Guvernul a aprobat in sedinta de joi un proiect de ordonanta cu masuri financiare generale care prevede masura platii TVA la incasarea facturii, incepand de la 1 ianuarie 2013, a anuntat joi, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, potrivit Agerpres. Plata TVA la incasarea facturii se vrea o masura care sa vina in sprijinul IMM-urilor, ce achitau TVA fara sa fi incasat contravaloarea facturilor, ceea ce punea presiune pe fluxul lor de lichiditati.Plata TVA la incasare va fi aplicata in cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar.
Multumesc! :)
Vezi incepand cu pagina 5, spune daca ai probleme.
Ia zi expertule, cum vei sti daca o firma are o cifra de afaceri mai mare sau mai mica de 500k EUR?
Cum se va evidentia in contabilitate vanzarea catre o firma sub 500k (plata la incasare) si peste 500K plata pe 25 ale lunii urmatoare?
Cine va controla haosul creat? Daca firmele mai devin firme cu cifre de 500k intr-un an si vor vinde la 120 de zile sau la 180 de zile?
2. Nu firma careia ii vinzi trebuie sa aiba < 5.000 euro ci tu, cel care faci factura. Cel care emite factura nu plateste tva-ul la stat decat dupa ce incaseaza de la client.
Eu am o singura nedumerire ... mare: scrie pe acolo ca amanarea la plata a TVA este valabila doar daca factura este incasata prin banca. De unde stie o firma ca un client nu-i va da, pentru 3 luni, 5.000 numerar si restul prin banca? Este perfect legal sa faca asta.
Cand eu nu mi-am dedus TVA-ul la o factura e simplu ... eu pierd daca voi plati cu numerar ... dar ce fac cand clientul, care poate sa-mi plateasca cum are chef, se hotaraste sa-si mai micsoreze soldul la casa?
Exista temeri potentiale indreptatite. Unele privind contribuabilul, altele statul.
Stat:
- cum va acoperi lipsa evidenta de incasari din tva in primele 120 zile ?
- cum va verifica corectitudinea declaratiilor suplimentare ? deja e o mica harababura oricum.
Dar, sa presupunem ca se descurca el din banii de la FMI, care costa si ei.
Persoana juridica platitoare de tva:
- in polonia unde este optionala incadrarea in aceasta categorie de platitori, au optat doar 2% pt ca au considerat costurile adiacente (organizatorice) plus refuzul marilor companii de a accepta furnizori inscrisi in aceasta categorie, ca fiind mai costisitoare decat potentialele beneficii
- ce se intampla cu factura incasata 99% prin banca, in 24 ore si 1% in 120 zile ? cum se evidentiaza ? tentatia de a face asta va fi mare. La scadenta, probabil se vor cumula in 120 zile foarte multe datorii de achitat, ceea ce in mod evident va creste brusc nr. companiilor intrate in insolventa.
Totul depinde de normele de aplicare si calculul costurilor adiacente implementarii intr-un IMM cu CA <500000. Dar, fiind o masura obligatorie si nu una optionala, exista in mod natural suspiciuni de "cal troian". Care insa, nu trebuiesc exagerate.
Pe de alta parte, sa nu uitam totusi ca Guvernul Tariceanu a renuntat la implementarea masurii, dupa o analiza de cateva luni. De ce oare ? De aceea spun - rabdare si vom vedea, oricum decizia e luata. Dar pana la implementare se mai schimba minim un guvern (dupa parlamentare cel tarziu). Daca ne apucam acum sa ne pregatim si in Ianuarie nu mai e valabila ?
1) sunt prea multe conditii care vor face ca numai niste favorizati (de partid, cu dosar BUN) sa beneficieze
2) deschide multe portite pentru baietii destepti (de partid si nu numai) pentru a amana la nesfarsit platile
3) va crea a gaura in buget semnificativa in perioada ianuarie martie (daca se pune in practica)
In alta ordine de idei ce spui tu e corect, dar cu vesnica problema a USL, solutii geniale in declaratii, cam ZERO masuri in practica !
2) Platile nu sunt amanate, ele se fac in acelasi interval de timp; ba chiar mai rapid, pentru ca firmele, avand posibilitatea sa plateasca TVA-ul mai tarziu, vor avea cash flow mai bun si vor putea sa-si plateasca clientii mai repede
3) Da, si chiar mai mult decat ianuarie-martie (in general incasarea unor facturi poate sa dureze si 6-12 luni). Dar banii oricum raman in sistem, nu dispar nicaieri, si e mai important sa nu dea faliment firmele aiurea decat sa fie bugetul roz. Se mai taie din buget, se mai fac rectificari; firmele mai greu sa le redeschizi dupa ce dau faliment pt ca nu au cash flow.