partea UE, pentru a ajuta investitiile. In agricultura, aceste programe par sa functioneze destul de bine, dar  in alte zone exista probleme si Romania nu a fost capabila sa mobilizeze banii disponibili de la Bruxelles in masura in care ar fi putut. Este important sa accelereze eforturile.


 • Despre atragerea fondurilor europene: 3% nu e rau pentru o tara foarte bogata, dar nu e bine pentru o tara care vine din urma


Reporter: Ati primit semnale de la guvern sau de la alte autoritati cu care ati discutat, in legatura cu schimbarea acestei atitudini privind fondurile europene?
Erik de Vrijer: Cred ca guvernul este preocupat si motivat sa imbunatateasca capacitatea si procedurile pentru a beneficia de aceste fonduri. Cred ca este un semn foarte incurajator. Dupa cum am mentionat in conferinta de presa, in acest moment vedem o crestere de circa 1%, iar pe baza tendintelor o crestere de 3% pe termen mediu - pana in 2016-2017. Cresterea reala ar putea fi mai mare, dar aceasta este rata prognozata in functie de tendinte. Iar aceasta se bazeaza pe absorbtia reala a fondurilor de la UE, pe climatul de afaceri real si pe politicile aplicate in mod real.

Este loc ce a creste aceasta rata. 3% nu e rau pentru o tara foarte bogata, dar nu e bine pentru o tara care vine din urma, urmareste convergenta cu restul Europei. Deci cresterea ratei este o provocare, iar guvernul este perfect constient de nevoia de a imbunatati eficienta investitia publica in Romania.

 • Despre situatia actuala a Romaniei: Criza politica va afecta si economia reala, speriindu-i pe investitori si afectand nivelul de incredere

Reporter: Stiind Romania mai bine decat multi politicieni romani, dupa doua saptamani petrecute aici, care sunt, in opinia dumneavoastra, principalele obstacole in revirimentul economic al Romaniei?
Erik de Vrijer: Principala provocare este obtinerea unei rate imbunatatite de crestere, care sa includa crearea de locuri de munca viabile, productive, care sa ofere si venituri bune si care sa fie insotite de cresterea productivitatii. Credem ca aceasta este principala provocare si ca se pot face unele imbunatatiri. Intai, la nivelul climatului de afaceri, sa fie mai primitor. Este, de asemenea important ca infrastructura sa devina mai adecvata pentru dezvoltarea economica, prin prioritizarea investitiilor publice de care am vorbit.

Este importanta reforma in sectoarele energetic si al transporturilor, asa incat sa aiba o contributie mai mare - in sectorul energetic, preturile sunt mici comparativ cu costurile, iar acest lucru trebuie ameliorat. El ar avea mai multe efecte - unul este ca va ajuta eficienta energetica, dar, mai important, va debloca investitii mari de care este nevoie pentru a dezvolta rezervele energetice din tara si pentru a extinde productia. Va ajuta la plata investitiilor necesare pentru sistemele de distributie - gaze, electricitate - in intreaga tara. Iar daca acest sector va deveni profitabil in masura in care ar putea sa devina, ar fi o sursa importanta de venituri pentru guvern. Iar cu aceste venituri ei ar putea sa investeasca, apoi, in educatie, sistemul de sanatate, infrastructura.

Acestea sunt motoare foarte importante de crestere economica. Performanta sectorului intreprinderilor publice, dincolo de energie si transporturi, poate fi imbunatatita prin management profesionist, mai multa transparenta, responsabilizarea autoritatilor, privatizare.

In cele din urma, am vorbit despre Codul Muncii si legea Dialogului Social, am abordat aceste chestiuni, dar sunt, probabil, probleme si mai mari pe care abia incepem sa le urmarim. Si salutam guvernul pentru ca a avut initiativa in aceasta privinta - probabil stiti mai bine ca mine, angajarea este o problema pentru absolventi care-si cauta de lucru, pentru oamenii mai varstici care vor sa-si pastreze o slujba buna. In general, participarea la piata muncii, numarul persoanelor de 18 si 65 de ani care sunt active pe piata de munca, raportat la total, este foarte redus in Romania comparativ cu alte tari europene.

Este important de analizat care sunt motivele pentru aceasta situatie si sa vedem ce imbunatatiri pot fi aduse politicilor pentru a aborda aceste probleme. Acum ca sunt puse in aplicare Codul Muncii si legea pentru dialog social, acesta este urmatorul pas - sa vedem care sunt adevaratele probleme de pe piata muncii asa cum le resimt oamenii si sa vedem cum pot fi rezolvate. Lucru care ar ajuta, de asemenea, cresterea economica. Pe masura ce creste rata de participare la piata muncii, vor fi mai multe slujbe la dispozitie, ceea ce va ajuta cresterea economica.

Reporter: Romania este in mijlocul unei crize politice. Care este mesajul dumneavoastra pentru politicienii romani?
Erik de Vrijer: Nu avem un mesaj dedicat pentru politicieni, dar privind economia constatam ca aceasta situatie politica taxeaza economia. Are un cost economic. Se vede cel mai bine in indicatori precum cursul de schimb sau rata dobanzii. Dar va afecta si economia reala, speriindu-i pe investitori si afectand nivelul de incredere. Deci mesajul este ca noi speram ca situatia politica sa se normalizeze cat de curand posibil, asa incat economia sa treaca din nou la munca.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7175 vizualizari

 • +26 (26 voturi)    
  USL poate (Marţi, 14 august 2012, 21:01)

  Ion [anonim]

  USL poate oorice in tara asta. Poate sa schimbe presedentii celor doua camere, desi este neconstitutional, poate sa suspende presedintele fara temei legal, poate sa ignore si chiar sa schimbe rezultatul referendumului. Un singur lucru nu prea poate sa administreze tara asta intr-un mod care sa o duca spre prosperitate.
 • +26 (28 voturi)    
  De ce? (Marţi, 14 august 2012, 21:04)

  Unu-2 [utilizator]

  De ce politicienii romani nu pot comunica asa direct si deschis? De ce trebuie sa ne explice "analisti" sau "jurnalisti" de multe ori "pe surse" ce se intimpla cu noi?
  Poate ar trebui angajati in administratia romaneasca niste straini, si macar pe partea de comunicare.
  O sa auzim apoi varianta guvernului, complet diferita, sint convins 101%.
  • +4 (4 voturi)    
   politicienii romani ,promisiuni (Miercuri, 15 august 2012, 11:50)

   ela [anonim] i-a raspuns lui Unu-2

   Politicienii romanii,au nevoie de voturi si ,,aburesc,, pensionarii,si pe cei informati de Antene,pentru voturi.
   PROMISIUNI,MINCIUNI. care ies la iveala.
  • +3 (3 voturi)    
   succint (Miercuri, 15 august 2012, 13:15)

   liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui Unu-2

   intr-adevar de la zicerea lui plesu "nu vreau sa inlocuiesc un berbec cu 2 gaste" asta este cea mai elocventa declaratie.
 • +27 (29 voturi)    
  Domnule Erik de Vrijer, (Marţi, 14 august 2012, 21:04)

  V. Val [utilizator]

  Sigur ca va este greu sa intelegeti carcaletele socialisto-liberalo-mafiot cu iz de Moscova pe fond de Dambovita. Nu cereti claritate si logica acolo unde nu-i decat abureala si interese obscure.
 • +21 (25 voturi)    
  WELL DESERVED... (Marţi, 14 august 2012, 21:10)

  VOCEA_MINORITARULUI [utilizator]

  Dear Mr. de Vrijer,

  Thank you for sending the right message to the Government led by Mr. Ponta. My only observation is related to the term "socialist" you used in this case; it's a mild word. I strongly believe this Government has real stalinist roots and represents a real threat to liberalism and to civilized markets.
  There are incredible discrepancies between what they say and what they do.
  We, honest citizens, count much on your permanent control on any deviation from democratic rules that might occur.

  Many thanks
  • +14 (16 voturi)    
   ... (Marţi, 14 august 2012, 21:19)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui VOCEA_MINORITARULUI

   Mai exista oameni in tara asta,
   care nu se uita numai la antene.
   • +10 (12 voturi)    
    Daca imi permiteti... (Miercuri, 15 august 2012, 7:50)

    CONU' [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    ...o completare: exista si oameni care nu se uita deloc la antene. Dauneaza grav sanatatii .
  • -2 (4 voturi)    
   nu e bine sa ne controleze fmi si nu stiu ce banci (Miercuri, 15 august 2012, 11:28)

   gogoasa [anonim] i-a raspuns lui VOCEA_MINORITARULUI

   nu e bine sa vina control din afara in treburile noastre. daca nu suntem in stare sa ne rezolvam problemele interne, suntem buni de sclavi pentru marile puteri. mai judecati nitel. cu disperarea nu rezolvati nimic si sa va plangeti afara. avem o istorie care ne-a aratat si ne arata cat de mult a fost ajutat acest popor de catre alte natii.
   • +4 (4 voturi)    
    alegere (Miercuri, 15 august 2012, 15:29)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui gogoasa

    Pai se pare ca nu suntem in stare sa ne rezolvam problemele interne.
    Decat sa controleze tara USL-ul si mafiotii care il sustin, mai bine sa o controleze UE.
    Si sunt de acord cu tine ca decat sa ne controleze tara UE mai bine sa o controleze romanii, dar oamenii ca mine si ca tine, nu mafiotii de la putere.
  • -2 (2 voturi)    
   Voice of a traitor (Miercuri, 15 august 2012, 14:27)

   padre_cosmin [utilizator] i-a raspuns lui VOCEA_MINORITARULUI

   IMF(FMI) doesn't want other countries to thrive, they want us to be their milking cow and they have something to milk from us, our resources and our land becouse we took care about our industry so we have none of it. I wish you a happy " Die well you "basist" Romanians " who still think that foreign politicians want what is good for us. Those politicians who think that foreign politicians and foreign companies want us to thrive are traitors or stupid. So was Adrian Nastase who sold and destroyed so many companies, so was CDR Government, so was Basescu-Boc Government and nou USL Government. It is time for the real people to stand up and teach our politicians and foreign economic hitmen a lesson they will never forget!!!
   • 0 (0 voturi)    
    nu ai cu cine (Joi, 16 august 2012, 11:21)

    seb75 [utilizator] i-a raspuns lui padre_cosmin

    Nu poti vorbi de libertate unora care s-au nascut sclavi. Nu exista la ora asta niciunul in politica care sa fie roman liber. Toti sunt vanduti intr-un fel sau altul banilor si/sau strainatatii.
    Pentru a redeveni liberi tb sa reincepem sa consolidam o noua generatie care sa puna mai presus tara in fata intereselor personale, si sa fie in stare sa gandeasca un viitor pt o Romanie independenta nu una aservita FMI, BM, UE, SUA, Rusia...
 • +12 (14 voturi)    
  schimbarea cotei unice (Marţi, 14 august 2012, 21:30)

  Pop Radu [utilizator]

  Eu zic sa introduca acest sistem de impozitare progresiv ca sa pota fura mai mult de la oamenii care lucreaza si sa dea la leprele de bugetari care stau degeaba.
  • +4 (6 voturi)    
   Nici macar nu furi mai mult (Miercuri, 15 august 2012, 9:47)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Pop Radu

   Doar ii obligi pe cei cu venituri mai mari sa gaseasca portite prin care banii aia sa nu mai fie salariu. Sa fie bani negri, sau dividende la firme din tarile calde, sau pfa, sau orice alta modalitate de a eluda plata taxelor. Deja cu cei 16%, 45% din cheltuielile cu angajatul se duc la stat si 55% la angajat.
 • +14 (14 voturi)    
  struto-camila (Marţi, 14 august 2012, 21:39)

  stefan2008 [utilizator]

  In sfarsit cineva explica struto-camila!
  • +7 (7 voturi)    
   struto-camila pe teren (Miercuri, 15 august 2012, 1:32)

   Harold [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   Inchiderea TVR Cultural: aplicam principii liberale (redresare economica) acolo unde ar trebui sa fim principial de stanga (cultura ar trebui subventionata - vezi muzee, teatre etc. care n-ar supravietui, cel putin in partea asta de lume, fara o subventie bugetara).

   n.b. oare de ce nu exista si un FMI al Culturii??
 • -11 (15 voturi)    
  O sa nenoroceasca si Romania (Marţi, 14 august 2012, 22:43)

  ploiesteanu [utilizator]

  asa cum a facut in toate tarile pe unde "a ajutat" FMI-ul. Recesiunea continua.
  • +10 (12 voturi)    
   Da' ce credeai? (Miercuri, 15 august 2012, 1:09)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Ca te scot poanta si cu antenescu din recesiune? Nu se dadeau ei mari cand erau in opozitie ca nu o sa mai asculte de FMI si alte organizatii de genul asta? Si acum ce fac ei? Sunt ca niste catelusi si se gudura frumos pe langa orice delegatie de la FMI si BM.

   Minciuni, minciuni si .. minciuni. Asta o sa aveti parte in viitor. Si circ, ca asta va place cel mai mult.
   • -3 (3 voturi)    
    la voi cei din fmi sunt nationalisti din ce vad (Miercuri, 15 august 2012, 11:35)

    gogosica [anonim] i-a raspuns lui Alius

    din cate vad eu nu prea aveti minte. ridicati fmiul la rang de biserica. sunteti dusi cu capul. bine zic unii, la capete patrate asa conducere merita, gen ponta si antonescu.
  • +2 (2 voturi)    
   s-au nenorocit singure (Miercuri, 15 august 2012, 15:39)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Ne nenorocim singuri cu prea multe masuri sociale si ca ne intindem mai mult decat ne ajunge plapuma.
   Vorba lui Margaret Thatcher: "socialismul este minunat pana cand se termina banii imprumutati".
   Democratia genereaza inevitabil masuri socialiste pentru castigarea voturilor. Aproape toate statele democratice cheltuiesc mai mult decat consuma.
   Exista idei alternative la sistemul democratic dar inca nu au fost incercate, un exemplu este la www.seasteading.org
 • +10 (12 voturi)    
  Punctul pe i (Miercuri, 15 august 2012, 0:11)

  marianul [anonim]

  Dl. Erik de Vrijer a pus punctul pe i: "Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist".
  Acuma se vede f. bine scopul USL-ului: nu binele tarii ci Basescu si implicit justitia, scapa de marinar si asa pun mana pe justitie.
  • -3 (3 voturi)    
   halal logica (Miercuri, 15 august 2012, 11:37)

   gogosica [anonim] i-a raspuns lui marianul

   da ce ma, babasescu e justitia? esti dus cu capul nene. pot sa vreau niciun politician care sa ma "reprezinte"? si mai ales multimea de prosti.
 • -3 (3 voturi)    
  nu a zis nici asta nik (Miercuri, 15 august 2012, 9:27)

  Neagu Mihai [anonim]

  Deci citesc cum ca am discutat si ca ar fi ok ca romania sa faca si ca e momentul oportun.

  Dar inteleg din tot articolul ca zice: "nu pot sa discut un caz in desfasurare" exact ca si politia :)))))

  Patetic.

  Frau liber la hoti de orice fel in tara asta!
 • +6 (6 voturi)    
  lui copy si cacarau (Miercuri, 15 august 2012, 9:58)

  hmara [utilizator]

  Dragii mei incompetenti, inca un tip mult mai istet ca voi si cu experienta in spate spune ca o struto-camila este buna doar pentru studiu anatomic sau pentru circ. Nu functioneaza si nu va functiona. Dar voi cum sinteti capete patrate si inventati roata, veti intelege doar dupa inevitabilul colaps al asocierii contra naturii pe care o aveti. Asta numai dacac vajnicul pnl nu si-a schimbat doctrina. Ma tem ca da. A ramas doar cuvantul " liberal" , pentru prosti.
 • +4 (4 voturi)    
  ? (Miercuri, 15 august 2012, 10:22)

  Dan [anonim]

  Dar parca astia spuneau ca au discutat deja cu FMI despre TVA ce sa inteleg acum ca nu? Distinsul spune clar ca nu a discutat mimic despre TVA deci clar cineva minte cu nerusinare ... Ma intreb oare cine?
 • +3 (3 voturi)    
  ca la noi la nimeni (Miercuri, 15 august 2012, 10:53)

  sosuhno [utilizator]

  Insasi notiunea de USL, uniunea urmasilor liberalilor ( cred ca se rasucesc in mormant) cu urmasii comunistilor este anormala. Sunt socialisti sau liberali? La noi se poateeee!
  A venit Americanu'. Antonescu a dovedit , cu acest prilej ( ce-i drept ulterior l-a "ajutat" Iliescu), ca nu-i destept. Nu are cultura politica, vocatie, nu se gandeste la binele Romaniei. Vorbeste fara sa gandeasca. A venit Americanu' sa-l ajute pe Basescu? Pe Basescu , cunoscut pentru ca dadea mereu cu bata-n balta, in relatiile cu strainatatea??
  Daca se dadea verdictul , privitor la Referendum, pe 5-6 august, poate ar fi fost liniste. Ponta trebuia sa inghita in sec, sa-si scuipe in san si sa porneasca la treaba.Guvernul nu a facut nimic pentru tara. Ponta a dat acea lege aberanta, cu 200 angajati IT( coplata salariilor-conditia 5 ani si GARANTIE), praf in ochii Europei. Ambitiile politice le-au luat mintile.Fraudele electorale, facute de pro-USListi, sunt ilare. Tara merge din rau in mai rau . Mi-aduc aminte de "1984" a lui Worwell.Ratia de ciocolata s-a micsorat...Traiasca Big Brother pt. ca "ne da" ciocolata! Tavalugul prostiei coboara dealul!
 • +4 (4 voturi)    
  GUVERNUL BOC laudat (Miercuri, 15 august 2012, 11:19)

  emi [anonim]

  citez de la FMI,,Romania a iesit din criza financiara cu multe eforturi si costuri. A fost inregistrat un progres foarte bun in reducerea inflatiei, reducerea deficitului bugetar, reducerea vulnerabilitatilor externe.
  Meritul guvernului BOC,mult hulit de romani.
 • -3 (3 voturi)    
  orice banca e o camatarie (Miercuri, 15 august 2012, 12:05)

  gogoasa [anonim]

  tocmai am citit un comentariu incredibil de debil legat de fmi: ca fara astia cica nu se poate. bine va sta voua si copiilor vostri sclavii corporatiilor si a bancilor. bun asa fartati. unii din voi sunteti la fel de spalati pe creier precum ii acuzati pe astia de se incumeta sa se uite la antene. si voi ii meritati, sa va conduca alde ponta si antonescu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by