Autoritatile judiciare din Statele Unite au deschis o ancheta impotriva Deutsche Bank si altor banci de anvergura mondiala, care ar fi transferat miliarde de dolari in numele Iranului, Sudanului si altor state supuse sanctiunilor economice internationale, relateaza New York Times, citat de AFP.

Ancheta este abia la inceput, au precizat autoritatile americane pentru New York Times, adaugand ca nu exista deocamdata suspiciuni ca Deutsche Bank ar mai fi transferat bani in numele unor clienti iranieni prin intermediul unor operatiuni in SUA dupa 2008, cand legislatia a fost modificata astfel incat sa blocheze astfel de tranzactii.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Deutsche Bank nu a dorit sa comenteze informatiile. El s-a rezumat doar la a preciza faptul ca, in 2007, banca germana a decis "sa nu se angajeze in noi tranzactii cu institutii din tari precum Iran, Siria, Sudan si Coreea de Nord" si "sa puna capat schimburilor existente in masura in care acest lucru era posibil din punct de vedere legal".

Aceasta ancheta asupra Deutsche Bank se inscrie intr-o serie de investigatii derulate din 2009 asupra unor institutii financiare, sugerand ca acestea au transferat deseori bani pentru banci si companii iraniene, profitand de o lacuna din legislatia americana, care a fost inlaturata in 2008, noteaza New York Times.

De-a lungul ultimilor zece ani, Statele Unite si aliatii lor au sporit constant sanctiunile impotriva bancilor iraniene si impotriva unor institutii sau persoane, in incercarea de a determina Iranul sa puna capat programului de imbogatire nucleara. Republica islamica este suspectata ca vrea sa dezvolte arma atomica, sub acoperirea unui program nuclear civil.